Γιάννης Ραγκούσης: Το κομματικό κράτος της ΝΔ πνίγει τη διαφάνεια στη Novartis και αλλού

Γιάννης Ραγκούσης: Το κομματικό κράτος της ΝΔ πνίγει τη διαφάνεια στη Novartis και αλλού

Στα θέματα διαφάνειας ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα έχουν κάνει πολλά βήματα όπισθεν. Αυτό επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β΄ Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης, στο διαδικτυακό συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας με θέμα: «Online πολιτική ακεραιότητα: Tone from the top με ανοιχτά δεδομένα».

Τεκμηριώνοντας την άποψη του, ανάφερε τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα:

1) Αυτός που και για τη διεθνή διαφάνεια αποτελεί έναν πολύ κρίσιμο θεσμό για την προώθηση τέτοιων πολιτικών, σαν αυτές που πραγματεύεται και το σημερινό συνέδριο, Ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα.

Ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα, που είναι τόσο μεγάλης σημασίας και διεθνώς και για τη διεθνή διαφάνεια και για όλους όσοι πιστεύουμε στο τι πρέπει να γίνει, για να διεκδικούμε όλο και υψηλότερα επίπεδα πολιτικής ακεραιότητας, έχει χτυπηθεί με βάναυσο τρόπο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε ζήσει εμπειρίες σύμφωνα με τις οποίες προστατευόμενοι μάρτυρες σε πολύ μεγάλες υποθέσεις, στις οποίες προφανώς όποιος εμπλέκεται έχει αναμφισβήτητο το τεκμήριο της αθωότητας υπέρ του και για αυτό ούτε συζήτηση.

Ζήσαμε λοιπόν λυσσαλέες επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, οι οποίοι υπήχθησαν στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα .

2) Επειδή έγινε και αρκετή συζήτηση από αρκετούς ομιλητές σήμερα στο θέμα της καλής νομοθέτησης.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πάμε με μεγάλη ταχύτητα πίσω, όχι απλώς πάμε πίσω, δε θα μείνω απλώς στο ότι ακόμη και αυτός ο νόμος για το επιτελικό κράτος ο οποίος αναφέρθηκε ήταν ένας νόμος, ο οποίος δεν πέρασε μέσα από τη βάσανο της δημόσιας διαβούλευσης, αλλά θα μιλήσω πια για μία πραγματικότητα που έχει αρχίσει να γίνεται μία συνήθεια η οποία είναι πάρα πολύ ανησυχητική ειλικρινά.

Στην πραγματικότητα να μην έχουμε κατ’ ουσίαν δημόσια διαβούλευση ακόμη και σημαντικών νομοσχεδίων, με την έννοια ότι μπορεί να τελειώνει η δημόσια διαβούλευση ενός νομοσχεδίου που παρουσιάζεται και μετά το στάδιο του τέλους της δημόσιας διαβούλευσης να εμφανίζεται στη Βουλή ένα άλλο τόσο μεγάλο σε έκταση και από πλευράς αριθμού άρθρων, αλλά και ουσίας και πραγματικής ουσίας νομοσχεδίου, το οποίο δεν πέρασε ποτέ από δημόσια διαβούλευση.

Παρόλα αυτά και αυτό και πολλές τροπολογίες, που θα έπρεπε να είναι ενσωματωμένες στο περιεχόμενο αυτό καθεαυτό του νομοσχεδίου, επίσης εμφανίζονται τελευταία στιγμή εκπρόθεσμα στη Βουλή.

3) Στην Ελλάδα είχαμε ακόμη και πολύ πρόσφατα κατά τη γνώμη μου μία οριακή στιγμή για την προσπάθεια που πρέπει να γίνεται, όχι να καταδικάζονται ούτε να συκοφαντούνται οι πολιτικοί ,αλλά να καθιερωθεί η αντίληψη και η άποψη ότι ο καθένας είναι προφανώς αθώος και μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να τον καταδικάσει αλλά και κανένας δεν μπορεί να διεκδικεί για τον εαυτό του την ουσιαστικά την ασυλία του απέναντι στην ελληνική δικαιοσύνη.

Και είχαμε από ανώτατο πολιτειακό παράγοντα όπως είναι ο Πρωθυπουργός, τη διαπίστωση ότι για πολύ μεγάλο σκάνδαλο που ταλαιπωρεί την Ελλάδα εδώ και χρόνια δεν υπάρχει ανάμειξη πολιτικών.

Την ώρα που ήδη σε έναν πολιτικό έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και σε άλλους δύο η δικογραφία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

4) Και επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση και σήμερα για τη διαύγεια και για να τεκμηριώσω αυτό που σας είπα, ότι κατά τη γνώμη μου πάμε πολύ πίσω σε πολλούς κρίσιμους τομείς, υπάρχουν πολύ σημαντικές συμβάσεις που συνάπτονται, έχουν συναφθεί το τελευταίο διάστημα και μάλιστα πολύ ευαίσθητου περιεχομένου, όπως ήταν αυτή η σύμβαση που υπεγράφη με την «Palantir», αυτόν τον κολοσσό εξόρυξης προσωπικών δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία ποτέ δεν αναρτήθηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας στη “Διαύγεια”.

Ποτέ δεν ενημερώθηκε κανένας γι΄αυτή τη Σύμβαση, παρά μόνο από ένα τουίτ του Αμερικανού Πρέσβη μάθαμε ότι υπάρχει αυτή η σύμβαση, στη συνέχεια η ίδια εταιρεία έκανε μία ανάρτηση κι έτσι μάθαμε όλοι, ότι στην Ελλάδα έχει υπάρξει μία τέτοια σύμβαση, έχουν μεταβιβαστεί προσωπικά δεδομένα των όσων Ελλήνων ή Ελληνίδων ενεπλάκησαν στην πανδημία του κορoνοϊού, ασθένησαν και όλα αυτά προφανώς, για να τύχουν επεξεργασίας από αυτήν την εταιρεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter