Δέκα ταινίες για το πιο καυτό καλοκαίρι

Δέκα ταινίες για το πιο καυτό καλοκαίρι

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν στις 21 Μαΐου και εμείς ξεχωρίζουμε τις δέκα «άχαστες» ταινίες του πιο καυτού (ελέω ανυπομονησίας) που προέρχεται από την 6μηνη καραντίνα) καλοκαιριού των τελευταίων ετών!

Dune

Από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της τελευταίας διετίας (το φιλμ αρχικά προοριζόταν για το φθινόπωρο του 2020) είναι το διαστημικό sci-fi έπος του καναδού Ντενί Βιλνέβ ο οποίος δεν δίστασε να κοντραριστεί ανοιχτά με την Warner και να απαιτήσει το φιλμ να βγει στον φυσικό του χώρο, την αίθουσα. Η ιστορία του φιλμ που αποτελεί ριμέικ της ομότιτλης κλασικής ταινίας του Ντέιβιντ Λιντς από τα 80ς, εκτυλίσσεται στον Αρράκις, τον πλανήτη των ερήμων με τον νεαρό Πολ Ατρείδη – ο Τιμοτέ Σαλαμέ στο ρόλο- να κρατά το μέλλον του σύμπαντος στα χέρια του. Είναι αναμφισβήτητα το μπλοκμπάστερ της χρονιάς, διαθέτει σούπερ καστ (από Μπαρδέμ, Μπρόλιν και Μομόα μέχρι Ράμπλινγκ και Ζεντάγια) και φυσικά μια μεγαλοπρεπή εικόνα που συνδυάζει την αχαλίνωτη δράση με τον μυστικισμό και την οικολογική αλληγορία. Δεν βγαίνει ακριβώς καλοκαίρι αλλά λίγες μέρες μετά στις 16 Σεπτεμβρίου οπότε είναι περιττό να πούμε πόσο ανυπομονούμε.

Ένα Ήσυχο Μέρος 2 (A Quiet Place Part II)

Την πρώτη φορά,  μείναμε κυριολεκτικά άφωνοι από την κεντρική ιδέα της δυστοπικής κοινωνίας του μέλλοντος που θέλει την ανθρωπότητα βουτηγμένη στον τρόμο καθώς ακόμη κι ένα κιχ μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ο δημιουργός του φιλμ Τζον Κραζίνσκι (ο συμπρωταγωνιστής της Έμιλι Μπλαντ αλλά και σύντροφος της στην αληθινή ζωή) δίνει νέο νόημα στην λέξη επιβίωση και πιάνει το νήμα της ιστορίας από την αρχή. Θυμίζουμε ότι το φιλμ, που ουσιαστικά αποτελεί το πρίκουελ της αρχικής ταινίας, ήταν προγραμματισμένο να βγει στις αίθουσες στις 8 Μαρτίου 2020 αλλά λόγω της πανδημίας γνώρισε πολλαπλές αναβολές και τώρα βγαίνει οριστικά στις αίθουσες στις 28 Μαΐου. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα βγήκε στη δημοσιότητα και το νέο τρέιλερ.

Κρουέλα (Cruella)

Η Έμα Στόουν («Η ευνοούμενη», «La La Land») ενσαρκώνει την θρυλική Cruella DeVil στη νέα live-action ταινία της Disney που σκηνοθετεί ο Κρεγκ Γκιλέσμπι του «Εγώ, η Τόνια». Η Εστέλα είναι ένα έξυπνο και δημιουργικό κορίτσι αποφασισμένο να γίνει διάσημο με τα σχέδιά της που ζει στο Λονδίνο το 1970 την περίοδο της επανάστασης της Punk Rock. Κάνει παρέα με ένα ζευγάρι νεαρών κλεφτών που εκτιμούν την όρεξή της για αταξίες στους δρόμους του Λονδίνου. Μια μέρα, η αισθητική της για τη μόδα γίνεται αντιληπτή από τη Βαρόνη φον Χέλμαν μία γυναίκα-θρύλο της μόδας – καταστροφικά κομψή και τρομακτικά υπεροπτική – την οποία και υποδύεται η Έμα Τόμσον. Η σχέση τους έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά γεγονότων και αποκαλύψεων που θα οδηγήσουν την Εστέλα στο να ”αγκαλιάσει” την σατανική πλευρά του χαρακτήρα της και να μεταμορφωθεί στη σκληρή, αδίστακτη και εκδικητική Κρουέλα. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες την 1η Ιουνίου.

Nomadland

Τα 3 όσκαρ, ο θρίαμβος της Φράνσις μακ Ντόρμαντ, η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της που φυσικά αφορούν κάποια ανθρώπινα ναυάγια. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Αν η ταινία της Κλόι Ζάο δεν έσκιζε στα όσκαρ της 25ης Απριλίου η ταινία ίσως και να μην έβγαινε ποτέ στις αίθουσες μας. Άλλωστε τόσο το είδος – ένα ιδιότυπο ρόουντ μούβι- όσο και το θέμα του δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τον έλληνα θεατή. Κι ας είναι μια από τις πιο σημαντικές ταινίες της χρονιάς. Θα το δούμε στις 8 Ιουνίου στις αίθουσες μας.

Άσπρο πάτο

Ο προσωπικός θρίαμβος του Τόμας Βίντεμπεργκ είναι μια ωδή στην ευφορία και την έμπνευση που προσφέρει το αλκοόλ, με όχημα μια μαύρη κωμωδία. Τέσσερις μεσήλικες καθηγητές (ξεχωρίζει ο σπουδαίος Μαντς Μίκελσεν) αποφασίζουν να το τσούζουν λίγο πριν αναλάβουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα και το αποτέλεσμα αρχικά τους δικαιώνει αλλά στη συνέχεια η πραγματικότητα πέφτει ωμή και απότομη κατά πάνω τους. Το όσκαρ διεθνούς ταινίας για τον Δανό σκηνοθέτη που ήταν επίσης υποψήφιος για το όσκαρ σκηνοθεσίας, είναι μια ελάχιστη αναγνώριση για το φιλμ που αναμένεται να γίνει από τα χιτ του καλοκαιριού – έξοδος στις αρχές Ιουλίου- και να φέρει στα τραπεζάκια των θερινών αμέτρητα χαμόγελα συνοδεία αλκοόλ.

Το φεστιβάλ του Ρίφκιν

Άλλες περιπέτειες εδώ, εκτός κορονοϊού δηλαδή, που παραλίγο να κοστίσουν την οριστική ματαίωση της προβολής του φιλμ στις αίθουσες. Ο λόγος φυσικά έχει να κάνει με την αναβίωση λόγω του Metoo της παλιάς υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης της Ντίλαν Φάροου από τον σκηνοθέτη Γούντι Άλεν. Τελικά παρότι η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ στις ΗΠΑ στην Ευρώπη βρήκε φιλόξενη στέγη και συγκεκριμένα στην Ισπανία. Άλλωστε η 49η ταινία του 85χρονου δημιουργού γυρίστηκε στο Σαν Σεμπαστιάν και η πλοκή της (ένα ζευγάρι αμερικανών αναστατώνεται από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής) σχετίζεται με τα παραλειπόμενα του διάσημου κινηματογραφικού φεστιβάλ της πόλης.  Πρωταγωνιστούν οι Τζίνα Γκέρσον, Έλενα Ανάγια, Λουί Γκαρέλ, Κριστόφ Βαλτζ και ο υπέροχος καρατερίστας, θεατράνθρωπος και συγγραφέας Γουάλας Σον. Το φιλμ θα βγει στις αίθουσες στις 15 Ιουλίου.

The Father

Τριάντα χρόνια – και αμέτρητες αστοχίες όπου τυποποιήθηκε σε ρόλο κακού- μετά από τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, ο 84χρονος Αντονι Χόπκινς κερδίζει εκτός από το δεύτερο Όσκαρ του και την λησμονημένη αναγνώριση της ξεχωριστής υποκριτικής κλάσης του. Στην σκηνοθετική πρεμιέρα του Φλoριάν Ζελέρ (ο οποίος διασκευάζει ένα δικό του θεατρικό) υποδύεται τον ηλικιωμένο πατέρα της Ολίβια Κόλμαν που αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα άνοιας. Ίσως η πιο γλυκόπικρη ταινία της χρονιάς με τη θαυμάσια δουλειά στο μοντάζ του υποψήφιου για όσκαρ Γιώργου Λαμπρινού να δίνει άψογα το κλίμα της εύθραυστης καθημερινότητας ιστορίας.

Soul

Το animation της Pixar που δεν απευθύνεται μόνο στους πιτσιρικάδες αλλά και τους ενήλικες θεατές. Σενάριο προχωρημένης φιλοσοφίας που κινείται μεταξύ του «Ψηλά στον ουρανό» και του «Μυαλά που κουβαλάς» και τον βασικό ήρωα, έναν αφροαμερικανό καθηγητή μουσικής που έχει βρεθεί σε καλλιτεχνικό αδιέξοδο να προσπαθεί να βρει την λύση ύστερα από ένα…θανατηφόρο ατύχημα. Ο Πιτ Ντόκτερ των προαναφερθέντων επιτυχιών βρίσκει την χημεία με τον Κεμπ Πάουερς και πλάθουν μια ευφάνταστη και απολαυστική υπαρξιακή κωμωδία με έντονα στοιχεία της μαύρης κουλτούρας και ειδικά της μουσικής του τίτλου που φυσικά έχει διπλή ερμηνεία. Το φιλμ αναμένεται στις αίθουσες την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Black Widow

Άλλο ένα μπλοκμπάστερ που γνώρισε συνεχείς αναβολές και μεταφορές της κυκλοφορίας του είναι έτοιμο επιτέλους να βγει στις αίθουσες στις 8 Ιουλίου. Η Σκάρλετ Τζοχάνσον είναι φυσικά η Νατάσα Ρομανόφ των «Avengers» που γνωρίζει την πρώτη σόλο ταινία της κι αν όλα πάνε καλά θα υπάρξει λογικά και συνέχεια. Δίπλα της συναντάμε τη συνεχώς ανερχόμενη Φλόρενς Πιου που έρχεται από διαφορετικό σύμπαν («Μικρές κυρίες», «Μεσοκαλόκαιρο») αλλά επειδή είναι ηθοποιάρα δεν έχουμε αμφιβολίες ότι θα φορέσει μια χαρά το κοστούμι της σούπερ ηρωίδας. Το στόρι τοποθετείται αμέσως μετά το τέλος του φιλμ «Captain America: Εμφύλιος πόλεμος» και πίσω από το σκηνοθετικό τιμόνι υποδεχόμαστε την Κέιτ Σόρτλαντ («Τα παιδιά του πολέμου»).

Promising young woman

H εκδίκηση της γυναίκας, μια καλοφτιαγμένη μαύρη κωμωδία ή ένα υπαρξιακό ερωτικό θρίλερ με μια αγνώριστη Κάρεϊ Μάλιγκαν να βάζει φωτιά στην μεγάλη- ναι, ναι- οθόνη; Όπως και να το δει κανείς το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Έμεραλντ Φένελ (η ηθοποιός που υποδύεται την Καμίλα στο «The crown») είναι απόλυτα θριαμβευτικό καθώς όχι μόνο ήρθε από το πουθενά και μπήκε σφήνα στα μεγάλα φαβορί των όσκαρ αλλά κατάφερε να αρπάξει και το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου χάρη στην ανατρεπτική ματιά του και την ψύχραιμη διατύπωση της αδιαμφισβήτητης αλήθειας του. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά πως το γυναικείο φύλλο έχει πάψει εδώ και καιρό να θεωρείται ασθενές. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο.

 

 

 

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter