Διεθνής Τύπος: Δεκάδες παλαιστίνιοι άμαχοι νεκροί – Ανοίγει η Βρετανία υπό το φόβο της ινδικής μετάλλαξης

Διεθνής Τύπος: Δεκάδες παλαιστίνιοι άμαχοι νεκροί – Ανοίγει η Βρετανία υπό το φόβο της ινδικής μετάλλαξης

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Στις ΗΠΑ, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κυριαρχούν οι φλόγες που καίνε πάλι τη Μέση Ανατολή. Η Washington Post γράφει σχετικά: «Δεκάδες νεκροί από ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα». Σαράντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς τα ξημερώματα της Κυριακής. Εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για παύση πυρών. Και οι Financial Times γράφουν για το ίδιο θέμα: «Ο Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει την Χαμάς ‘με πλήρη ισχύ’». Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον της Γάζας θα κρατήσουν για πολύ καιρό, παρά τις εκκλήσεις για παύση των εχθροπραξιών. Η Wall Street Journal έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Το Ισραήλ λέει ότι τα χτυπήματα θα συνεχιστούν καθώς ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα αυξάνεται». Και οι New York Times: «Η πιο θανατηφόρα μέρα μέχρι τώρα στη Γάζα καθώς οι προσπάθειες για ειρήνευση αποτυγχάνουν». Αεροπορικό χτύπημα του Ισραήλ αφήνει τουλάχιστον 42 νεκρούς. Ο Νετανιάχου υπόσχεται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να χτυπήσει τη Χαμάς.

Στη Βρετανία, η ινδική μετάλλαξη αποτελεί φόβητρο για την επάνοδο στην κανονικότητα. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Παίξτε το ρόλο σας για να νικήσουμε την μετάλλαξη, παροτρύνει ο πρωθυπουργός τους πολίτες». Ο Τζόνσον μιλά καθώς η μεγάλη πλειονότητα που είναι μολυσμένη με την ινδική μετάλλαξη στα νοσοκομεία δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Ο Guardian, στο ίδιο μήκος κύματος, έχει τίτλο: «Η Βρετανία ανοίγει, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν το κοινό να περιοριστεί στις συναντήσεις σε εξωτερικό χώρο». Οι πολίτες θα πρέπει να αποφύγουν το συνωστισμό στις παμπ έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η μετάδοση της ινδικής μετάλλαξης, λένε ειδικοί της Υγείας. Ο Independent, για το ίδιο θέμα: «Οι υπουργοί δεν αποκλείουν νέα τοπικά lockdown». Υπό το φόβο της ινδικής μετάλλαξης, μέλη της κυβέρνησης Τζόνσον δεν απέκλεισαν την ανάκληση της χαλάρωσης σε τοπικό επίπεδο. Τέλος οι Times γράφουν για το: «Χάος στα σχέδια για διακοπές». Οι Βρετανοί πολίτες παροτρύνονται να μείνουν μακριά από χώρες στην πορτοκαλί λίστα όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Στην Γαλλία, η Le Monde γράφει για τα κείμενα των στρατιωτικών που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για εμφύλιο: «Επιστολές στρατιωτικών: Το παρασκήνιο μιας πολιτικό-Μεσικής επιχείρησης». Δημοσιευμένα από μια χούφτα Μέσων της δεξιάς, δύο κείμενα με τη μορφή ανοιχτών επιστολών από αξιωματικούς του στρατού έχουν εισβάλλει εδώ και μέρες στον πολιτικό χώρο. Η εφημερίδα αφηγείται το ιστορικό αυτών των προσπαθειών άσκησης πίεσης στην εξουσία. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Σε υποχώρηση σε όλη την Ευρώπη, η Αριστερά σε πλήρη σύγχυση». Σαράντα χρόνια μετά την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν, η γαλλική αριστερά, πρωτοφανώς διαιρεμένη, διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη. Ένα φαινόμενο που είναι φανερό και στις γειτονικές χώρες της Γαλλίας. Η Humanité έχει σήμερα τίτλο: «Palestinian Lives Matter». Οι παλαιστινιακές ζωές μετράνε: το σύνθημα που έρχεται από τις ΗΠΑ και τον Μπέρνι Σάντερς, θα γίνει ένα παγκόσμιο σλόγκαν για μια ανθεκτική λύση; Και τέλος, η Libération σε πιο εύθυμο τόνο, γράφει: «Απεγκλωβισμός: Στην υγειά σας!». Οι Γάλλοι ξανα-ανοίγουν την Τετάρτη τα μαγαζιά  και τους ανοιχτούς χώρους σε μπαρ και εστιατόρια, μεταξύ υγειονομικής πρόνοιας και ανυπομονησίας για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στη Γερμανία, παίρνονται μέτρα κατά του αντισημιτισμού μετά τις πρόσφατες ταραχές σε διαμαρτυρίες εναντίον του Ισραήλ. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Οι κοινοβουλευτικές ομάδες κηρύττουν τον πόλεμο στον αντι-σημιτισμό». Τρομακτικές εικόνες από διαδηλώσεις κατά των Εβραίων, γράφει η εφημερίδα. Ο υπουργός εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ ανακοινώνει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί με πλήρη αυστηρότητα. Το SPD είναι υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού κώδικα ενώ το FDP διακρίνει ξεκάθαρα το μίσος των μουσουλμάνων για τους Εβραίους, αναφέρει η εφημερίδα. Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Ο Ζέεχοφερ ανακοινώνει δράσεις εναντίον του αντισημιτισμού». Επεισόδια σημειώθηκαν σε διαδηλώσεις υπέρ των παλαιστινίων σε αρκετές πόλεις. Και τέλος η Süddeutsche Zeitung: «Οι ΗΠΑ θέλουν να διαμεσολαβήσουν». Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος Μπάιντεν επεμβαίνει ευθέως στην σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Παροτρύνει τον Νετανιάχου να προστατέψει τους άμαχους.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Δεκάδες νεκροί στην Γάζα παρά τις διπλωματικές πιέσεις». Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις του ενάντια στη Λωρίδα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάνει λόγο για ‘τρομακτική’ βία. Η El Mundo κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους συνεταίρους της να συμμετάσχουν στην συνταγματική αλλαγή». Η αντιπολίτευση του Λαϊκού κόμματος προειδοποιεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται ανοίγουν μια συζήτηση «πολύπλοκη και αποσταθεροποιητική» για το θεμελιώδη νόμο της Ισπανίας.

Στην Ιταλία,  αρχίζουν από σήμερα οι χαλαρώσεις των περιορισμών. Η Il Messaggero  γράφει σχετικά: «Απαγόρευση κυκλοφορίας και τοπικά lockdown, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση». Σήμερα η σύνοδος θα αποφασίσει χαλάρωση των μέτρων: από τη Δευτέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μετατεθεί μετά τις 10μμ, ενώ τον Ιούνιο θα σταματήσει τελείως. Πράσινο φως και για τη συγκέντρωση στους εσωτερικούς χώρους στην εστίαση. Και η Corriere de la Sera, γράφει για το ίδιο θέμα: «Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα εξαφανιστεί». Στις 11μμ η μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από την κυβέρνηση πριν την οριστική κατάργησή της.

Στη La Stampa διαβάζουμε: «Λαντίνι: δεν είναι καιρός για κοινωνική ειρήνη». Ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας της Ιταλίας, Μαουρίτσιο Λαντίνι, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την απελευθέρωση των απολύσεων, ενώ απαιτεί αλλαγή στους μισθούς και τα ωράρια. Και τέλος η La Repubblica: «Ο Ντράγκι ετοιμάζει τις μεταρρυθμίσεις». Η εφημερίδα παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού για το σχέδιο ανάκαμψης. Στους επόμενους τρεις μήνες θα γίνουν παρεμβάσεις στη δημοσιονομική πολιτική και τον ανταγωνισμό. Έπειτα, σειρά έχει η δικαιοσύνη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter