Διεθνής Τύπος: Στη Μιανμάρ ο στρατός δολοφονεί πολίτες εν ψυχρώ – #MeToo στην εκπαίδευση στη Βρετανία

Διεθνής Τύπος: Στη Μιανμάρ ο στρατός δολοφονεί πολίτες εν ψυχρώ – #MeToo στην εκπαίδευση στη Βρετανία
Παρίσι: Διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή με τον πρόεδρο Μακρόν να καπνίζει ένα πούρο – 28 Μαρτίου 2021 – Associated Press

Ένας γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων με τη βοήθεια του documentonews.gr.

Στη Γερμανία η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Μαζική δολοφονία ενός λαού». Οι άγριες συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και στρατού στη Μιανμάρ έχουν αφήσει εκατοντάδες νεκρούς από την 1η Φεβρουαρίου όταν και ξέσπασε το πραξικόπημα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Μέρκελ ζητά περισσότερους περιορισμούς αντί για χαλάρωση». Η καγκελάριος είναι υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων πρόληψης σε πάνω από εκατό περιοχές όπου τα κρούσματα είναι ακόμα σχετικά ψηλά ανά 100 χιλιάδες. Και η Die Welt, με τίτλο: «Λίγες ώρες μαγείας», αναφερόμενη στην συναυλία που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη, όπου όλοι οι θεατές είχαν υποβληθεί σε τεστ, αποκαθιστώντας για λίγο μια επίφαση κανονικότητας.

Στις ΗΠΑ οι New York Times γράφουν: «Υπηρετώντας στον στρατό της Μυανμάρ, αλλά υποστηρίζοντας το λαό». Τέσσερις στρατιώτες από την λαβωμένη χώρα σπάνε την σιωπή τους και δηλώνουν ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έχουν υποστεί ένα είδος ‘πλύσης εγκεφάλου’. Η Wall Street Journal: «Οι ΗΠΑ δεν θα άρουν τους δασμούς στην Κίνα». Η υπουργός εμπορίου Κάθριν Τάι δήλωσε σε συνέντευξή της ότι οι δασμοί στην Κίνα θα παραμείνουν αλλά κι ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Οι Financial Times: «Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι θα περάσει το νομοσχέδιο για τις υποδομές ύψους $3 τρις». Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από τις αυξήσεις στους φόρους, τη στιγμή που ο Μπάιντεν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την δημοφιλία του για να το περάσει μέχρι το φθινόπωρο. Και η Washington Post: «Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ‘εμβολιαστικά διαβατήρια’». Πλήθος πρωτοβουλιών κάνει τον συντονισμό μια πρόκληση εν μέσω της πίεσης για άνοιγμα της οικονομίας.

Στη Βρετανία οι Times γράφουν: «Συγκάλυψη για την κακοποίηση από μαθητές». Ο επικεφαλής της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης στα σχολεία, αστυνόμος Σάιμον Μπέιλι, δηλώνει στην εφημερίδα ότι ορισμένα σχολεία συγκαλύπτουν τα περιστατικά κακοποίησης για να μην σπιλωθεί η φήμη τους. Εκτιμά επίσης ότι ο τομέας της εκπαίδευσης πρόκειται να ζήσει τη δική του «MeToo» στιγμή, καθώς δέχεται βροχή από καταγγελίες. Η Daily Telegraph: «Σταματήστε τη χρήση του όρου ΒΑΜΕ, η συμβουλή επιτροπής προς τον Τζόνσον». Το ακρωνύμιο ΒΑΜΕ (Black, Asian, ethnic minorities) που συμπεριλαμβάνει τους πολίτες αφρικανικής, ασιατικής και τις εθνοτικές μειονότητες είναι παρωχημένο και δεν βοηθά, συμβουλεύει η επιτροπή φυλετικών θεμάτων προς τον βρετανό πρωθυπουργό. Ο Guardian: «Ο αρχηγός της αστυνομίας παραδέχεται ότι η ‘άθλια’ ρατσιστική κρίση εμποδίζει την μάχη εναντίον του εγκλήματος». Ο Μάρτιν Χιούιτ παραδέχτηκε ότι η εμπιστοσύνη στην αστυνομία από τις κοινότητες των μαύρων πολιτών είναι χαμηλή και υποσχέθηκε να την αποκαταστήσει. Ο Independent: «30 εκατομμύρια εμβολιασμένοι – αλλά ο ΠΘ συνιστά στους Βρετανούς να παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με τον κορονοϊό». Με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας να ξεκινά στη χώρα, ο Μπόρις Τζόνσον εφιστά την προσοχή στους πολίτες.

Στη Γαλλία η Le Monde γράφει: «Ρουάντα: η ιστορία μιας γαλλικής αποτυχίας». Επιτροπή ιστορικών αποδίδουν στη Γαλλία ευθύνες «μεγάλες και συντριπτικές» για το μακελειό στην αφρικανική χώρα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Η Le Figaro: «Η νέα φυλετική θεωρία ρηγματώνει την αριστερά». Η αντιδήμαρχος Παρισίων Ωντρέ Πουλβάρ, με καταγωγή από τη Μαρτινίκα, εκτίμησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι μπορεί να ζητήσει από τους λευκούς «να το βουλώσουν», αναφορικά με τις συγκεντρώσεις που τους αποκλείουν. Αυτή η δήλωση διχάζει τον πολιτικό της χώρο, εκτιμά η εφημερίδα.  Η Libération: «Ο Μακρόν και οι οικολόγοι: τα πράγματα θερμαίνονται». Καθώς το νομοσχέδιο για τον περιβαλλοντικό νόμο πηγαίνει στην Βουλή προς ψήφιση, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν την Κυριακή στο δρόμο για να απαιτήσουν ένα πραγματικό νόμο για το κλίμα. Και η Humanité: «Στο σχολείο, ο Μπλανκέ χάνει τον έλεγχο». Αποχές και απεργίες εκπαιδευτικών: ο θυμός φουντώνει στα σχολεία των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Η άρνηση να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ισπανία είναι ελάχιστη». Η δουλειά των υγειονομικών στη χώρα ξεδιάλυνε τις αμφιβολίες που έβαλαν φρένο στο σχέδιο εμβολιασμού. Η El Mundo: «Η Plus Ultra ζήτησε την διάσωση μετά την άρνηση των τραπεζών να τη δανείσουν». Η BBVA, η Bankinter και η Santander ζήτησαν αυξημένες εγγυήσεις, λόγω υψηλού ρίσκου, για να χορηγήσουν δάνειο στην αεροπορική εταιρεία ενώ η κυβέρνηση της έδωσε 53 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Ιταλία η κρίση της πανδημίας μαίνεται. Η La Repubblica γράφει: «Συναγερμός στις ΜΕΘ, τα μυστικά της επείγουσας ανάγκης». Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα δήλωσε ότι «αρχίζουν οι πιο δύσκολες μέρες, η κορύφωση των εισαγωγών είναι μπροστά μας». Τα νοσοκομεία σε 13 περιοχές είναι στα όριά τους, ενώ οι γιατροί και οι αναπνευστήρες δεν επαρκούν. Η La Stampa: «Ο Ντράγκι ετοιμάζει επιλεκτικά μέτρα στήριξης για όσους παραμένουν κλειστοί». Ο πρωθυπουργός συναντά σήμερα τους περιφερειάρχες. Η Il Messaggero: «Ο ιός μεταλλάσσεται, το Λάτιο σε συναγερμό: ‘δεν ανοίγουμε μέχρι το Μάιο’». Διπλό ιικό φορτίο με διαφορετικά συμπτώματα, δείχνει νέα έρευνα. Τα νέα δεδομένα είναι ανησυχητικά και γεννάνε φόβους για το ξανα-άνοιγμα των σχολείων. Και η Corriere de la Sera: «Σχολές, μια περίπτωση αποτυχίας». Οι πρόεδροι και φοιτητές ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ οι περιφέρειες θα είναι υπεύθυνες για το ξανα-άνοιγμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter