Διπλή πρωτοβουλία Τσίπρα ενάντια στο εργασιακό έκτρωμα

Διπλή πρωτοβουλία Τσίπρα ενάντια στο εργασιακό έκτρωμα

Δύο εξαιρετικά σημαντικές πρωτοβουλίες με αιχμή το υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο έχει δρομολογήσει για το αμέσως προσεχές διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento.

Η πρώτη έχει ευρωπαϊκό χρώμα και εδράζεται στην πεποίθηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου θα επιχειρήσει να εντάξει τις αλλαγές στα εργασιακά στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γι’ αυτό και ο Αλ. Τσίπρας δεν αποκλείει να ταξιδέψει ο ίδιος στις Βρυξέλλες, προκειμένου με διά ζώσης συνομιλίες να στείλει το μήνυμα στην ηγεσία της ΕΕ ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από το εν λόγω νομοσχέδιο.

Αναντιστοιχία δυνάμεων

Η δεύτερη αφορά την (ανα)συγκρότηση μιας πανελλαδικής οργάνωσης εντός του εργατικού κινήματος. Οι επιχειρούμενες αλλαγές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει τις δυνάμεις του εντός του εργατικού κινήματος, οι οποίες μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι σαφέστατα αναντίστοιχες με το εκλογικό του ποσοστό.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία και έχει έρθει σε επαφή με δυνάμεις του χώρου έξω και πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις και τι κατάληξη θα έχουν είναι κάτι που θα το μάθουμε σύντομα. Παράλληλα προγραμματίζονται και επισκέψεις σε χώρους επισφαλούς εργασίας.

Ηδη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ την εβδομάδα που πέρασε συνεδρίασε με το σύνολο των νέων συντονιστών των νομαρχιακών, θέτοντας το κόμμα από τη βάση του σε μεγάλη κινητοποίηση. Θα ακολουθήσουν εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια για ενημέρωση του κόσμου για το νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη.

Παράλληλα, η αρμόδια τομεάρχης έχει ξεκινήσει σειρά επαφών και τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων και προέδρους σωματείων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει σε εκδήλωση παρουσία εκατοντάδων εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων και εργατικών κέντρων από όλες τις παρατάξεις και από όλη την Ελλάδα, ενώ έχει δώσει εντολή για προετοιμασία των προγραμματικών θέσεων για τα εργασιακά του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε μεγάλη εκδήλωση στα πρότυπα αυτών για το νέο ΕΣΥ και το σχέδιο βιώσιμης επανεκκίνησης της οικονομίας.

Εντονο παρασκήνιο

Το παρασκήνιο πάντως εδώ είναι πολύ και έντονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης.

Εκεί τονίστηκε ότι ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το νομοσχέδιο με τα εργασιακά να αποσυρθεί. Αν όχι, να τεθεί σε πλήρη αμφισβήτηση.

Ωστόσο αυτό που ειπώθηκε με ένταση εντός της συνεδρίασης είναι ότι πλέον δεν έχουμε μόνο τις παραδοσιακές δυνάμεις εργασίας αλλά υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε επισφαλείς εργασίες (ντελίβερι, ταχυμεταφορές, τετραωρίτες, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.) και φυσικά η περίφημη τηλεργασία που προέκυψε μες στην κρίση της πανδημίας. Ολος αυτός ο κόσμος, κατά βάση νέα παιδιά, πρέπει να είναι στο ραντάρ του κόμματος και ει δυνατό να εκφραστεί μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια συνεδρίαση μπήκε με έμφαση και το γεγονός της συμμαχίας μικρομεσαίων και εργαζομένων. Ο στόχος είναι να πειστούν αμφότεροι ότι είναι προς το συμφέρον τους αυτή η συμμαχία και πάνω της να χτιστεί το αίτημα για πολιτική αλλαγή, η οποία εκ των πραγμάτων θα απαντήσει και στο ψευτοδίλημμα «ή με τα κινήματα ή με τη μεσαία τάξη».

Η κυβέρνηση τα έχει χαμένα

Σε κάθε περίπτωση στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση κάθε μέρα που περνά δείχνει όλο και περισσότερο να τα έχει χαμένα». Είναι χαρακτηριστικό ότι σύρεται στην υλοποίηση προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που επί εβδομάδες απέρριπτε και χλεύαζε.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι έπειτα από έξι μήνες lockdown την εβδομάδα αυτή είχαμε ρεκόρ διασωληνωμένων τόσο εντός όσο και εκτός ΜΕΘ και αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ θανάτων ανά εκατομμύριο πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία μέχρι τον Οκτώβριο είχαμε 393 θανάτους και από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, στους έξι μήνες του αυστηρότερου και πιο μακροχρόνιου lockdown της Ευρώπης, έχουμε 9.395 θανάτους!

Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι παρά τη ζοφερή αυτή κατάσταση ο κ. Μητσοτάκης με τον Βασίλη Κικίλια ψήφισαν την περασμένη Πέμπτη την «αδιανόητη τροπολογία για την ασυλία μελών των επιτροπών του υπουργείου Υγείας» και πλέον τα μέλη των επιτροπών, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημόνων, δεν μπορούν βάσει νόμου να κληθούν ούτε καν ως μάρτυρες από οποιαδήποτε ερευνητική αρχή.

«Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι κανένας από τους επιστήμονες δεν θα μπορεί να καταθέσει σε ενδεχόμενη δικαστική ή κοινοβουλευτική διερεύνηση ζητημάτων που άπτονται της διαχείρισης της πανδημίας (είτε για το υγειονομικό είτε για το οικονομικό σκέλος της), προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι προειλημμένες και πολιτικές παρεμβάσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των ειδικών.

Πρόκειται για παραδοχή ενοχής και απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που έρχεται να ολοκληρώσει το πέπλο αδιαφάνειας από την άρνηση δημοσίευσης των πρακτικών της επιτροπής» καταλήγουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter