Δυο μήνες άφωνη η ΕΣΗΕΑ στις καραμπινάτες παρανομίες του Φουρθιώτη

Δυο μήνες άφωνη η ΕΣΗΕΑ στις καραμπινάτες παρανομίες του Φουρθιώτη
01 Η επιστολή του Μένιου Φουρθιώτη προς την ΕΣΗΕΑ στις 10 Φεβρουαρίου 2021, με την οποία ο παρουσιαστής παραδέχεται την πλαστογράφηση και αποποιείται με γελοίο τρόπο τις ευθύνες του μεταθέτοντάς τες στη γραμματέα του 02 Επιστολή του Epsilon TV με αποδέκτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ο Μένιος Φουρθιώτης ζητά να αποκτήσει διαπίστευση. Παρόμοιες επιστολές με το ίδιο αίτημα έφυγαν και προς άλλα υπουργεία αλλά και στη Βουλή 03 Η πλαστογραφημένη ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ, την οποία ο Μένιος Φουρθιώτης επισύναπτε στις αιτήσεις του προκειμένου να παίρνει διαπίστευση ως δημοσιογράφος. Χαρακτηριστικό της πλαστογράφησης είναι το γεγονός ότι σε αυτήν δεν αναγράφεται αριθμός μητρώου μέλους αλλά αριθμός δελτίου ταυτότητας 04 Το δελτίο διαπίστευσης το οποίο ο Φουρθιώτης κυκλοφορούσε και επιδείκνυε και σαν δημοσιογραφική ταυτότητα, όπως έκανε όταν ζητούσε να συλληφθεί ο φωτορεπόρτερ του Documento Μάριος Μπίκος

Μετά τον σάλο έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα, ενώ εγείρεται μέγα ζήτημα με την παραδοχή ότι το κανάλι ήταν φερέφωνο της ΕΛΑΣ

Υστερα από μια μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση, η οποία κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες αλλά και μετά τον σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας των αποκαλύψεων του Documento, η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) συζήτησε εκ νέου την υπόθεση της πλαστογραφίας της δημοσιογραφικής ταυτότητας του μέχρι πρότινος φυλασσόμενου από την ΕΛΑΣ πρώην μάνατζερ και τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, έπειτα από δίμηνη αδικαιολόγητη και ύποπτη καθυστέρηση, να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα αλλά και να διαβιβαστεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ένωσης η ανοιχτή επιστολή της Νανάς Παλαιτσάκη, που με εκδικητική πρόθεση προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έβαλε αυτογκόλ αφού εξέθεσε και τον εαυτό της πέρα από τους κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς παραδέχτηκε ότι το υπουργείο υπαγόρευε τα θέματα στο κανάλι Epsilon και πως δεν έπαιζαν ρεπορτάζ σχετικά με τα άφθονα περιστατικά αστυνομικής βίας του τελευταίου διαστήματος κατόπιν… άνωθεν εντολών.
Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έλαβε έστω και καθυστερημένα απόφαση να ζητήσει επίσημη γραπτή ενημέρωση από υπουργεία και δημόσιους φορείς σχετικά με οποιοδήποτε έγγραφο έχει προσκομίσει ο Μ. Φουρθιώτης κατά τη διαδικασία διαπίστευσής του το οποίο να σχετίζεται με την ΕΣΗΕΑ, με σκοπό να συμπεριληφθούν στη μηνυτήρια αναφορά.

Κάτι τέτοιο φυσικά θα έπρεπε να το έχει κάνει από τον Φεβρουάριο, όταν υποτίθεται πως η ένωση ξεκίνησε να ασχολείται με τις καταγγελίες σχετικά με την πλαστογραφία της ταυτότητας του Μ. Φουρθιώτη.

Τα προσωπικά δεδομένα που επικαλέστηκε

Την προηγούμενη εβδομάδα το Documento επικοινώνησε με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η οποία υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν πλαστογραφία, γιατί, όπως χαρακτηριστικά μας είπε, ρώτησαν προφορικά τα υπουργεία και όχι με επίσημη επιστολή ως όφειλαν και όπως έπραξαν εντέλει μετά τις αποκαλύψεις και το τεράστιο κύμα αντιδράσεων, πράγμα που δείχνει ακόμη μία κωλυσιεργία από μεριάς της ένωσης, η οποία όπως φαίνεται παρείχε για άγνωστους λόγους μία κάλυψη, θα έλεγε κανείς, προς το πρόσωπο του Μ. Φουρθιώτη.

Ταυτόχρονα, στην ίδια τηλεφωνική επικοινωνία η Μ. Αντωνιάδου, όταν της γνωστοποιήσαμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας επιστολή που έχει λάβει η ίδια και στην οποία ομολογείται η πλαστογραφία από πλευράς Φουρθιώτη, είπε ότι δεν γνωρίζει σε ποια επιστολή αναφερόμαστε. Στη συνέχεια όμως, όταν της διαβάσαμε αποσπάσματά της, η απάντησή της ήταν ότι τη γνωρίζει αλλά επικαλέστηκε προσωπικά δεδομένα.

Ο ίδιος ο Μ. Φουρθιώτης με τη συγκεκριμένη επιστολή του από τις 10 Φεβρουαρίου προς την ίδια την πρόεδρο της ένωσης συντακτών παραδέχεται την πλαστογράφηση και αποποιείται με γελοίο τρόπο τις ευθύνες του μεταθέτοντάς τες στη γραμματέα του, καταλογίζοντάς εξ ολοκλήρου σε εκείνη την πλαστογραφία επικαλούμενος την υποτιθέμενη άγνοιά της.

Ετσι αποδεικνύεται ότι η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ γνωρίζει εδώ και δύο μήνες ότι ο Μ. Φουρθιώτης κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα της ένωσης και δεν έκανε τίποτε, ενώ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι στην αμέσως επόμενη από την επιστολή συνεδρίαση είχε αναγνώσει μέρος της, πράγμα που όμως κανείς από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις δεν θυμόταν να έχει συμβεί. Η ίδια υποστήριξε ότι η επιστολή δεν πρωτοκολλήθηκε λόγω προσωπικών δεδομένων που περιείχε αλλά και γιατί απευθυνόταν σε εκείνη προσωπικά, πράγμα που είναι πιθανό να της δημιουργούσε νομικά ζητήματα.

Ζητούσαν και τα ρέστα οι δικηγόροι του Φουρθιώτη

Χαρακτηριστικό του κλίματος της σύγκλησης του ΔΣ την περασμένη Τρίτη είναι ότι συλλήβδην οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έθεσαν ζήτημα χειρισμών από την πρόεδρο Μ. Αντωνιάδου. Αυτό όμως που υπερβαίνει τα όρια της λογικής είναι ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση τέθηκε ζήτημα προσωπικών δεδομένων ακόμη και για την πλαστογραφημένη ταυτότητα του Μ. Φουρθιώτη, με την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα.

Την Πέμπτη το βράδυ ωστόσο η ΕΣΗΕΑ μαζί με όλα τα τηλεοπτικά μέσα, το ταμείο περίθαλψης και επικουρικής ασφάλισης (ΕΔΟΕΑΠ) και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) έγινε αποδέκτης επιστολής εκ μέρους δικηγορικής εταιρείας που τους εγκαλεί όλους για παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας, ζητώντας την παύση της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας του Μ. Φουρθιώτη και απειλεί ότι θα κινηθεί κατά των παραβατών σε αστικό και ποινικό επίπεδο.

Ως εκ θαύματος, τότε, η ΕΣΗΕΑ, γίνεται… δυναμικό σωματείο, ξεχνάει τα προσωπικά δεδομένα που αναμασούσε εδώ και τόσο καιρό και… καλεί «όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ενημέρωση, και δηλώνει για μία ακόμα φορά ότι θα σταθεί δίπλα σε όλους όσοι βρεθούν στο στόχαστρο οποιουδήποτε αμφισβητήσει το καθήκον τους για την εύρεση της αλήθειας». Επίσης κατά την τελευταία συνεδρίαση αποφασίστηκε η ένωση να απευθυνθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο αλλά και το ΕΣΡ για περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών δημοσιογράφων περί «κλοπής ρεπορτάζ» από τον Μ. Φουρθιώτη στο κανάλι Epsilon.

Ηταν ενήμεροι για την πλαστογραφία

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης του ΔΣ οι παρατάξεις στάθηκαν αρκετά στο πώς συζητήθηκε το θέμα Φουρθιώτη στην επίμαχη συνεδρίαση της 9ης Φεβρουαρίου. Κατά την επίμαχη προ διμήνου συνεδρίαση, όπως φαίνεται (από όσα πρακτικά υπάρχουν γιατί κατά μεγάλο μέρος της ήταν κλειστά, το οποίο είναι προβληματικό από μόνο του), το ΔΣ παρότι ήταν ενήμερο για την πλαστογραφία, δεν παρέπεμψε τον τηλεπαρουσιαστή στον εισαγγελέα αλλά προτείνει χειρισμούς σε συνεργασία με τον δικηγόρο του.

Λίγες ημέρες μετά ωστόσο και όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε την Παρασκευή ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά για τις πλαστές ταυτότητες του Φουρθιώτη.

Την ίδια ώρα που η ένωση αποφάσισε να κινηθεί νομικά με τέτοια καθυστέρηση, σχηματίστηκε νέα δικογραφία κατά του Μ. Φουρθιώτη ύστερα από σχετική καταγγελία του μέλους της ΕΣΗΕΑ Γιώργου Βότσκαρη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών σχετικά με την πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ αλλά και πλαστό δελτίο διαπίστευσης.

Η στάση αυτή της ΕΣΗΕΑ αλλά και κυρίως της προέδρου της απέναντι σε ένα πρόσωπο όπως ο Μ. Φουρθιώτης που χρησιμοποιεί πλαστή ταυτότητα μιας ιστορικής ένωσης δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Προσβάλλει το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου αλλά και το ίδιο το σωματείο. Αποτελεί ντροπή για τους δημοσιογράφους που είναι, είτε επιθυμούν να γίνουν μέλη της ένωσης, οι οποίοι πρέπει να πληρούν προδιαγραφές, να προσκομίσουν έγγραφα και να περάσουν εξετάσεις για να γίνουν αποδεκτοί.

Το βασικότερο όμως όλων, που προκαλεί έντονο προβληματισμό, είναι ότι η κίνηση της ΕΣΗΕΑ περιέργως συμπίπτει με την τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Πήγαν στον εισαγγελέα όταν η υπόθεση… άρχισε να βρομάει.

Δήλωνε διαπιστευμένος ακόμη και στο Μαξίμου

Ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να είχε διαπίστευση ο τηλεπαρουσιαστής και πρώην μάνατζερ Μ. Φουρθιώτης, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος στην αίτησή του για διαπίστευση σε υπουργείο, ο οποίος πέρα από την πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ, την οποία και επικαλείται και επισυνάπτει στην αίτησή του, αναφέρει ως προσόν τις περίπου ακόμη δέκα (!) διαπιστεύσεις του.

Με ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο αναλύει μέσα σε τέσσερις σελίδες τα… επιτεύγματά του στον δημοσιογραφικό χώρο αλλά και το πόσο φιλάνθρωπος είναι, ο Μ. Φουρθιώτης αιτήθηκε να διαπιστευτεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία που έφτασε στην ΕΣΗΕΑ και αφορά την πλαστή ταυτότητα της ένωσης που είχε και χρησιμοποιούσε προκειμένου να διαπιστεύεται σε υπουργεία και δημόσιους φορείς, ο Μ. Φουρθιώτης δηλώνει ότι εξασφάλισε διαπιστεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, σε πλήθος υπουργείων αλλά και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε απάντηση υπουργείου προς την ΕΣΗΕΑ στο πλαίσιο ενημέρωσης για τυχόν αιτήσεις για διαπιστεύσεις του Μ. Φουρθιώτη, ο ίδιος δηλώνει ότι είναι ήδη διαπιστευμένος στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Γενική Γραμματεία Τύπου του πρωθυπουργού, στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Στην αίτησή του φυσικά όχι μόνο επικαλείται πως είναι τακτικό μέλος της ένωσης συντακτών αλλά έχει επισυνάψει και φωτοτυπία της υποτιθέμενης ταυτότητας.

Αίτηση και για τη Βουλή των Ελλήνων

Επειδή όμως η συλλογή των διαπιστεύσεων δεν είχε ολοκληρωθεί, πριν από περίπου ενάμιση μήνα ο τηλεπαρουσιαστής και πρώην μάνατζερ αιτήθηκε να λάβει διαπίστευση και από τη Βουλή –προκειμένου να γίνει και κοινοβουλευτικός συντάκτης–, επικαλούμενος και επισυνάπτοντας πάλι στο σχετικό αίτημα την πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ.

Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό, ενώ μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Documento και την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη ο Κωνσταντίνος Τασούλας αποφάσισε να διαβιβάσει τον φάκελο στον εισαγγελέα με το ερώτημα της απόπειρας εξαπάτησης. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως σχετικά με τη διαπίστευση που ισχυρίζεται ότι έχει λάβει ο τηλεπαρουσιαστής απάντησε σε σχετική ερώτηση του Documento ότι ουδέποτε έλαβε διαπίστευση ο Μ. Φουρθιώτης, παρά την αίτηση που είχε αποστείλει.

 

 

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter