Είναι πολλά τα λεφτά, Μπόρις

Είναι πολλά τα λεφτά, Μπόρις

Στη δίνη σκανδάλων ο Τζόνσον, με τελευταίο την ανακαίνιση της ιδιωτικής κατοικίας του.

Σε κυκεώνα σκανδάλων βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον: από τις ανταλλαγές μηνυμάτων με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζέιμς Ντάισον για φορολογικές εξυπηρετήσεις και τις δηλώσεις για τους «σωρούς από πτώματα» αντί ενός νέου γύρου καραντίνας έως την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής ιδιωτικής οικίας με χρήματα χορηγών.

Οι σκιές των υποθέσεων διαφθοράς διαταράσσουν το success story που προωθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Cοvid-19.

Η τελευταία υπόθεση αφορά την ανακαίνιση της ιδιωτικής του κατοικίας στο νούμερο 11 της Ντάουνινγκ Στριτ (δίπλα από την πρωθυπουργική οικία με το περίφημο νούμερο 10). Τα χρήματα της ανακαίνισης φαίνεται ότι δόθηκαν από τον πρώην αντιπρόεδρο των Συντηρητικών, μέλος της Βουλής των Λόρδων και επιχειρηματία, λόρδο Μπράουνλοου, αν και ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι εξόφλησε το τιμολόγιο με δικά του χρήματα.

«Καταφύγιο»

Η ανακαίνιση σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου ήταν ιδέα της αρραβωνιαστικιάς του Τζόνσον Κάρι Σάιμοντς, η οποία θεωρούσε ότι το στιλ της Τερέζα Μέι ήταν εφιαλτικό και το σπίτι έπρεπε να μετατραπεί σε «καταφύγιο για την υψηλή κοινωνία».

Το συνολικό κόστος της ανακαίνισης υπολογίζεται ότι ανήλθε στις 200.000 βρετανικές λίρες, ωστόσο το ετήσιο κρατικό κονδύλι για ανακαίνιση της πρωθυπουργικής οικίας είναι μόνο 30.000 λίρες.

Δύο θέματα εγείρονται εξαιτίας αυτής της υπόθεσης. Αφενός πρέπει να δηλωθεί το ονοματεπώνυμο του ιδιώτη χορηγού διότι βάσει νόμου κάθε δωρεά ή δάνειο άνω των 7.500 βρετανικών λιρών πρέπει να κατατίθεται στην εκλογική επιτροπή, αφετέρου κατά πόσο είναι ηθικό –ακόμη και αν αποδειχτεί ότι πραγματοποιήθηκε νόμιμα– ένας ισχυρός επιχειρηματίας να αναλαμβάνει το κόστος της ανακαίνισης της οικίας του πρωθυπουργού.

Οι πληροφορίες για την ανακαίνιση προήλθαν από τον πρώην σύμβουλο του πρωθυπουργού και αρχιτέκτονα του Brexit Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος στο ιστολόγιό του ανέφερε το σχέδιο Τζόνσον για ανακαίνιση μέσω (μυστικών εννοείται) χορηγών. Ο Κάμινγκς είχε απομακρυνθεί από την αυλή του Τζόνσον τον Νοέμβριο του 2020 και έχει κατηγορηθεί ότι έχει λειτουργήσει ως «βαθύ λαρύγγι» αφήνοντας να διαρρεύσουν πληροφορίες στον Τύπο. Ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του αν και έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση των αρχών ώστε να καταθέσει ό,τι γνωρίζει ενόρκως εάν απαιτηθεί.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να υποπτευόμαστε ότι μία ή πολλές παραβιάσεις ενδεχομένως να έχουν πραγματοποιηθεί» τόνισε σε ανακοίνωσή της η εκλογική επιτροπή που ξεκίνησε επίσημη έρευνα για το θέμα ύστερα από αίτημα των Εργατικών. Αν αποδειχτεί ότι υπήρξε παραβίαση των κανόνων, τότε η επιτροπή έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο ύψους 20.000 λιρών.

Κέρδισε τις εντυπώσεις

«Έχει σημασία. Σχετίζεται με την αξιοπιστία, σχετίζεται με τα λεφτά των φορολογουμένων. Κάθε μέρα υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις γι’ αυτήν τη διαφθορά. Ειλικρινά, βρομάει» δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Στην αρένα του κοινοβουλίου διασταυρώθηκαν τα ξίφη των Τζόνσον και Στάρμερ. Ο τελευταίος κέρδισε τις εντυπώσεις αφότου ο πρώτος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.

Τα γεγονότα αυτά εξελίσσονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Στις 6 Μαΐου 2021 θα λάβουν χώρα οι τοπικές εκλογές στη γηραιά Αλβιώνα. Οι Εργατικοί του Κ. Στάρμερ ευελπιστούν σε μια φθορά της κυβέρνησης εξαιτίας των υποθέσεων διαφθοράς που αφορούν προσωπικά τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μπ. Τζόνσον.

Παράλληλα, το Σκωτσεζικό Εθνικό Κόμμα (SNP) πιέζει για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ενώ η Βόρεια Ιρλανδία βίωσε πρόσφατα εξεγερσιακές στιγμές «βγαλμένες» από προηγούμενες δεκαετίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter