Εθνική Πινακοθήκη: Σαν το γεφύρι της Άρτας εγκαινιάζεται την Τετάρτη 24/3/2021

Αστοχίες, καθυστερήσεις και στο τέλος «κομματική εκμετάλλευση» χαρακτηρίζουν τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης στην οποία επένδυσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή, καθώς δύσκολα θα μπορούσε να παρουσιάσει δικό της έργο.


Είχαν προηγηθεί κάπου είκοσι χρόνια μελετών ενώ χρειάστηκαν οκτώ χρόνια εργασιών.

Από το 2013 είχε να δει επισκέπτη!

Έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2013 για να ξεκινήσει η ανακαίνιση με την ελπίδα πως θα ξανανοίξει το 2015. Ο σχεδιασμός ανατράπηκε αφού αμέσως αντιλήφθηκαν αστοχία στη γεωτεχνική μελέτη. Βρήκαν νερά σε πολύ μικρότερο βάθος από αυτό που περίμεναν. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, εντοπίστηκαν νερά σε βάθος 7-10 μέτρων !

Το έργο είχε ενταχθεί το 2011 στο ΠΕΠ Αττικής-ΕΣΠΑ 2007-2013 με χρηματοδότηση πρόσθετη από Εθνικούς Πόρους (ΠΔΕ), και από χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Από τότε ως σήμερα τα έργα συνεχίζονταν με το κτίριο να έχει στοιχειώσει στη διασταύρωση των κεντρικότερων οδών της Αθήνας.  Πρακτικά ωστόσο δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 καθώς θα της έδινε μια επιπλέον πολιτισμική αξία. Έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επενδύοντας κομματικά στους εορτασμούς, περιλαμβάνει και το έργο αυτό.

Τελικά τα εγκαίνια ορίζονται για τις 24 Μαρτίου 2021 σε μια προσπάθεια να δοθεί αίγλη στους εορτασμούς, εν μέσω lockdown, πανδημίας και οικονομικής καταστροφής.

Το κόστος

Κερασάκι στην τούρτα το κόστος: Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 59.029.102 ευρώ εκ των οποίων τα 17.012.120 ευρώ ήταν δωρεές ιδιωτών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter