Εκλογές στην ΕΟΚ: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

Εκλογές στην ΕΟΚ: «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

Με το έτσι θέλω ο Λ. Αυγενάκης προσπάθησε να μπλοκάρει τις προγραμματισμένες εκλογές στην ομοσπονδία μπάσκετ.

Εάν ζείτε στα πέριξ του ποδοσφαιρικού γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, βγείτε στο μπαλκόνι και μυρίστε τον αέρα. Όχι, η διάχυτη οσμή δακρυγόνου δεν οφείλεται σε οδομαχίες κρανοφόρων με τίποτε «μπαχαλάκηδες».

Ανήμπορος να επιβάλει τη νομιμότητα με τρόπο ειρηνικό, ο υφυπουργός Αθλητισμού κάλεσε τον Χρυσοχοΐδη και την ΕΛΑΣ για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών της ομοσπονδίας μπάσκετ, με ένα διάτρητο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που προκαλεί βδελυγμία. Ποιος θα εκπλαγεί αν τσιμεντώσουν την είσοδο, όπως έκαναν με την κατάληψη του θεάτρου Εμπρός;

Ο ανυποψίαστος παρατηρητής θα νομίσει ότι η διαμάχη γίνεται περί όνου σκιάς. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος (πρόεδρος διοίκησης πρωτοδικείου, σημειωτέον) εξαγγέλλει από την πρώτη στιγμή γενική συνέλευση με φυσική παρουσία των συνέδρων, επικαλούμενος το προηγούμενο των αρχαιρεσιών στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Αλλωστε» λένε στην ΕΟΚ «στο ίδιο γήπεδο επιτρέπεται πλέον να διεξαχθεί συναυλία με 8.000 θεατές. Γιατί όχι μια συνέλευση αθλητικής ομοσπονδίας με όλα τα μέτρα προστασίας;».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης απαιτεί να τηρηθεί η κρατική οδηγία (που εκδόθηκε σε εποχή lockdown) για διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μέσω του συστήματος «Ζευς». «Η διαδικασία κύλησε ομαλά και αδιάβλητα σε 47 άλλες ομοσπονδίες» επισημαίνει το υφυπουργείο. Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί κοινή συναινέσει και χωρίς χουντικές απαγορεύσεις αλλά κοινή συναίνεση δεν υπάρχει, αφού ο Αυγενάκης υποψιάζεται συμπαιγνίες, με συμμετοχή ακόμη και της… Δικαιοσύνης.

«Μη μας μπλέκετε σε βλακείες και συνωμοσιολογίες, πράττουμε αυτό που ορίζει ο νόμος» απάντησαν –με δικά τους λόγια– στον υφυπουργό Αθλητισμού οι δικαστές και εισαγγελείς. Η πρόεδρος του Τριμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υπέβαλε παραίτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαξιωτικές αναφορές Αυγενάκη, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας φέρεται έξαλλος με τα καμώματα του υφυπουργού.

Τον Αυγενάκη άδειασε ακόμη και ο ΕΟΔΥ του Αρκουμανέα. «Δηλώνουμε πρόθυμοι να συνδράμουμε στη διεξαγωγή της εκδήλωσης» ανακοίνωσε. Παναγιώτης Φασούλας και Βαγγέλης Λιόλιος αμφισβητούν την τακτική Βασιλακόπουλου, μάλλον για την τιμή των αντιπολιτευτικών όπλων παρά για λόγους ουσίας. Η αναβολή των εκλογών «για να μη γίνουν επεισόδια» φαίνεται ότι αποτελεί το τελευταίο χαρτί όσων βλέπουν το σίριαλ να εξελίσσεται σε βατερλό. Πρωτίστως του ίδιου του Αυγενάκη.

Οι συνομιλητές του 83χρονου Βασιλακόπουλου ακούνε τις τελευταίες εβδομάδες το ίδιο μονότονο τροπάριο από τα χείλη του: «Είχα αποφασίσει να φύγω ούτως ή άλλως. Αλλά όχι με τρόπο πραξικοπηματικό και αυθαίρετο». Ο ισχυρός ανήρ του ελληνικού μπάσκετ δεν σκοπεύει να προσβάλει στα συνταγματικά δικαστήρια τον φωτογραφικό νόμο με τον οποίο ο Αυγενάκης προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να ξηλώσει τους «δεινόσαυρους» του αθλητικού κινήματος. Βασικά κίνητρά του είναι το πείσμα και η επιθυμία να αποχωρήσει με τους δικούς του όρους και όχι με το έτσι θέλω της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ελπίζει να δρομολογήσει την εκλογή του Άγγελου Παπανικολάου, ο οποίος έχει παραλάβει το δαχτυλίδι και θεωρείται συνεχιστής της πολιτικής της τωρινής διοίκησης. Ο άγνωστος Παπανικολάου δεν έχει το ειδικό βάρος του Παν. Φασούλα (που απέκτησε όψιμα ερείσματα μέσω ΕΣΚΑ και Ολυμπιακού) ούτε τη δυναμική του Βαγγ. Λιόλιου (που εσχάτως φαίνεται να χάνει έδαφος, παρά τη διακριτική στήριξη Αυγενάκη).

Η μπασκετική πιάτσα προβλέπει τριπλό ντέρμπι και τα προγνωστικά θεωρούνται παρακινδυνευμένα. Κάθε αναβολή στις εκλογές ασφαλώς ωφελεί τον εκλεκτό του Βασιλακόπουλου. Η νυν προσωρινή διοίκηση θα πρέπει να αποκαθηλωθεί μετά την παρέλευση της ημερομηνίας των εκλογών. Προς το παρόν ο γηραιός πρόεδρος συμπληρώνει πενταετία στην προεδρία μιας τετραετούς θητείας και κερδίζει κατά κράτος τη μάχη του παρασκηνίου.

Πιθανή αποπομπή του ναυαγού Αυγενάκη στον επόμενο ανασχηματισμό θα αποτελέσει θρίαμβο Βασιλακόπουλου, παρόλο που αυτός θα φοράει πια παντούφλες. «Έτσι κι αλλιώς σκόπευα να φύγω» επαναλαμβάνει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter