Εξήντα τράπεζες έχουν επενδύσει 3,8 τρισ. δολάρια σε ορυκτά καύσιμα από τη Συμφωνία του Παρισιού

Εξήντα τράπεζες έχουν επενδύσει 3,8 τρισ. δολάρια σε ορυκτά καύσιμα από τη Συμφωνία του Παρισιού

Μια νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από μια ένωση οργανισμών για το κλίμα και με τίτλο Banking on Climate Chaos 2021, βρίσκει 60 από τις μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο να έχουν επενδύσει συνολικά 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτά καύσιμα από το 2016 έως το 2020, τα πέντε πρώτα χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού.

Σε ετήσια βάση, η συνολική χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων μειώθηκε κατά 9% το 2020. Ωστόσο, η έκθεση το αποδίδει στους περιορισμούς ζήτησης που σχετίζονται με την Covid-19. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι «η χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων […] από τις 60 μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες του κόσμου ήταν υψηλότερη το 2020 από ό,τι το 2016». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία το 2017. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανήλθε στη Συμφωνία του Παρισιού την πρώτη του ημέρα στο αξίωμα.

Οι τρεις τράπεζες που πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων το 2020, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν η JPMorgan Chase με 51,3 δισεκατομμύρια δολάρια, η Citi με 48,4 δισεκατομμύρια δολάρια και η Bank of America με 42,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένας εκπρόσωπος της JPMorgan Chase είπε στο CNBC ότι η τράπεζα δεν μπορούσε να σχολιάσει μια έκθεση τρίτων. Ωστόσο, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της τράπεζας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της «υιοθέτησης μιας χρηματοδοτικής δέσμευσης που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων» και τη διοχέτευση 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καθαρή και βιώσιμη χρηματοδότηση έως το 2025.

Η έκθεση Banking on Climate Chaos 2021 έρχεται καθώς οι δείκτες δείχνουν ότι οι παγκόσμιες οικονομίες δεν βρίσκονται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να ανταποκριθούν στις μειώσεις εκπομπών που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015. Η έκθεση ήταν μια συνεργασία έξι μη κερδοσκοπικών οργανισμών: Rainforest Action Network, Bank Track, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance και Sierra Club. Οι συντάκτες της έκθεσης συγκεντρώνουν δεδομένα τραπεζικού δανεισμού χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία πιστωτικής πίστωσης του Bloomberg, που σημαίνει ότι η πίστωση κατανέμεται μεταξύ τραπεζών που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια δεδομένη συναλλαγή και χρησιμοποιεί δεδομένα από την Bloomberg Finance L.P. και την Global Coal Exit List.

Πηγή: CNBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter