Επίθεση στη Ρωσία: Τα δεδομένα και τα σενάρια για τα κίνητρα των δραστών

Επίθεση στη Ρωσία: Τα δεδομένα και τα σενάρια για τα κίνητρα των δραστών

Η πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο (9 άτομα σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν) της ρωσικής πόλης Καζάν αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο δράστες 17 και 19 χρονών. Ο πρώτος φέρεται να έχει συλληφθεί ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά. Τα όπλα δεν φαίνεται να είναι ελαφρού (π.χ. πιστόλια) αλλά βαρέος τύπου αφού ακούστηκαν πυροβολισμοί που προσιδίαζαν σε πολυβόλα ενώ ακούστηκαν και εκρήξεις, όπως μεταδίδει το RT.

Η συγκεκριμένη επίθεση θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν, όπου οι Τσετσένοι αντάρτες είχαν στοχοποιήσει σχολεία και θέατρα, αφήνοντας πίσω τους αμέτρητα θύματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Τσετσένοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις. Κάλλιστα οι δράστες θα μπορούσαν να είχαν φονταμενταλιστικά κίνητρα αφότου το Ισλαμικό κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη σε πολλές επιθέσεις στη Ρωσία ενώ στο Καζάν κατοικεί μία σημαντική μουσουλμανική μειονότητα. Ωστόσο, το δεδομένο είναι ότι οι δράστες λειτούργησαν σαν ομάδα οπότε το χτύπημα ήταν οργανωμένο και καλοσχεδιασμένο.

Δρακόντεια μέτρα έχουν παρθεί από τις ρωσικές αρχές στο Καζάν ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιθέσεις. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιθανολογούν ότι ο δράστης δρούσε μόνος του, σύμφωνα με πληροφορίες του RT. Ο πρόεδρος Πούτιν αντέδρασε διατάζοντας επανεξέταση του ελέγχου των όπλων. Η Δημοκρατία του Ταταρστάν (μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας) ανακήρυξε τις 12 Μάη ως μέρα πένθους, αποδίδοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Με πληροφορίες από RT, Sputniknews, TASS, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter