Επικυρώθηκε η καταδίκη Μλάντιτς σε ισόβια για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Επικυρώθηκε η καταδίκη Μλάντιτς σε ισόβια για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Επικυρώθηκαν από τους δικαστές των Ηνωμένων Εθνών οι καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του 79χρονου πλέον, πρώην στρατηγού, Ράτκο Μλάντιτς, για γενοκτονία και άλλα αδικήματα στον πόλεμο της Βοσνίας. Ο Μλάντιτς είχε καταδικαστεί το 2017 για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, όπως η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας κατά τη διάρκεια του τριετούς πολέμου 1992-95.

Η υπεράσπιση του Μλάντιτς είχαν ασκήσει έφεση επί της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης, χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία το γεγονός πως ο Μλάντιτς δεν δύναται να καταδικαστεί για εγκλήματα που διέπραξαν κατώτεροί του. Ωστόσο, θεωρούταν δύσκολο έως απίθανο να ανατραπεί η απόφαση του 2017, κάτι που επιβεβαιώθηκε, έπειτα από μία μακρόχρονη διαδικασία διάρκειας 25 ετών στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Η περίπτωση της Σρεμπρένιτσα είναι ιδιαίτερη, καθώς έχει αναγνωριστεί ως γενοκτονία από διεθνή δικαστήρια, ενώ αποτελεί ως η μοναδική περίπτωση εχθροπραξιών τέτοιου βεληνεκούς μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter