Επιτελικό κράτος…αριστεροφάγων

Επιτελικό κράτος…αριστεροφάγων

«Μακρύ χέρι» της γαλάζιας διακυβέρνησης διά… χειρός Βορίδη γίνεται η δημόσια διοίκηση, με «εκπαιδευτή» τον γνωστό πολέμιο της Αριστεράς καθηγητή Στάθη Καλύβα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φτιάχνει «επιτελικό κράτος»… αριστεροφάγων, στη γραμμή Βορίδη. Παράλληλα, δικτυώνει ακόμη πιο σύνθετα και με τις ευλογίες της ΕΕ τις νεοδεξιές αντιλήψεις για μια κοινωνική μετάλλαξη υπακοής στο δόγμα «νόμος και τάξη» αλά Χρυσοχοΐδη.

Ηδη η δημόσια διοίκηση… εκπαιδεύεται από τα πουλέν του Κυριάκου Μητσοτάκη και από το βαρύ πυροβολικό της Σχολής του Σικάγου για να γίνει το μακρύ (αντικομμουνιστικό) χέρι της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έφερε εμβληματικά ως μέλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) τον πολιτικό επιστήμονα και πανεπιστημιακό (γνωστό για τα πονήματά του κατά της Αριστεράς και τις διαρκείς παρεμβάσεις του για την αναθεώρηση της Ιστορίας) Στάθη Καλύβα.

Διόλου τυχαίο, μια και το ΕΚΔΔΑ είναι ο εθνικός στρατηγικός φορέας ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης… Τα βιβλία και οι απόψεις του πανεπιστημιακού Στ. Καλύβα έχουν γίνει σημείο αναφοράς σε δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη. Όμως για να φτάσει ως εδώ ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Στ. Καλύβας, από το Σικάγο ως το Γέιλ των ΗΠΑ και σήμερα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε γίνει σημείο αναφοράς των απανταχού… αντικομμουνιστών, που του δίνουν εύσημα για το άρθρο του «Κόκκινη τρομοκρατία: Η βία της Αριστεράς στην Κατοχή». Η δημόσια διοίκηση που ονειρεύεται να χτίσει η ΝΔ επιζητά τις υπηρεσίες του.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το δόγμα Βορίδη για παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς, ώστε κατά τα εκπεμπόμενα από τον υπουργό του οι ιδέες της Αριστεράς να μην είναι ηγεμονικές στην κοινωνία και οι εκφραστές της να μην έρθουν στην εξουσία… Κινήσεις χειρουργικές για τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο ΑΣΕΠ (εκλογή νέας ηγεσίας προ μηνός), παραπέμπουν σε διαδικασίες κυβερνητικής διαχείρισης ακόμη και των προσλήψεων προς όφελος της «γαλάζιας» πελατοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, οι διοικήσεις των οργανισμών από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισαν να χτίζουν τη δεξιά κομματικοποίηση, παρά την περί του αντιθέτου ρητορική. Ακόμη ηχεί η φράση του Μ. Βορίδη τον Νοέμβριο του 2019 –τότε ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης– με αφορμή διορισμούς «γαλάζιων» διοικητών σε νοσοκομεία. Είχε αναρωτηθεί με αφοπλιστική χαλαρότητα: «Και ποιους να βάλουμε; Τους ξένους;».

Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει η αλαζονεία του «δεν… δίνω λογαριασμό σε κανέναν» ενώ ούτε καν τύποις δεν ακολουθεί η «γαλάζια» διακυβέρνηση κάποιο αστικό πολιτικό savoir vivre. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε επιτροπή της Βουλής στις επικείμενες αλλαγές στις εξετάσεις εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, με την παρουσία μάλιστα της προέδρου του ΕΚΔΑΑ Παρασκευής Δραμαλιώτη εν είδει διαβούλευσης, χωρίς να έχει καταθέσει την τροπολογία στην οποία αυτές περιλαμβάνονταν και χωρίς οι βουλευτές να τις γνωρίζουν!

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντονίζεται με την ΕΕ και διαχέει με μαστίγιο και καρότο τον «δεξιό νεοφιλελευθερισμό της τάξης (order)», όπως θα έλεγε ο πανεπιστημιακός Νικόλας Σεβαστάκης. Εκεί που ενώνεται η επίθεση της αγοράς στα δημόσια αγαθά με την ευελιξία της νεοδεξιάς που ενώνει τον Μ. Βορίδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Δεν ήρθε από το πουθενά η τοποθέτηση Βορίδη που συνδέει την εγκληματικότητα με τα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών κατά των μέτρων αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ ενώ οι αντιδράσεις κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη φουντώνουν.

Δεν είναι άνευ σημασίας ότι, όπως αποτυπώνεται σε έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΑΠ: ISF-P/90/6-ιε’/22.05.2021) που αναδεικνύει το Documento, η κυβέρνηση επιταχύνει το αίτημα να χρηματοδοτηθεί δράση κατά απειλών που προκύπτουν από κρίσεις με τίτλο «βίαιος εξτρεμισμός και ριζοσπαστικοποίηση». Βασίζεται στην προώθηση τέτοιων προγραμμάτων από την ΕΕ που είχαν προκαλέσει εδώ και καιρό αντιδράσεις από κομμουνιστικά κόμματα και αριστερές πολιτικές δυνάμεις. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαδικασίες ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020.

Τώρα παίρνει συγκεκριμένη μορφή η πρόταση από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Με βάση την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η δράση αφορά τη «μελέτη της ιστορικής εξέλιξης της πολιτικής εξτρεμιστικής βίας και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, τη διερεύνηση των νέων τάσεων και των μορφών του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην Ελλάδα».

Επίσης, η πρόταση περιλαμβάνει τη «χαρτογράφηση των βίαιων εξτρεμιστικών ομάδων στην Ελλάδα» και την «προετοιμασία και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για επαγγελματίες πρώτης γραμμής».

«Θεωρούν ιδιοκτησία τους τη δημόσια διοίκηση»

Ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δηλώνει στο Documento:

«Το τελευταίο διάστημα αναβιώνει η πολιτική παράδοση μιας Δεξιάς που αντιλαμβάνεται τη δημόσια διοίκηση ως ιδιοκτησία της. Άκρατος κομματισμός παντού, αδιαφάνεια, διαρκής προσπάθεια ελέγχου και χειραγώγησης των ανεξάρτητων αρχών, ανάθεση νευραλγικών τομέων του κράτους σε ιδιώτες, μετακλητοί σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας, απευθείας αναθέσεις σε αρεστούς και φίλους.

Η επαγρύπνηση και συστράτευση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών είναι απαραίτητη για τη διάσωση του κύρους των δημόσιων θεσμών και της ίδιας της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter