Ερώτηση Βαρδάκη μετά τις αποκαλύψεις του Documento για την κομπίνα Φουρθιώτη

Ερώτηση Βαρδάκη μετά τις αποκαλύψεις του Documento για την κομπίνα Φουρθιώτη

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη- μετά τις αποκαλύψεις του Documento για την κομπίνα του Μένιου Φουρθιώτη σχετικά με το πρόγραμμα «ΣυνΕργασία».

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την καταβολή του 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, βάσει του οποίου τους καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση, χωρίς ωστόσο, το αρμόδιο Υπουργείο να προβλέψει ανώτατο όριο (πλαφόν) μισθού. Ωστόσο, κατά τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κακή νομοθέτηση της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα από τις 15 Ιουνίου του 2020 να καταβληθούν υπέρογκες ενισχύσεις με δόλιο τρόπο έως και τον Δεκέμβριο του 2020 όταν με καθυστέρηση θεσπίστηκε πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού.

«Η ασάφεια αυτή, άφησε ανοιχτό παράθυρο σε ορισμένους επιτήδειους, οι οποίοι δήλωσαν κατά το διάστημα της αναστολής εργασίας τους, υπέρογκους μισθούς στο πρόγραμμα «ΣυνΕργασία», ακόμη και της τάξεως των 60.000 και 80.000 ευρώ, με σκοπό να εισπράξουν υψηλές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα η επιδότηση να φτάσει ακόμη και τις 18.000 ευρώ ή και τις 24.000 ευρώ μηνιαίως» σημειώνουν και προσθέτουν:

«Μετά την διαπίστωση των περιστατικών αυτών και αφού το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη τεράστια οικονομική ζημιά, από την παράλειψη νομοθέτησης πλαφόν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, περί τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020 και ενώ ήδη το πρόγραμμα «ΣυνΕργασία» είχε εφαρμοστεί για 6 ολόκληρους μήνες, το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να θεσπίσει πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού».

Κατά τους βουλευτές, η διάταξη όμως του ν. 4764/2020 που θέσπισε το όριο αυτό, ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της, δηλαδή από 23/12/20. Συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για όλο το προηγούμενο διάστημα των έξι μηνών, που υπήρξαν περιπτώσεις καταβολής ενισχύσεων, άνω του -με καθυστέρηση- θεσπισμένου πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού, από ψευδείς δηλώσεις, ως προς το ύψος του μισθού εργαζομένων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τον Κωστή Χατζηδάκη να αποσαφηνίσει πόσες είναι οι περιπτώσεις καταβολής ενισχύσεων άνω του με καθυστέρηση θεσπισμένου πλαφόν έως 6.500 μηνιαίου μισθού και ποιο το συνολικό ποσό που έχασε το ελληνικό δημόσιο. Επιπλέον, πόσο υπολογίζεται ότι είναι συνολικά το ποσό που δόθηκε ως ενίσχυση σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων. Ακόμη, επιθυμούν να μάθουν πότε και με ποια διαδικασία θα ζητηθεί η επιστροφή των ποσών αυτών στα δημόσια ταμεία, αλλά και αν Θα καταλογισθούν πολιτικές ευθύνες για αυτή την “κακή” νομοθέτηση, η οποία κόστισε, άγνωστο μέχρι σήμερα τεράστια χρηματικά ποσά στο ελληνικό δημόσιο.

Τέλος, οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση στοιχείων, για όλες τις περιπτώσεις δηλώσεων ψευδών ή υπόπτως υπέρογκων μηνιαίων αμοιβών εργαζομένων σε αναστολή, που έχουν εντοπιστεί, κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter