Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ηχηρό ράπισμα στον Μηταράκη για το κολαστήριο του Καρά Τεπέ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ηχηρό ράπισμα στον Μηταράκη για το κολαστήριο του Καρά Τεπέ

Υποχρεωμένη να μετακινήσει άμεσα ακόμα δύο πρόσφυγες από το κολαστήριο του Καρά Τεπέ είναι η ελληνική κυβέρνηση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε για λογαριασμό τους το Legal Center Lesvos, κρίνοντας ως απαράδεκτες και προσβλητικές για την ανθρώπινη υπόσταση τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Όπως αναφέρει η Efsyn, oι δύο αυτές αποφάσεις-ράπισμα για την κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης έρχονται ως συνέχεια σε ακόμη μια σχετική υπόθεση κατά την οποία και πάλι η κυβέρνηση της Ελλάδας διατάχθηκε να μεταφέρει άμεσα στην ηπειρωτική χώρα την 29χρονη A.J. από το Αφγανιστάν, η οποία, ούσα σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, φέρει πολλαπλά θραύσματα στο κορμί της και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία δεν δύναται να θεραπεύσει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Αντίστοιχα, οι δύο νέες αποφάσεις αφορούν την ηλικιωμένη A.M., ανάπηρη γυναίκα που δεν μπορεί να περπατήσει και πάσχει από πολλαπλά νοσήματα. Ο H.A. έχει παράλυση προσώπου, είναι επιζών του πολέμου και η σωματική και ψυχική του υγεία είναι επίσης σε κατάσταση επιδείνωσης. Και οι δύο, όπως και η 29χρονη από το Αφγανιστάν, είχαν επιβιώσει από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το παλιό στρατόπεδο της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μετά από μία εβδομάδα στον δρόμο, βρέθηκαν στο βιαστικά κατασκευασμένο Μαυροβούνι σε συνθήκες ακατάλληλες για ανθρώπινη κατοικία: εκτεθειμένοι σε δηλητηρίαση από μόλυβδο, στην πανδημία και σε όλα τα στοιχεία της φύσης, σε έναν λασπότοπο. Και για τα τρία αυτά άτομα, σύμφωνα με το δικαστήριο, οι συνθήκες διαβίωσης εκεί έχουν ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Το LCL υποστήριξε ότι οι απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες στρατοπέδευσης, σε συνδυασμό με τις ειδικές συνθήκες υγείας των A.J., A.M. και H.A., παραβίασαν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 της ΕΣΔΑ και ενέχουν επικείμενο κίνδυνο περαιτέρω ανεπανόρθωτης βλάβης.

Να σημειωθεί ότι μόνο από το Legal Center Lesvos εκκρεμούν ακόμα δύο σχετικές υποθέσεις, εκ των οποίων για τη μία το δικαστήριο ζητά επιπλέον ιατρικές βεβαιώσεις που δεν μπορούσε να λάβει ο αιτών, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες στη Λέσβο, γεγονός που είναι μέρος του αντικειμένου της αίτησης. Η πέμπτη αίτηση εκκρεμεί ακόμη.

Πηγή: Efsyn

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter