Ηλιόπουλος για νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Ατομικές συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες και μειώσεις μισθών

Ηλιόπουλος για νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Ατομικές συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες και μειώσεις μισθών

«Η ΝΔ στηρίζει την παραβατικότητα των μεγάλων εργοδοτών με το εργασιακό νομοσχέδιο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 FM, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν την απεργία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των άλλων συνδικάτων στις 10 Ιουνίου.

«Το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ήταν να μειώσει το ύψος των προστίμων του ΣΕΠΕ. Το 2017 τράπεζα είχε πληρώσει πρόστιμο 1,6 εκ για παράνομες υπερωρίες. Σήμερα για την ίδια παράβαση θα πλήρωνε μόλις 109.000 ευρώ. Η εργατική νομοθεσία κρίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους απαξιώνει η κυβέρνηση. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις απλήρωτες υπερωρίες και τις υποσχέσεις για ρεπό, που περνάνε από ατομικές συμβάσεις και θα οδηγήσουν σε μειώσεις μισθών, διαλύει κάθε έννοια προστασίας των εργαζομένων», τόνισε ο ίδιος, στηλιτεύοντας παράλληλα τις διατάξεις που μειώνουν περαιτέρω τους μισθούς και καθιστούν εύκολες τις απολύσεις. «Όταν αναφερόμαστε σε ατομική σύμβαση σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματική διαπραγμάτευση και ότι ο εργοδότης επιβάλει τους όρους του», είπε.

O ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει το νομοσχέδιο

«Από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει μια επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η ακύρωση αυτού του νομοσχεδίου. Χρειαζόμαστε αύξηση στον κατώτατο μισθό, ένα ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος, θέτοντας ως ορόσημο τη «μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Ιουνίου, την οποία στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

«Τουλάχιστον στις επιτροπές της Βουλής για πρώτη φορά θα κληθεί ο κ. Χατζηδάκης να απαντήσει στην αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο που καταθέτει, γιατί τόσο καιρό επιλέγει να αποφεύγει τον διάλογο», καυτηρίασε ο ίδιος. Επισήμανε πως «ο φόβος και η ανασφάλεια έχουν επιστρέψει ως κυρίαρχα συναισθήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής». «Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, όπου αντίθετα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναδεικνύονται ως πλειοψηφικές -για παράδειγμα η ακύρωση του πτωχευτικού νόμου, και η μαζική συνταγογράφηση των τεστ για την πανδημία», τόνισε.

Τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη

Ο Ν. Ηλιόπουλος επέκτεινε την κριτική του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η χώρα για το 2020 κατέγραψε την 3η χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το α΄ τρίμηνο του 2021 καταγράψαμε νέα ύφεση, έχουμε χάσει τουριστικά τον Ιούνιο και κινδυνεύει ο Ιούλιος. Ως προς τους εμβολιασμούς βρισκόμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η ΝΔ μιλούσε για… συλλογικό τείχος ανοσίας ως το καλοκαίρι. Τέλος με βάση τα επίσημα στοιχεία η μονοθεματική λειτουργία του ΕΣΥ οδήγησε μέσα στο 2020 να υπάρξουν περισσότερες από 9.000 απώλειες συνανθρώπων μας που καταγράφονται ως υπερβάλλουσα θνησιμότητα».

«Όπως επισημαίνει και ο ΠΟΥ, σε μια παγκόσμια πανδημία αν δεν είναι όλοι ασφαλείς δεν είναι κανείς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρθεί η πνευματική ιδιοκτησία στα εμβόλια», τόνισε χαρακτηριστικά. «Να μας απαντήσει λοιπόν η κυβέρνηση γιατί αρνήθηκε να πάρει τις επιπλέον 2 εκατ. δόσεις εμβολίου της Moderna όπως αποκάλυψε το Politico, αλλά και για ποιο λόγο τα στελέχη της στην ευρωβουλή, και σε μια σειρά από μάχες, δεν στήριξαν ποτέ την πρόταση για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια», συνέχισε.

Αναφερθείς στο ζήτημα της εγκληματικότητας στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει «τρία σώματα ειδικών φρουρών, χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση για να ασχοληθούν με το οργανωμένο έγκλημα, που προσανατολίζονται στην καταστολή». «Δεν μπορεί ο κ. Χρυσοχοΐδης που δεν κατάφερε να συλλάβει ούτε τον Χ. Παππά της Χρυσής Αυγής να μιλάει για ‘εγκληματοφοβία’ στη Βουλή, όταν σε 50 μέρες έχουμε πέντε εκτελέσεις με όρους οργανωμένου εγκλήματος, και να κατηγορεί ότι για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και τις μαφιόζικες επιθέσεις φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

«Να θυμίσω ότι όλες οι κυβερνήσεις είχαν αποσυμφορητικούς νόμους, ενώ από το 2015 ως το 2019 τα εγκλήματα κατά της ζωής στην Ελλάδα ήταν κάτω από τους μέσους όρους της ΕΕ», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος, θυμίζοντας τέλος πως «μια από τις πρώτες διατάξεις της κυβέρνησης ΝΔ ήταν η χαλάρωση του πλαισίου για τις έρευνες για το μαύρο χρήμα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter