ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει την άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει την άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Τρόπους για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού αναζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία αναμένεται να δρομολογήσει σειρά εξελίξεων, όσον αφορά το εν λόγω ζήτημα κι ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για μεγαλύτερη προσβασιμότητα στα εμβόλια κατά της Covid-19 από την πλευρά των πολιτών.

«Οι καιροί είναι εξαιρετικά κρίσιμοι και απαιτούνται δραστικά μέτρα», σχολίασε χαρακτηριστικά η Κάθριν Τάι, σημειώνοντας επίσης ότι: «Οι περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα», υπογραμμίζοντας μεν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας», ωστόσο παράλληλα υποστηρίζει την άρση της προστασίας αυτής ελέω πανδημίας.

Σύμφωνα με την υπουργό Εμπορίων των ΗΠΑ, έχει δρομολογηθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να αλλάξει προσωρινά η νομοθεσία που αφορά την πνευματική ιδιοκτησία.

Μέχρι στιγμής, βάσει της νομοθεσίας αυτής οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν τον απόλυτο έλεγχο όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων, αποκλείοντας μία σειρά από χώρες οι οποίες θέλουν να αυξήσουν την εμβολιαστική τους δυνατότητα.

Η Τάι παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες διότι πρόκειται για ένα «περίπλοκο θέμα», ωστόσο η εμπλοκή των ΗΠΑ στο εν λόγω ζήτημα αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter