ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει ότι «δεν έχει τίποτα κατά των εκατομμυριούχων»

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει ότι «δεν έχει τίποτα κατά των εκατομμυριούχων»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θέλει να αυξήσει τους φόρους για τους πιο πλούσιους Αμερικανούς και τις εταιρείες, διαβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, ότι “δεν έχει τίποτα κατά των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων”, επισημαίνοντας ωστόσο επικριτικά το γεγονός ότι επιχειρήσεις, όπως η Amazon, δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ σε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος.

“Πιστεύω στον αμερικανικό καπιταλισμό”, διαβεβαίωσε το ακροατήριό του σε ομιλία του στο Πίτσμπεργκ στην Πενσιλβάνια κατά την οποία ανακοίνωσε σχέδιο επενδύσεων περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο 8 ετών για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να αυξήσει τη φορολόγηση των εταιρειών στο 28%, ενώ αυτή είχε μειωθεί από 35% σε 21% την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η αύξηση αυτή στη φορολογία θα επιτρέψει την χρηματοδότηση των επενδύσεων.

“Ήταν 35%, κάτι το οποίο ήταν υπερβολικά υψηλό. Όλοι είχαμε συμφωνήσει πριν από πέντε χρόνια ότι το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να οδηγηθεί στο 28%”, δήλωσε.

“Κανένας δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται”, υπογράμμισε παράλληλα, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ήταν “πάντα χαμηλότερο από το ποσοστό αυτό που ίσχυε μεταξύ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του 2017”.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η άνοδος του ποσοστού αυτού στο 28% θα αποφέρει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε επιπλέον έσοδα για το κράτος σε περίοδο 15 ετών.

“Το 2019, ανάλυση από ανεξάρτητο οργανισμό αποκάλυψε ότι υπήρχαν 91, επιμένω, 91 επιχειρήσεις που ανήκαν (…) στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Amazon, που χρησιμοποιούσαν διάφορα νομικά τερτίπια και δεν πλήρωναν ούτε ένα σεντ ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος”, σημείωσε.

“Δεν θέλω να τις τιμωρήσω”, επέμεινε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό “δεν είναι φυσιολογικό”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου τη δυσαρέσκειά του που ένας εκπαιδευτικός υπόκειται σε φορολογικό συντελεστή 22% την ώρα που “η Amazon και άλλοι δεν καταβάλλουν κανέναν ομοσπονδιακό φόρο”.

“Θέλω να βάλω ένα τέλος σε αυτό”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter