Η άρση των μέτρων συνεχίζεται, η ανησυχία των ειδικών παραμένει – Τι αλλάζει από σήμερα, Δευτέρα

Η άρση των μέτρων συνεχίζεται, η ανησυχία των ειδικών παραμένει – Τι αλλάζει από σήμερα, Δευτέρα

Μετά το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, την κατάργηση των SMS, του click inside και του click away, μία νέα σειρά από άρσεις μέτρων ξεκινά από σήμερα Δευτέρα, με τους ειδικούς να παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα υπό το φόβο πως η απελευθέρωση είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων, την ώρα που ο ημερήσιος αριθμός παραμένει υψηλός.

Από σήμερα Δευτέρα 17 Μαϊου, επαναλειτουργούν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ).

Απαραίτητη προϋπόθεση συνεχίζει να αποτελεί η διενέργεια  self-test μια φορά την εβδομάδα τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Παράλληλα, επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή).

Τέλος, από σήμερα ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα self test

Η διενέργεια self-test απαιτείται μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.

Εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε self-test υποχρεούνται να προχωρήσουν όσοι εργάζονται, στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, οι δικαστικοί υπάλληλοι. Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια και τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, στις σχολές οδηγών.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται σε self test.

Προβληματισμένοι οι ειδικοί

Την ίδια ώρα, που η άρση των μέτρων βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ειδικοί παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την πορεία της πανδημίας στη χώρα και δεν κρύβουν τους προβληματισμούς της για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα διασπορά του κορονοϊού ειδικά με το άνοιγμα του τουρισμού. Άλλωστε η Ελλάδα ασύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δεν έχει ταξινομηθεί ως πράσινος χώρος με αποτέλεσμα η κατάσταση να παραμένει εύθραυστη.

Άλλος ένας φόβος των ειδικών σχετίζεται με την πιθανότητα να υπάρξουν τοπικά lockdown και ειδικά σε νησιά ή άλλες τουριστικές περιοχές εν μέσω θέρους. Η Κάλυμνος βρίσκεται ήδη σε αυστηρό lockdown ενώ υπουργοί της κυβέρνησης δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίστοιχα lockdown σε νησιά σε περίπτωση που παρατηρηθεί έξαρση του ιού.

Τέλος, ο φόβος των πιθανών μεταλλάξεων που μπορεί να προκληθούν επίσης προβληματίζει τους ειδικούς παρά το γεγονός πως οι εμβολιασμοί συνεχίζονται.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter