Η αγορά επαναφέρει το αίτημα για στοχευμένα μέτρα στήριξης του λιανεμπορίου

Η αγορά επαναφέρει το αίτημα για στοχευμένα μέτρα στήριξης του λιανεμπορίου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του αδικαιολόγητου αποκλεισμού του λιανεμπορίου από τα προγράμματα επανεκκίνησης της οικονομίας ανέδειξαν οι  εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας και οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων Εμπορικών Συλλόγων  της χώρας, της Αθήνας Σταύρος Καφούνης, του Πειραιά Θεόδωρος Καπράλος και της Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης ανέδειξαν το αίσθημα αδικίας που προκαλεί στους μικρομεσαίους εμπόρους το γεγονός ότι, την ώρα που άλλοι κλάδοι της οικονομίας όπως η εστίαση, ο τουρισμός, οι παιδότοποι και τα γυμναστήρια εντάσσονται σε προγράμματα επανεκκίνησης, τα συναρμόδια υπουργεία κρίνουν – χωρίς να εξηγούν επαρκώς το «γιατί» – ότι το λιανεμπόριο δεν χρήζει ανάλογης στήριξης.

Πολύ χαμηλοί οι πασχαλινοί τζίροι 

Στη συνέντευξη οι εκπρόσωποι του εμπορίου τόνισαν ότι τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας με το «υβριδικό» σύστημα click away και click in shop έχουν κρατήσει τον πασχαλινό τζίρο στα εμπορικά καταστήματα χαμηλότερα ακόμη κι από τις πιο συγκρατημένες προσδοκίες του εμπορικού κόσμου. Το γεγονός αυτό «γκριζάρει» ακόμα περισσότερο την «επόμενη μέρα» για τις εμπορικές επιχειρήσεις που είναι ήδη επιβαρυμένες από την παντελή έλλειψη ρευστότητας, τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας, το αδιάθετο εμπόρευμα σε ένδυση- υπόδηση και την αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών που στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις ηλεκτρονικές αγορές.

Για τους λόγους αυτούς οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου επαναφέρουν το αίτημα της ΕΣΕΕ για τη διαμόρφωση ενός προγράμματος στήριξης της ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων στα πρότυπα του πακέτου για την εστίαση, προτείνοντας και κριτήρια για τον σχεδιασμό του.

Καρανίκας: Παραβλέπονται οι απώλειες του λιανεμπορίου 

 «Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε για την εξαίρεση του εμπορίου από στοχευμένα μέτρα», δήλωσε ο Γ. Καρανίκας. «Από την ΑΑΔΕ τα στοιχεία δείχνουν ότι πχ ο κύκλος εργασιών είναι -46% στον κλάδο ρολογιών και κοσμημάτων, -39% στα καλλυντικά. Αυτοί δεν παίρνουν ενίσχυση και παίρνουν άλλοι κλάδοι όπου ψάχνουμε απώλειες στον τζίρο πάνω από 30%. Να γίνουν στοχευμένα προγράμματα για την ελληνική οικονομία. Το δίκιο είναι στην πλευρά των κλάδων μας και το απαιτούμε», συνέχισε  ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Καφούνης: Προτείνουμε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα με κριτήρια

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Στ. Καφούνης σημείωσε από την πλευρά του ότι οι εμπορικοί σύλλογοι προτείνουν κοστολογημένα μέτρα που βασίζονται σε βασικές αρχές όπως π.χ. η εποχικότητα, οι κόφτες, η πτώση τζίρου. «Το εμπόριο συνολικά είχε απώλειες 10 δισ. ευρώ, ενώ η εστίαση είχε πτώση στα 4 δισ. ευρώ. Είναι άδικο να το παραβλέπει αυτό κανείς. Από τα 10 δις, τα 4,5 δισ. ευρώ είναι απώλειες του λιανεμπορίου. Να κρατήσουμε λοιπόν ένα κόφτη π.χ. τα 100.000 ευρώ, να εξαιρέσουμε τις επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα» πρότεινε ο κ. Καφούνης και προσθέτοντας ότι το αδιάθετο εμπόρευμα είναι «θηλιά». 

Καπράλος: Εκρηκτικό το πρόβλημα των επιταγών

Από την πλευρά του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θόδωρου Καπράλου, τονίστηκε ιδιαίτερα το  πρόβλημα των επιταγών. «Πρέπει το σύνολο να στηριχθεί γιατί διαφορετικά θα υπάρξει εκρηκτικό πρόβλημα» τόνισε. «Οι επιχειρήσεις τροφοδοτήθηκαν κανονικά και προχώρησαν σε αγορές από χονδρεμπόρους και έτσι φαίνεται να υπάρχει τζίρος, που είναι όμως εικονικός μια και τα τιμολόγια κόπηκαν αλλά δεν πληρώθηκαν» πρόσθεσε ο Θ. Καπράλος, σημειώνοντας ότι πολλές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις έμειναν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Φιλιππίδης: Έχουμε 17 λουκέτα στην Τσιμισκή

«Αν αναπνεύσουν πολλοί, θα κινηθούν και άλλοι κλάδοι. Δίνουν χρήματα σε όσους είναι ψηλά αλλά δεν διαχέονται προς τα κάτω», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Π. Φιλιππίδης, προσθέτοντας ότι η Θεσσαλονίκη μετρά κιόλας 17 λουκέτα στον πιο εμπορικό της δρόμο, την Τσιμισκή.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter