Η αγωνία του πρωθυπουργού πριν από το πέναλτι

Η αγωνία του πρωθυπουργού πριν από το πέναλτι

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει στην κοινωνία και στον κόσμο της οικονομίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αγωνιώδη προσπάθειά του να αλλάξει την ατζέντα και να ξεφύγει από την πανωλεθρία της κυβέρνησής του στο μέτωπο της πανδημίας.

Ετσι, ενώ παρουσιάζει το βαρύγδουπο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», επιχειρώντας να διαμορφώσει κλίμα αισιοδοξίας και συναίνεσης στην κοινωνία, την ίδια ώρα αυτοαναιρείται με τη διχαστική του πρωτοβουλία για ποινική δίωξη του Νίκου Παππά. Προφανώς έτσι τον συμβούλευσαν οι επικοινωνιολόγοι, «να κάνει φυγή προς τα εμπρός» ανοίγοντας την ατζέντα της επόμενης ημέρας.

Στο μέτωπο της πανδημίας έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος όχι μόνο στο υγειονομικό πεδίο αλλά και στην επικοινωνιακή διαχείριση του Μεγάρου Μαξίμου. Οι νουνεχείς άνθρωποι ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης –που δεν ενημερώνονται αποκλειστικά από τα πρωινάδικα και τα μπουκωμένα ΜΜΕ– σηκώνουν τα χέρια ψηλά: «Οποιος καταλαβαίνει τι κάνουν να μου εξηγήσει και μένα» λένε.

Τι να εξηγήσει η κυβέρνηση; Οτι τη μία επιβάλλει το πιο παρατεταμένο lockdown της Ευρώπης για να περιοριστούν τα κρούσματα και την άλλη προαναγγέλλει ότι θα τα ανοίξει όλα για να μειωθούν τα κρούσματα;

Τους τελευταίους δύο μήνες κάθε εβδομάδα ο πρωθυπουργός ανακηρύσσει, είτε εν είδει διαγγέλματος είτε από κάποια φιλική συζήτηση με εκδότες (τους έχει ξεφτιλίσει κι αυτούς), το τέλος της πανδημίας. Το μεγαλύτερο όπλο του όμως, όπως επαναλαμβάνει ο ίδιος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, είναι ο χρόνος… Την αμέσως επόμενη ημέρα διαψεύδεται από τα κρούσματα που αυξάνονται, αλλά εκείνος επιμένει ότι «βγαίνουμε νικητές». Εν τω μεταξύ οι νεκροί έχουν φτάσει τις 8.000. Στους πόσους νεκρούς άραγε θα είναι νικητής ο πρωθυπουργός;

Στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν ότι οι εξελίξεις στην πανδημία επισωρεύουν πολιτικό κόστος που ακόμη και καλοί τους δημοσκόποι δεν μπορούν πια να αποκρύψουν. Οσο η ατζέντα μένει στην πανδημία η εμπιστοσύνη των πολιτών μειώνεται και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Κάπως έτσι ο πρωθυπουργός έστησε διαδικτυακή φιέστα δίχως ακροατήριο για να παρουσιάσει το επικοινωνιακό σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησής του με τον βαρύγδουπο τίτλο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Από τη διαδικτυακή φιέστα απουσίαζαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφού ο πρωθυπουργός έχει εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν το ταμείο των 32 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων στον φίλο της οικογένειας, διορισμένο βουλευτή Επικρατείας Θεόδωρο Σκυλακάκη. Απουσίαζε όμως και η θεσμική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κατ’ όνομα υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης, αλλά και ο αναβαθμισμένος αναπληρωτής Νίκος Παπαθανάσης. Ηταν όμως εκεί ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρός.

Το σχέδιο δηλαδή στο οποίο θα διατεθούν –όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός– τα 32 δισ. ευρώ σε ορίζοντα έξι ετών, το έχει επεξεργαστεί η ομάδα των τεχνοκρατών συμβούλων του δίχως τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών. Φυσικά το σχέδιο είναι στον αέρα όπως και οι πάλαι ποτέ υποσχέσεις του πρωθυπουργού για ανάπτυξη 4% τον χρόνο και προσέλκυση επενδύσεων 100 δισ. ευρώ στην τετραετία. Τώρα, εκτός από τα 32 δισ. ευρωπαϊκών πόρων, υποσχέθηκε ακόμη 25 δισ. ιδιωτικές επενδύσεις, αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 μονάδες, πέρα και πάνω από αυτή που θα είχε ούτως ή άλλως και 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Απέκρυψε ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη την έγκριση της ΕΕ. Είναι δε πολύ πιθανό να μην την πάρει, καθώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα κατευθυνθούν για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό από τη διετή ύφεση και όχι για αναπτυξιακούς στόχους.

Πρωτοβουλία διχασμού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θέλησε να αλλάξει το κλίμα κατήφειας και συσσωρευμένης οργής στην κοινωνία υποσχόμενος το σχέδιο που θα φέρει ευτυχία –όπως είχε πει σε συνέντευξή του–, άνοιξε την ποινική δίωξη κατά του πολιτικού του αντιπάλου ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο και διχάζοντας την κοινωνία. Η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι «η σύσταση της προανακριτικής είναι κοινοβουλευτική διαδικασία στην οποία δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση» είναι αστεία. Ωσάν να αποφάσισαν ξαφνικά οι βουλευτές της ΝΔ να ξεκινήσουν πολιτικό πόλεμο και μάλιστα ερήμην του πρωθυπουργού. Τα άδεια έδρανα στη συζήτηση είναι στοιχείο ενδεικτικό ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ενώσει ούτε το κόμμα του στη διχαστική του πρωτοβουλία. Οι «γαλάζιοι» βουλευτές που μετείχαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ξέρουν ότι τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει μια υπόθεση ανοικτή, ώστε στην κατάλληλη στιγμή, ειδικά εάν συμπέσει με τους εκλογικούς του σχεδιασμούς, να τη χρησιμοποιήσει για την κατασυκοφάντηση και την του αντιπάλου. Ποινικοποιώντας την πολιτική αντιπαράθεση ευελπιστεί να σπιλώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέσα ενημέρωσης που θα αναπαράγουν τη λάσπη είναι έτοιμα. Αλλωστε πίσω από τη σπουδή βρίσκεται συγκεκριμένος επιχειρηματίας που συντηρεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα με τη συμβολή των πρόθυμων χρήσιμων ηλιθίων της νεοφιλελεύθερης κεντροαριστεράς.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter