Η Αυστραλία ξηλώνει τον «Δρόμο του Μεταξιού»  – Τι απαντά το Πεκίνο

Η Αυστραλία ξηλώνει τον «Δρόμο του Μεταξιού»  – Τι απαντά το Πεκίνο
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίς Πέιν

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ήρθε σε σύγκρουση με τη Κίνα, ακυρώνοντας δύο επενδυτικές συμφωνίες που είχαν συναφθεί με τη κυβέρνηση της Βικτώριας. Με συνέπειες απειλεί το Πεκίνο.

Ο σοσιαλδημοκράτης Ντάνιελ Άντριους, πρωθυπουργός της Βικτώριας, είχε συνάψει δύο μνημόνια συνεργασίας, το 2018 και 2019, για επενδύσεις σε υποδομές. Οι συμφωνίες αυτές ενσωμάτωναν την περιφέρεια της Βικτώριας στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού». Ωστόσο, αντίθετη γνώμη είχε η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίς Πέιν ακύρωσε τις δύο συμφωνίες για λόγους εθνικού συμφέροντος και ασυνέπειας στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας, εκμεταλλευόμενη έναν νόμο που κύρωσε το κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και έδινε δικαίωμα βέτο στην κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μαζί ακυρώθηκαν δύο συμφωνίες που αφορούσαν το Ιράν και τη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικό Γουάνγκ Γουενμπίν απαντάει με σκληρή γλώσσα δηλώνοντας πως «Η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιήσει επιπλέον αντιδράσεις» και κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ψυχροπολεμική νοοτροπία ενώ η κινεζική πρεσβεία στην Αυστραλία σε ανακοίνωση της αποδοκίμασε την κίνηση λέγοντας ότι πρόκειται για μία «ακόμη αδικαιολόγητη και προβοκατόρικη κίνηση».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε έκθεση του προς τους επενδυτές ανέφερε ότι «τιμωρητικά μέτρα είναι απίθανο να στοχεύσουν σε βασικά αγαθά, δεδομένων των οικονομικών αλληλεξαρτήσεων», ενόσω υπενθυμίζει ότι το μετάλλευμα σιδήρου είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή της Αυστραλίας προς τη Κίνα. Προϊόν ιδιαίτερα κρίσιμο για τη βιομηχανία της τελευταίας.

Πηγές: Reuters, The Guardian, Global Times

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter