Η προειδοποίηση έγινε πράξη: Αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τη «νοθευμένη» ονομαστική ψηφοφορία

Η προειδοποίηση έγινε πράξη: Αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τη «νοθευμένη» ονομαστική ψηφοφορία

Απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ονομαστική ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Σταύρου Αραχωβίτη αναφορικά με την υπόθεση Folli Follie, κάνοντας πράξη την προειδοποίηση που πρώτος είχε διατυπώσει προς το προεδρείο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Την αποχή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ονομαστική ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Στ. Αραχωβίτη ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης, κάνοντας λόγο για «νόθευση» της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι με την υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες αφαιρείται η απευθείας έκφραση γνώμης των βουλευτών, θυμίζοντας ότι 142 βουλευτές ψήφισαν με επιστολική ψήφο για την συγκρότηση της Προανακριτικής. «Να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και αδικαιολόγητη μεθόδευση» τόνισε απευθυνόμενος στο προεδρείο.

Εν συνεχεία, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πρότεινε την αντικατάσταση της επιστολικής ψήφου με την αυτοπρόσωπη ηλεκτρονική ψήφο. «Σας καλώ ευθέως να μην υπερψηφιστεί η πρόταση» είπε και μίλησε για «σύστημα απαξίωσης και κατασυκοφάντησης του πολιτικού συστήματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ αντίστοιχα. «θα δηλώσω “παρών”» τόνισε ο Β. Κεγκέρογλου, εξηγώντας ότι «το όποιο “ναι” από συναδέλφους εδράζεται στην υποχρέωση που πηγάζει από το Σύνταγμα και όχι επί της ουσίας της υπόθεσης». «Έχει ανοίξει φάμπρικα άρσης ασυλιών για ψύλλου πήδημα» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Καραθανασόπουλος.

Να σημειωθεί ότι ο Στ. Αραχωβίτης είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του, ενώ η ΝΔ είχε αποφασίσει πως ο φάκελος που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση Folli Follie ήταν ανάξιος διερεύνησης. Εν τέλει, 183 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του και 23 κατά σε σύνολο 206 ψηφισάντων.

«Προβλέπεται από τον Κανονισμό»

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι η υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες προβλέπεται από τον Κανονισμό. «Η περίπτωση τεχνολογικής λύσης εξετάστηκε και απεδείχθη επισφαλής στην πράξη στις 23 Σεπτεμβρίου» αντέτεινε, η επιστολική ψήφος δεν συνιστά νόθευση του φρονήματος και της έκφρασης γνώμης των βουλευτών.

Επ΄ αυτού, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Ενώ στην πρώτη απόπειρα -χωρίς επιστολική ψήφο- οι βουλευτές της ΝΔ απείχαν από τη διαδικασία, στη δεύτερη έγκληση του εκδότη των «Παραπολιτικών» οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας τάχθηκαν υπέρ μέσω της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου.

«Παρά το σαθρό υπόβαθρο ήρθη η ασυλία Αραχωβίτη»

«Με σαθρό υπόβαθρο και με την απουσία οποιασδήποτε ένδειξης αποφασίστηκε, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης, η άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτη για την υπόθεση της Folie Folie» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας:

«Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην απουσία οποιασδήποτε ένδειξης, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και επεσήμανε πως ¨ένα email ενός υπαλλήλου που επικαλείται ότι στηρίζω τον Όμιλο είναι το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να βασιστεί μια τόσο σοβαρή κατηγορία εναντίον μου;¨. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για παρέμβαση υπογράμμισε ο Στ. Αραχωβίτης, καταγγέλλοντας πολιτικές σκοπιμότητες».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ονομαστικής ψηφοφορίας, εφαρμόζοντας την απόφαση του να μην συμμετέχει στις διαδικασίες στις οποίες παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής με πρόσχημα την πανδημία, καθώς «μέσω της επιστολικής ψήφου αλλοιώνεται η ελεύθερη βούληση των βουλευτών».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter