Η πρώτη μεγάλη έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη στην Αμερική

Η πρώτη μεγάλη έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη στην Αμερική
Ο Γιάννης Τσαρούχης

Η έκθεση με τίτλο «Yiannis Tsarouchis: “Dance in real life» (Γιάννης Τσαρούχης: Xορός στην πραγματική ζωή) εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες στη γκαλερί Wrightwood 659 στο Σικάγο και είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην Αμερική, αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη.

 

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 200 έργα, συμπεριλαμβανομένων ζωγραφικών έργων και έργων σε χαρτί από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές από την Ελλάδα και διεθνώς. Τα έργα αυτά καλύπτουν τη διάρκεια της καριέρας του καλλιτέχνη (1930–1989) -συμπεριλαμβανομένης της 13χρονης αυτοεξορίας του στο Παρίσι.  Δείχνουν πώς αφομίωσε και μεταμόρφωσε τις επιρροές που δέχτηκε: από την ελληνική παράδοση (χειροτεχνίες, κοστούμια, στολίδια), την αρχαία ελληνική και παλαιοχριστιανική τέχνη, τα βυζαντινά ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τις αγιογραφίες, το θέατρο σκιών του Καραγκιόζη αλλά και τις νέες γλώσσες της σύγχρονης τέχνης (κυβισμός, φοβισμός, σουρεαλισμός).

Γιάννης Τσαρούχης
Από τη συλλογή του Ιδρύματος Γιάννης Τσαρούχης

 

Η επιμέλεια της έκθεσης “Γιάννης Τσαρούχης: Χορός στην πραγματική ζωή” έγινε από την ανιψιά του καλλιτέχνη, κ. Ανδρονίκη Γρυπάρη, πρόεδρο του Ιδρύματος Γιάννης Τσαρούχης και τον Adam Szymczyk, πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή της Documenta 14.

«Ο Τσαρούχης απογοητεύτηκε πικρά που δεν κατάφερε ποτέ να εκθέσει τα έργα του στις ΗΠΑ – αν και ο συμπατριώτης του, συλλέκτης έργων τέχνης, Αλέξανδρος Ιόλας οργάνωσε μια επίδειξη με έργα που συνέλεξε και κράτησε ο ίδιος. Φαίνεται οτι αυτή η ώρα έφτασε!», είπε ο Szymczyk μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κατάλογος της έκθεσης στην γκαλερί Wrightwood 659: “O τίτλος αντανακλά το ενδιαφέρον του Τσαρούχη στις φόρμες του χορού και το πως ο χορός συνδεόταν με την καθημερινή εμπειρία και επίσης χρησιμοποιεί αυτές τις φόρμες ως αφετηρία στην ματιά του πάνω στο αντρικό σώμα. H διττότητα του έργου του Τσαρούχη ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, την εργατική με την αστική τάξη και το συνηθισμένο με το θεϊκό. Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε αυτόν τον βαθυστόχαστο πολύπλοκο και αλληγορικό καλλιτέχνη στο αμερικανικό κοινό”.

H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31/7/21

Γιάννης Τσαρούχης
“Φτερωτό πνεύμα κουμπώνει το σώβρακό του” 1966. Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη

Διαβάστε επίσης: Σκιά και φως στο έργο του Τσαρούχη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter