«Θείο δώρο» της κυβέρνησης για τα άδεια παγκάρια της εκκλησίας (Pdf)

«Θείο δώρο» της κυβέρνησης για τα άδεια παγκάρια της εκκλησίας (Pdf)

Μετά τα κανάλια, την Aegean και τους κλινικάρχες ήρθε η σειρά της εκκλησίας για «έκτακτη ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και να ενισχυθεί το φιλανθρωπικό της έργο». Πανηγυρίζει ο εκκλησιαστικός Τύπου πίνοντας νερό στο όνομα της Νίκης Κεραμέως.

Με «ιερή» τροπολογία της υπουργού Παιδείας η κυβέρνηση προχωρά σε ένα «θείο δώρο» και συγκεκριμένα στην εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κοκ. Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας: «Έκτακτες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας».

Εντύπωση προκαλεί ότι στην τροπολογία δεν ορίζεται το ύψος της επιχορήγησης που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς αυτό θα οριστεί σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών. Επιπλέον, η έκτακτη επιχορήγηση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, ενώ δεν θα δεσμευτεί ή συμψηφιστεί με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, είχε καταγγείλει πως τα έξοδα κηδείας αυξήθηκαν κατά 150% και η μετακύληση της αύξησης πηγαίνει «στις πλάτες των δημοτών». Με επιστολή προς την «Αυγή», ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χρυσόπουλος, πρόεδρος του Ειδικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Διαχειρίσεως Κοιμητηριακών Ιερών Ναών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είχε επί της ουσίας επιβεβαιώσει το θέμα.

Να σημειωθεί ότι μία από τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Εσωτερικών ήταν η μεταβίβαση των μη ενοριακών κοιμητηριακών ναών από τους Δήμους στις Μητροπόλεις.

Διαβάστε την τροπολογία:

Εξυμνεί Κεραμέως ο εκκλησιαστικό Τύπος

Επαινετικά είναι τα δημοσιεύματα του εκκλησιαστικού Τύπου για την υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση, με το orthodoxia.info να σημειώνει πως «η ενέργεια της κυβέρνησης και ειδικά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, την οποία έχει ήδη ευχαριστήσει δημοσίως τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και η Ιερά Σύνοδος, κατατέθηκε ως τροπολογία στο κατεπείγον σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας».

Μάλιστα, στο εν λόγω δημοσίευμα γίνεται παραδεκτό ότι «το κλείσιμο των ναών στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους ναούς και τις Μητροπόλεις ολόκληρης της χώρας», με αποτέλεσμα «να υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ως προς την διαχείριση του τεράστιου φιλανθρωπικού έργου της εκκλησίας».

Παράλληλα, στο ekklisiaonline.gr τονίζεται ότι η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή «μετά από συμφωνία με τον αρχιεπίσκοπο» προκειμένου η κυβέρνηση «να στηρίξει οικονομικά την Εκκλησία της Ελλάδος και άλλους θρησκευτικούς φορείς της χώρας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter