Θωμάς Μανιάκης: «Χωρίς τη δεύτερη προβολή τα θερινά σινεμά θα κλείσουν»

Θωμάς Μανιάκης: «Χωρίς τη δεύτερη προβολή τα θερινά σινεμά θα κλείσουν»
(© Βασίλειος Κουτρουμάνος)

O ιδιοκτήτης του θερινού κινηματογράφου Θησείον Θωμάς Μανιάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο κράτος για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι θερινοί κινηματογράφοι. 

To Θησείον ανακηρύχτηκε πριν από λίγα χρόνια (2012) καλύτερο θερινό σινεµά σε όλο τον κόσµο ύστερα από δηµοσιογραφική έρευνα του CNN. Για εκείνη τη βράβευση αλλά και τις δυσκολίες που προκαλεί σήµερα η πανδηµία στους θερινούς κινηµατογράφους σε συνδυασµό µε τις άστοχες κυβερνητικές επιλογές στην αντιµετώπιση του προβλήµατος µίλησε στο Documento ο ιδιοκτήτης του θρυλικού σινεµά Θωµάς Μανιάκης.

Θωμάς Μανιάκης (© Βασίλειος Κουτρουμάνος)

 

Τα θερινά άνοιξαν και οι κινηµατογραφόφιλοι θεατές επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο. Αρα είναι όλα καλά πλέον;

Φυσικά και όχι. Μπορεί να είναι θετικό που άνοιξαν οι αίθουσες, αλλά έχουµε τροµακτικό πρόβληµα επιβίωσης ύστερα από όσα έχουν συµβεί τον τελευταίο ενάµιση χρόνο. Πρέπει οπωσδήποτε να πραγµατοποιηθεί η δεύτερη βραδινή προβολή. Χωρίς αυτήν είµαστε καταδικασµένοι να κλείσουµε.

∆εν έχετε κάποια επίσηµη ενηµέρωση για το τι θα γίνει µε αυτό το θέµα;

∆εν µας λένε τίποτε, γεγονός που είναι απαράδεκτο. Η µονή προβολή µάς κόβει τα χέρια και γι’ αυτό ορισµένοι συνάδελφοι αναγκάζονται να παρανοµήσουν και να στριµώξουν µια δεύτερη προβολή που θα είναι οριακά στο πλαίσιο της επιτρεπόµενης κυκλοφορίας µέχρι τις 12.30. Είναι αστείο φυσικά όλο αυτό που γίνεται, αλλά υποφέρουµε τόσο πολύ που δεν ξέρουµε τι να κάνουµε. Κι εγώ ίσως από αύριο (σ.σ.: η συνέντευξη έγινε την Τετάρτη 2 Ιουνίου) που θα παίξω το «Ζούσε τη ζωή της» του Γκοντάρ να αναγκαστώ να στριµώξω και δεύτερη προβολή. Ακόµη και τα 20-30 παραπάνω εισιτήρια της βραδινής προβολής για µας είναι κάτι. Ειδικά από τη στιγµή που έχουµε οικονοµική απώλεια από το κυλικείο καθώς δεν κάνουµε διάλειµµα.

Τι σκέφτεστε να κάνετε αν δεν λυθεί το ζήτηµα σύντοµα;

Η µόνη λύση για τον αιθουσάρχη είναι να βρει τις ταινίες που θα κόψουν πολλά εισιτήρια. Ευτυχώς το πρόβληµα το έχω λύσει εν µέρει µε τις προβολές των παλιών ταινιών. Είναι εντυπωσιακό πώς ο κόσµος έχει αγκαλιάσει και αγαπήσει τις παλιές ταινίες.

Τι ηλικίες βλέπουν τα φιλµ αυτά;

Παλιά θα σας έλεγα οι µεγαλύτεροι. Τελευταία όµως παρατηρώ ότι όλο και πιο νέοι σε ηλικία θεατές έρχονται για να δουν αυτά τα φιλµ. Και χαίροµαι ιδιαίτερα που φεύγουν ενθουσιασµένοι ανακαλύπτοντας κλασικούς δηµιουργούς που δεν είχαν την ευκαιρία να δουν µέχρι τώρα.

Νέα φιλµ δεν παίζετε στο Θησείον;

Ναι, αλλά µόνο τα ψαγµένα ή αυτά που αρέσουν σ’ εµάς. Τα περισσότερα νέα φιλµ που είναι φτιαγµένα µε σεξ, βία και πιστολίδι µε σκοπό να τα δεις µε ποπκόρν και Coca Cola δεν µας αφορούν. Αλλωστε εµείς από το κυλικείο µας προσφέρουµε παραδοσιακό αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το δικό µας γλυκό, καθώς και την παραδοσιακή βυσσινάδα που τη φτιάχνουµε µόνοι µας.

Η διάκριση από το CNN πώς ακριβώς συνέβη;

∆εν είχαµε πάρει µυρωδιά τίποτε καθώς όλα έγιναν µυστικά και χωρίς να έρθει κανείς σε επαφή µαζί µας. Και µια µέρα µάθαµε ότι βγήκαµε πρώτοι στη λίστα των δέκα καλύτερων θερινών κινηµατογράφων σε όλο τον πλανήτη. Μετά βέβαια έγιναν και άλλα αφιερώµατα. Θυµάµαι χαρακτηριστικά ότι µιλούσα για µια ώρα µε τον δηµοσιογράφο του BBC που εκτός από τη θέα δήλωνε εντυπωσιασµένος από την καθαριότητα του χώρου. Χαρακτηριστικά µου είπε πως «στο σπίτι µου τόσο καθαρή τουαλέτα δεν έχουµε».

(© Βασίλειος Κουτρουμάνος)

 

Εκτός από τη δεύτερη προβολή, ποια αιτήµατά σας εκκρεµούν στο υπουργείο Πολιτισµού;

Εχουµε ζητήσει εδώ και καιρό να µπούµε στην ίδια φορολογική κλίµακα που βρίσκονται και τα θέατρα. ∆εν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει λυθεί ακόµη το ζήτηµα. Καθώς τα έξοδα µας πνίγουν αναγκαζόµαστε να έχουµε κάποιες µέρες φτηνό (6 ευρώ) εισιτήριο για να προσελκύσουµε θεατές. Οσο σχεδόν κοστίζει δηλαδή ένας καφές εδώ πιο κάτω στην πλατεία του Θησείου. Θυµίζω ότι από τα έσοδά µας το µισό εισιτήριο µένει σ’ εµάς και το άλλο µισό πηγαίνει στο γραφείο διανοµής. Ασε που κάποιοι διανοµείς µας εκβιάζουν άµα έχουν µια δυνατή ταινία. Σου λένε «αν σου αρέσει» και σου πετάνε να φας τα ψίχουλα. Εγώ το πρόβληµα αυτό το έχω λύσει παίζοντας ταινίες που µου αρέσουν. Μου τη δίνεις την ταινία; Αν ναι, έχει καλώς. Αν όχι, πάω παρακάτω. ∆εν δέχοµαι να µε εκβιάζουν.

Πείτε µου κάτι που σας έκανε εντύπωση τις πρώτες µέρες της ιδιαίτερης αυτής σεζόν.

Μου κάνει εντύπωση που ο νεαρόκοσµος κυρίως ζητά ταινίες του παλιού κλασικού κινηµατογράφου. Οπως µου είπαν όταν προβάλλαµε τους «Βιτελόνι» του Φελίνι, «τέτοιες ταινίες να µας φέρνετε». Ζητάνε επίσης Χίτσκοκ. Θυµάµαι τι έγινε στο σινεµά όταν παίξαµε –το 2008 νοµίζω– το «Στη σκιά των 4 γιγάντων». Ηµασταν γεµάτοι και το φιλµ παιζόταν για έναν µήνα. ∆εν έχει ξανασυµβεί ποτέ αυτό, ούτε στις παλιές καλές εποχές. Ηρθαν όλες οι γενιές.

Τι χωρητικότητα έχει ο θερινός κινηµατογράφος Θησείον;

Η άδειά µας είναι για 900 καθίσµατα και τώρα µε το ζόρι στρώνω 370. Κανονικά µε τον νόµο µπορώ να βάλω γύρω στα 600 καθίσµατα αλλά θα είναι στριµωγµένα και δεν το κάνω. Είναι και τα τραπεζάκια στη µέση.

Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτό το σινεµά;

Ας µας πουν ότι µετά τις 15 Ιουνίου π.χ. είναι νόµιµη και η δεύτερη προβολή, θα το κρατήσω ανοιχτό µέχρι την 28η Οκτωβρίου, όπως έκανα και πέρυσι. Πρώτος ανοίγω και τελευταίος κλείνω όλα αυτά τα χρόνια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter