Νύχτα κόλασης σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας- «Βροχή» οι ρουκέτες, σε «έκτακτη ανάγκη» η Λοντ, αυξάνονται οι νεκροί

Νύχτα κόλασης σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας- «Βροχή» οι ρουκέτες, σε «έκτακτη ανάγκη» η Λοντ, αυξάνονται οι νεκροί

Δε σταματούν να ηχούν οι σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες στο Τελ Αβίβ. Ισραηλινά αεριωθούμενα και παλαιστίνιοι μαχητές πραγματοποίησαν νέες αεροπορικές επιθέσεις τα ξημερώματα την Τετάρτη, την ώρα που ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή απηύθυνε έκκληση για παύση των εχθροπραξιών, προειδοποιώντας: «Προχωρούμε προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας».

Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν νωρίς την Τρίτη ανέβηκαν σε 40, συγκεκριμένα 35 στη Γάζα και πέντε στο Ισραήλ – καθώς το Ισραήλ πραγματοποίησε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες εξαπέλυσαν μπαράζ επιθέσεων σε Τελ Αβίβ, Μπερσέμπα και άλλες κεντρικές ισραηλινές πόλεις.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ένοπλος βραχίονάς του εκτόξευσε πάνω από 200 ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, σε αντίποινα για τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που προκάλεσε την κατάρρευση δωδεκαώροφου κτιρίου.

 

 

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως βρισκόταν στη διαδικασία εκτόξευσης «110 ρουκετών» εναντίον της μητρόπολης του Τελ Αβίβ και άλλων «100 ρουκετών» εναντίον της πόλης Μπερσέβα «σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον ακινήτων κατοικημένων από αμάχους».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει σήμερα τα πλήγματα εναντίον θέσεων των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων. 

«Τις τελευταίες ώρες» ο ισραηλινός στρατός «έπληξε μεγάλο αριθμό σημαντικών στόχων των τρομοκρατών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» και «αυτή τη στιγμή, τα πλήγματα συνεχίζονται», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το γενικό επιτελείο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως «έφεραν σε πέρας σειρά επιδρομών, πλήττοντας σπίτια που ανήκαν σε ανώτερα στελέχη» της Χαμάς. Η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση έκανε γνωστό ότι το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας του παραθαλάσσιου θύλακα καταστράφηκε όταν υπέστη αλλεπάλληλα πλήγματα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς προειδοποίησε «αυτή είναι μόνο η αρχή» για τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγι ορκίστηκε με τη σειρά του ότι «αν το Ισραήλ θέλει να κλιμακώσει την ένταση, είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Επίθεση σε πολυώροφο κτίριο

Στις 4.30 τα ξημερώματα τοπική ώρα,  ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν στο Twitter ότι είχαν χτυπήσει έναν αριθμό «σημαντικών τρομοκρατικών στόχων και τρομοκρατικών επιχειρήσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» ως απάντηση στις «εκατοντάδες» ρουκέτες.

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης πολυώροφο κτίριο στην πόλη της Γάζας. Πέντε προειδοποιητικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ένα drone για να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους στο πολυώροφο κτίριο προιν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί.

Το κτίριο, το οποίο στεγάζει διαμερίσματα κατοικιών, ιατρικές εταιρείες και οδοντιατρική κλινική, υπέστη σοβαρές ζημιές. Δεν πληροφορίες για θύματα.

 

Κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» επιβλήθηκε στη Λοντ

Τα ξημερώματα, συναγωγή στην πόλη Λοντ παραδόθηκε στις φλόγες όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Άραβες φέρονται να σύλησαν συναγωγή στη Λοντ, πόλη που απέχει 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, και κατόπιν να την πυρπόλησαν. Δεκάδες αυτοκίνητα επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων.

Ο δήμαρχος της Λοντ, ο Χαΐρ Ρεβίβο, μίλησε για «εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε να επιβληθεί αμέσως απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην πόλη.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν επίσης στις κατά πλειονότητα αραβικές πόλεις Άκο (βόρεια) και Γιάφα (κοντά στο Τελ Αβίβ).

Εικοσιπεντάχρονος Άραβας σκοτώθηκε από πυρά στη Λοντ. Τριαντατετράχρονος Εβραίος, ύποπτος για την ανθρωποκτονία, συνελήφθη, ενημέρωσε η αστυνομία. Η Λοντ χαρακτηρίζεται εστία κοινωνικών εντάσεων στο Ισραήλ.

Παράλληλα, ένας άνδρας κι ένα κορίτσι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πόλη Λοντ καθώς επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το κορίτσι, η ηλικία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο άνδρας περίπου σαράντα ετών κηρύχθηκε νεκρός στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν διευκρίνισε αν τα δύο θύματα ήταν γονιός και κόρη.

 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέβαλε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Λοντ (κεντρικά), θέατρο τις τελευταίες ώρες «ταραχών» στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη της αραβικής μειονότητας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε πως έδωσε πράσινο φως για να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη Λοντ, όπου η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «ταραχές» από μέλη της αραβικής μειονότητας μετά τον βίαιο θάνατο ισραηλινού Άραβα την προηγουμένη, για τον οποίο συνελήφθη Εβραίος, κάτοικος της πόλης, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter