Κίνα: Τέσσερις νεκροί από βομβιστική επίθεση κατά δημόσιου κτιρίου

Κίνα: Τέσσερις νεκροί από βομβιστική επίθεση κατά δημόσιου κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σπάνια βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε κατά διοικητικού κτιρίου σε χωριό στη νότια Κίνα, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο 59χρονος που τοποθέτησε την αυτοσχέδια βόμβα σκοτώθηκε επίσης από την έκρηξη, διευκρίνισε η τοπική αστυνομία σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία πρόσθεσε ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η έκρηξη σημειώθηκε χθες Δευτέρα το πρωί στο Μινγκτζίνγκ, ένα χωριό 3.000 κατοίκων κοντά στην Καντόνα, το οποίο αποτελεί αντικείμενο ενός σχεδίου πολεοδομικού σχεδιασμού και απαλλοτρίωσης.

Βίντεο που προβλήθηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο Jiemian δείχνει ένα γραφείο κατεστραμμένο και τα άψυχα σώματα δύο ανθρώπων να κείτονται στο έδαφος.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης διευκρίνισαν ότι το κτίριο στο οποίο έγινε η επίθεση στεγάζει την Επιτροπή του χωριού, το όργανο από το οποίο λαμβάνονται κυρίως οι αποφάσεις για θέματα ιδιοκτησίας γης.

Πέρυσι οι τοπικές αρχές διέθεσαν 1.100 στρέμματα σε κτηματομεσιτικό γραφείο από την Σανγκάη, το οποίο προέβλεπε να δημιουργήσει εκεί ένα “παλιό” χωριό για να προσελκύσει τουρίστες, γράφει η Εφημερίδα της Καντόνας.

Το σχέδιο αυτό που εκτιμάται στα 8 εκατομμύρια γουάν (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ) αναμένεται να προκαλέσει την μετεγκατάσταση πολλών οικογενειών. Άνθρωποι που λένε ότι κατοικούν στον τομέα δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η επίθεση σχετιζόταν με διαφορά για την αποζημίωση.

Το AFP δεν κατάφερε να επαληθεύσει τις δηλώσεις αυτές, αλλά το θέμα των απαλλοτριώσεων αποτελεί συχνά πηγή εντάσεων στην Κίνα ανάμεσα στις αρχές και τους πολίτες.

Μεταξύ του 2005 και του 2015 κάθε χρόνο απαλλοτριώνονταν εδάφη που καλλιεργούσαν από 1 ως 5 εκατομμύρια αγρότες, συχνά χωρίς αποζημίωση, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα προχώρησε σε μεταρρύθμιση πέρυσι του νόμου της περί ιδιοκτησίας γης, δίδοντας περισσότερη ελευθερία στους δικαστές να εξετάζουν αγωγές για καταχρηστική απαλλοτρίωση. Ωστόσο η κινεζική δικαιοσύνη εξακολουθεί να υπόκειται στη βούληση του Κομμουνιστικού Κόμματος, του οποίου τα τοπικά στελέχη αποτελούν συχνά την πηγή κολοσσιαίων έργων ακινήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter