Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων

Το απόγευμα της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τροποποιήσεις αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου πυροδότησε κόντρες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.

Οι μεταβολές που προβλέπονται μέσω του νομοσχεδίου Βορίδη είναι οι εξής:

  • Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).
  • Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
  • Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Το νομοσχέδιο

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Διαξιφισμοί για την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων

Κυβερνητικά παιχνίδια με την ψήφο των αποδήμων και προσπάθεια αλλοίωσης της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει το «μαγείρεμα» με τους ψήφους των αποδήμων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter