«Κεραυνοί» από Παλαιστίνια δημοσιογράφο κατά Ισραήλ: «Σκόπιμη η στόχευση των ΜΜΕ στη Γάζα»

«Κεραυνοί» από Παλαιστίνια δημοσιογράφο κατά Ισραήλ: «Σκόπιμη η στόχευση των ΜΜΕ στη Γάζα»

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε ο βομβαρδισμός του κτιρίου 12 ορόφων που στεγάζονταν τα γραφεία του πρακτορείου Associated Press και του Al-Jazeera στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό το γεγονός «δεν είναι τυχαίο» σχολιάζει η Youmma al-Sayed, Παλαιστίνια δημοσιογράφος, μητέρα 4 ανήλικων παιδιών, η οποία πρόλαβε να εγκαταλείψει το κτίριο και να σώσει τη ζωή της. Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι το Ισραήλ σκόπιμα θέτει στο στόχαστρο τα ΜΜΕ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Δείτε επίσης: «Εξηγήσεις» Νετανιάχου σε Μπάιντεν για την αεροπορική επιδρομή στα γραφεία του Associated Press στη Γάζα

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως το κτίριο χρησιμοποιείτο από τη Χαμάς, και έδωσε περιθώριο μίας ώρας στους δημοσιογράφους για να το εγκαταλείψουν. Ο βομβαρδισμός προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις καθώς, πέρα από το ευθύ πλήγμα και την απειλή για τη ζωή τους, αναμένεται να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στη δουλειά των δημοσιογράφων το προσεχές διάστημα, όπως εξηγεί η Youmna al-Sayed μιλώντας στο DemocracyNow.

Δείτε επίσης: Το Associated Press «σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» από τον ισραηλινό βομβαρδισμό των γραφείων του στη Γάζα

Η περιγραφή της προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι και είναι ενδεικτική των καταστάσεων που βιώνουν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ στην περιοχή. Αφού περιγράφει την τραγική καθημερινότητα των βομβαρδισμών που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους για να μεταβούν απλά στον χώρο εργασίας και να κάνουν την ανταπόκριση, επιρρίπτει σαφείς ευθύνες στην ισραηλινή πλευρά πως με τους βομβαρδισμούς επιχειρεί να φιμώσει τους δημοσιογράφους.

Όσον αφορά τον βομβαρδισμό του πολυώροφου κτιρίου, που εκτός των άλλων, φιλοξενούσε γραφεία του AP, θυμάται τα εξής: «Ενώ βρισκόμασταν στο κτίριο, σε μια κανονική ημέρα εργασίας, σαν να αναφέρουμε επιθετικότητα που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας, λάβαμε ξαφνικά ένα τηλεφώνημα από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου που είπε ότι κλήθηκε από τον ισραηλινό στρατό και του ζητήθηκε να μεταφέρει σε όσους βρίσκονται μέσα στο κτίριο να το εκκενώσουν αμέσως. Σε μια ώρα, το κτίριο θα βρισκόταν στο στόχαστρο. Αυτή ήταν λοιπόν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για εμάς. Όλοι ειλικρινά φοβούνταν τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί. Συνήθως όταν λαμβάνουμε τέτοιες κλήσεις για άλλα κτίρια κτιρίων υπάρχει – σε 15 λεπτά, έρχεται ένας προειδοποιητικός πύραυλος κοντά στο κτίριο ή σε ένα άδειο διαμέρισμα στο κτίριο. Και αυτό φοβόμασταν. Σε ακριβώς 15 λεπτά, ο πρώτος πύραυλος, προειδοποιητικός πύραυλος, έπεσε δίπλα στο κτίριο. Ήταν πραγματικά τραυματικό για όλους μας, που τρέχαμε στις σκάλες.

Το κτίριο έχει 12 ορόφους. Και οι πρώτοι πέντε όροφοι ήταν γραφεία που φιλοξενούσαν ιατρεία και δικηγόρους, ένα εργαστήριο Falastinia. Και οι άλλοι έξι όροφοι είναι διαμερίσματα κατοικιών και ο τελευταίος όροφος είναι ο όροφος που φιλοξενεί το Associated Press και, απέναντι από αυτό, το γραφείο Al Jazeera. Ουσιαστικά, αυτό το κτίριο είναι ένα από τα πιο διάσημα κτίρια της Λωρίδας. Όλοι οι κάτοικοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Τα γραφεία του γιατρού είναι γνωστά. Τα γραφεία του δικηγόρου είναι γνωστά. Κανένας ξένος δεν μπαίνει μέσα ή έξω από αυτό το κτίριο.

Και γι ‘αυτό – εννοώ, η πλευρά (σ.σ. οι Ισραηλινοί) που λέει ότι υπήρχαν (σ.σ. άτομα της) Χαμάς σε αυτό το κτίριο, και γι’ αυτό στόχευσαν το κτίριο, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της στόχευσης του τρίτου κτιρίου που φιλοξενεί γραφεία Μέσων Ενημέρωσης στη Γάζα, μερικές μέρες μετά, τον πύργο al-Sharouk και τον πύργο al-Johara. Τα τρία μεγαλύτερα κτίρια που φιλοξενούν όλα τα γραφεία Μέσων Ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκαν εντελώς. Αυτό ήταν το τρίτο, αλλά είχε διεθνή γραφεία Μέσων Ενημέρωσης. Και ήταν ένα από τα ασφαλέστερα μέρη».

Αναγνωριστικοί πύραυλοι

Εν συνεχεία, περιγράφει την ύπαρξη «αναγνωριστικών πυραύλων» πριν πληγεί το κτίριο: «Λειτουργούμε από διαφορετικά μέρη τώρα. Δεν μπορέσαμε να πάρουμε πολλά από αυτά που είχαμε στο γραφείο. Εννοώ, πολύ λίγες κάμερες, μία ή δύο, καταφέραμε να σώσουμε. Μερικοί από εμάς βρισκόμασταν ακριβώς στις σκάλες προσπαθώντας να βοηθήσουμε τους πολίτες με τα παιδιά τους να εκκενώσουν το κτίριο. Ήταν πραγματικά τρομακτικό. Και ήταν πραγματικά – βιαζόμασταν πραγματικά, ειδικά μετά τη στόχευση του προειδοποιητικού πυραύλου αναγνώρισης που στοχεύει ακριβώς δίπλα μας. Ένα άλλο στόχευσε όπως 15 λεπτά αργότερα. Έτσι, όπως σε μισή ώρα, είχαμε δύο πυραύλους, προειδοποιητικούς πυραύλους».

«Φοβόμασταν»

Προσθέτει δε: «Φοβόμασταν πολύ ότι θα μπορούσε να στοχευτεί ή να καταστραφεί σε λιγότερο από μία ώρα. Ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού για μόλις 30 λεπτά. Του ζητήσαμε για 30 λεπτά όταν τηλεφώνησε ξανά. Και είπαμε ότι χρειαζόμαστε μόνο 30 λεπτά για να πάρουμε λίγο περισσότερο από τον εξοπλισμό μας από τα γραφεία. Οι κάτοικοι χρειάστηκαν να πάρουν κάποια μικρά είδη ή είδη πρώτης ανάγκης από τα διαμερίσματα τους. Αλλά αρνήθηκε εντελώς. Και αμέσως μετά, ξεκίνησε η στόχευση και ο πύργος έφτασε στο έδαφος. Τώρα, λοιπόν, προσπαθούμε να εργαστούμε από διαφορετικές τοποθεσίες με πολύ λίγους πόρους και λίγο εξοπλισμό που έχουμε».

Ερωτηθείσα να περιγράψει μία απλή ημέρα, σχολίασε: «Πήγαινα στο συγκρότημα Shifa, όπου μετέδωσα για το Al Jazeera. Και μόλις 10 μέτρα μακριά,  ένα αυτοκίνητο έγινε στόχος μπροστά μας. Και, ειλικρινά, αν ο οδηγός (σ.σ. του οχήματός μου) δεν είχε μειώσει την ταχύτητα για περίπου 30 δευτερόλεπτα, επειδή το τηλέφωνό του χτύπησε, οπότε έπρεπε να μειώσει την ταχύτητα, θα ήμασταν στο στόχαστρο. Θα είχαμε πεθάνει», τονίζει.

«Λέω αντίο στην οικογένειά μου, δεν ξέρω αν θα σκοτωθώ»

«Λέω αντίο στην οικογένειά μου και πηγαίνω στη δουλειά. Και ξέρω ότι μπορεί να γίνω στόχος ή να σκοτωθώ ανά πάσα στιγμή. Αυτό από μόνο του είναι κάτι που είναι πραγματικά τραυματικό και βαρύ. Θέλω να πω, έπρεπε να βγω στον αέρα μετά από αυτό, αλλά δεν μπορούσα καν να εκφράσω αυτό που έχω περάσει. Εννοώ, όλο αυτό μπορεί να τελειώσει οποιαδήποτε μέρα, αλλά το τραύμα που προκάλεσε σε καθέναν από εμάς θα μείνει για τόσο καιρό μαζί μας», εξηγεί.

«Λέω στα παιδιά μου να με συγχωρήσουν»

Όταν ρωτήθηκε τι λέει στα παιδιά της, απάντησε: «Τους λέω να με συγχωρήσουν. Τους λέω να με συγχωρήσουν αν μου συμβεί κάτι και πρέπει να τα αφήσω, γιατί αυτό είναι καθήκον μου και πρέπει – πρέπει να παραδώσω αυτό το μήνυμα στον κόσμο. Ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα που με αναγκάζει να βγω και να κάνω ρεπορτάζ σε τέτοιες στιγμές, αλλά πρέπει να το κάνω αυτό, γιατί αν δεν το κάνω σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, εάν δεν παραδώσω το μήνυμα τώρα, τότε πότε θα το κάνω αυτό; Η καταστροφή γύρω μας είναι τεράστια».

«Δεν είναι τυχαίο, είναι σκόπιμη στόχευση των ΜΜΕ στη Γάζα»

Αναφορικά με το ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για παρουσία της Χαμάς στο κτίριο, η δημοσιογράφος σχολιάζει: «Ναι, και είμαι σίγουρη ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν. Εννοώ, ο ισραηλινός στρατός, όταν έχει την απόδειξη για οτιδήποτε υποστηρίζει τους ισχυρισμούς του, θα την παρέχει. Θέλω να πω, θέλει να υποστηρίξει τις ιστορίες του. Πρέπει (σ.σ. να το κάνει). Δεν είναι όμως τυχαίο ότι τρεις πύργοι που φιλοξενούν γραφεία ΜΜΕ καταστράφηκαν εντελώς. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Θέλω να πω, αυτό είναι απλώς μια σκόπιμη στόχευση στη φωνή των μέσων ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας».

Προσθέτει δε: «Στέλνω ένα μήνυμα στον κόσμο: Πριν μας κρίνετε, προτού πείτε ότι είμαστε τρομοκράτες, θέλω να βεβαιωθείτε ότι βλέπετε την πραγματικότητα και την αλήθεια από όλες τις πλευρές», και συνεχίζει: «Μην πιστεύετε τα ισραηλινά μηνύματα και την ισραηλινή πλευρά της ιστορίας χωρίς να βλέπετε την πλευρά μας. Όπως μπορείτε να δείτε τώρα, το κτίριο έχει καταρρεύσει. Έχει καταστραφεί πλήρως. Αυτός είναι ένας πύργος. Αυτός είναι ο πύργος al-Sharouk, ένα κτήριο 14 ορόφων που έχει πέσει στο έδαφος, καταστράφηκε πλήρως από αεροπορικές επιδρομές».

Η δήθεν χερσαία εισβολή ως ψυχολογικός πόλεμος κατά των Παλαιστίνιων

Όσον αφορά την πληροφορία του Ισραηλινού στρατού για χερσαία εισβολή στη Γάζα, την οποία, διέψευσε το ίδιο το Ισραήλ δύο ώρες αργότερα, η δημοσιογράφος, εκφράζοντας την προσωπική της γνώμη, το αποδίδει σε ψυχολογικό πόλεμο του Τελ Αβίβ εναντίον των Παλαιστίνιων: «Αν με ρωτάτε ως Youmna, ενώ είμαι απλώς δημοσιογράφος, θα σας πω ότι αυτός ήταν ένας τρόπος με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός μπορεί να παίξει με τα συναισθήματα των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας, για να τους προσθέσει περισσότερη πίεση. Θέλω να πω, όλοι ήταν εξαιρετικά τραυματισμένοι (σ.σ. στρεσαρισμένοι) όταν άκουσαν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί χερσαία επιχείρηση, μαζί με την αεροπορική επιχείρηση, η οποία ήδη πραγματοποιείται και προκαλεί μεγάλη κρίση εδώ στη Λωρίδα της Γάζας. Και μετά, ξαφνικά, δεν υπάρχει τίποτα, και αρχίζουν να λένε ότι, «Όχι, δεν είναι αλήθεια. Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με χερσαία επιχείρηση». Λοιπόν, νομίζω ότι ήταν μια απόπειρα στην πραγματικότητα – ήταν μια προσπάθεια να προσπαθήσουμε πραγματικά – να ρίξουμε ή να στρεσάρουμε τους ανθρώπους της Λωρίδας ακόμη περισσότερο».

Πηγή: DemocracyNow

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter