Κιργιστάν-Τατζικιστάν: Συγκρούσεις κατοίκων και δυνάμεων ασφαλείας για το νερό

Κιργιστάν-Τατζικιστάν: Συγκρούσεις κατοίκων και δυνάμεων ασφαλείας για το νερό
Φωτογραφία αρχείου

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών και τις συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων χωριών στις δύο πλευρές της μεθορίου που εκσφενδόνιζαν πέτρες η μια πλευρά εναντίον της άλλης, με αφορμή την διαμάχη για τους ταμιευτήρες νερού, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές και από τις δύο πλευρές.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αργά σήμερα κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ της βόρειας επαρχίας Σούγκντ του Τατζικιστάν και της νότιας επαρχίας Μπατκέν του Κιργιστάν, εξαιτίας μιας διαμάχης που υπάρχει για τους ταμιευτήρες νερού και ένα αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο ποταμό Ισφάρα, τον οποίο οι δύο χώρες θεωρούν δικό τους.

Οι κάτοικοι χωριών στις δύο πλευρές της μεθορίου πετούσαν πέτρες οι μεν εναντίον των δε πριν κλιμακωθούν οι ταραχές και αρχίσουν μεταξύ τους οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας και των δύο αυτών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κόσμο στην πλευρά του Κιργιστάν να κάθεται σε μια τάφρο και να ακούγονται οι ήχοι των πυροβολισμών.

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Κιργιστάν κατηγόρησε την τατζίκικη πλευρά ότι χρησιμοποίησε όλμους για να πλήξει το αντλιοστάσιο. Οι αρχές του Τατζικιστάν ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι οι εγκαταστάσεις τους ανήκουν, και κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιργιστάν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των Τατζίκων μεθοριακών φρουρών.

Το Τατζικιστάν ανακοίνωσε ότι εννέα πολίτες του τραυματίσθηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν δύο πολίτες του και τραυματίσθηκαν 26.

Το Τατζικιστάν κατηγόρησε επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας της Κιργιστάν ότι βομβάρδισαν γέφυρα σε πρώην δικά του εδάφη με όλμους και αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων.

Το γραφείο του πρόεδρου του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την σύσταση ομάδας εργασίας για την επίλυση της διένεξης.

Η διένεξη

Το Κιργιστάν ισχυρίζεται ότι το αντλιοστάσιο «Galavnoy» συνιστά «στρατηγικής σημασίας μονάδα της Δημοκρατίας του Κιργιστάν και βρίσκεται στο έδαφος του Κιργιστάν.

Από την πλευρά του, το Τατζικιστάν ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τους χάρτες του 1924-1927 και του 1989, το εν λόγω αντλιοστάσιο «εξ ολοκλήρου ανήκει στην Δημοκρατία του Τατζικιστάν.

Σε μεγάλο βαθμό, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η διένεξη σχετίζεται με αμφιλεγόμενης κυριότητας οικόπεδα στα σύνορα των δυο χωρών, καθώς από τα περίπου 980 χιλιόμετρα, έχουν οριοθετηθεί και οριοσημανθεί περίπου 580 χιλιόμετρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter