Κορονοϊός: «Ευγνωμοσύνη» του Μεξικού προς την Κούβα για τη σημαντική ιατρική βοήθεια

Κορονοϊός: «Ευγνωμοσύνη» του Μεξικού προς την Κούβα για τη σημαντική ιατρική βοήθεια
Φωτογραφία αρχείου

Ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, συνομίλησε χθες Τρίτη με τον ομόλογό του της Κούβας, τον Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, για να ευχαριστήσει τον ίδιο και την κυβέρνησή του για την αποστολή περίπου 1.000 γιατρών και νοσηλευτών για να βοηθήσουν τη χώρα του να αντιμετωπίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Για αυτή τη χειρονομία αλληλεγγύης θα μιλήσω σε λίγο με τον πρόεδρο της Κούβας (…) για να του εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας», είπε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ χθες το πρωί, στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, πριν από τη συνδιάλεξη.

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που πρόσφατα αναδείχθηκε στο αξίωμα του Α΄ Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, από την πλευρά του ευχαρίστησε τον μεξικανό πρόεδρο εξ ονόματος του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας του.

Μέσω Twitter, ο πρόεδρος της Κούβας ανέφερε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τον συντονισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Εξέφρασα την εκτίμησή μας για τη δουλειά του (του κ. Λόπες Ομπραδόρ) με σκοπό την ολοκλήρωση της δικής μας Αμερικής», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Αβάνα ενδιαφέρεται να επεκταθεί η συνεργασία στον τομέα της υγείας.

Δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν στην Κούβα βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς εβδομάδες. «Ενημερώσαμε για την πορεία (των δοκιμών) των υποψήφιων εμβολίων», ανέφερε ο κουβανός πρόεδρος.

Στη μεξικανική πρωτεύουσα, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 3.592 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 434 ασθενείς με την COVID-19.

Κατά τα επίσημα στοχεία, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 215.547 νεκρούς επί συνόλου 2.333.126 μολύνσεων.

Ωστόσο, ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο –πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας– είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, επικαιροποιημένα κυβερνητικά στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από όσους καταγράφονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter