Κορονοϊός: Η «αθηναϊκή μετάλλαξη» προβληματίζει τους ειδικούς

Κορονοϊός: Η «αθηναϊκή μετάλλαξη» προβληματίζει τους ειδικούς

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στους επιδημιολόγους η «αθηναϊκή μετάλλαξη», μια νέα μετάλλαξη που κερδίζει έδαφος στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Πρόκειται για τη μετάλλαξη του ιού με το κωδικό όνομα Β 1.1.318, που εντοπίζεται περίπου στο 30% των δειγμάτων τα οποία αναλύονται στο λεκανοπέδιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real.

«Καμπανάκι» για τις μεταλλάξεις έκρουσε σήμερα Δευτέρα ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» είπε.

Για τις νέες μεταλλάξεις κορονοϊού που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας, και ιδιαίτερα της «αθηναϊκής μετάλλαξης», μίλησε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος. Μέχρι στιγμής, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων, αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε στο μέλλον να μη δούμε υπερμεταλλάξεις.

Μιλώντας το Σαββατοκύριακο στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Δημόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα ένα στέλεχος που φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του. Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς στα μεγάλα κράτη της Ασίας και της Αφρικής.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών, ο ιός θα εξαπλώνεται και θα δίνει τη δυνατότητα σε μεταλλάξεις να αναπτύσσονται.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter