Κορονοϊός: Μεγάλος κίνδυνος διασποράς στις ιδιωτικές κλινικές – Δε γίνονται μοριακά τεστ στους εργαζόμενους

Κορονοϊός: Μεγάλος κίνδυνος διασποράς στις ιδιωτικές κλινικές – Δε γίνονται μοριακά τεστ στους εργαζόμενους

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε το σωματείο εργαζομένων ιδιωτικής υγείας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς στις ιδιωτικές κλινικές διότι δεν γίνονται μοριακά τεστ σε εργαζόμενους και ασθενείς. Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι ακόμα και στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος δεν μένουν σε καραντίνα αλλά τους ζητάνε να πηγαίνουν στην εργασία του φορώντας μάσκα.

Στις διαπιστώσεις οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το τεστ είναι κόστος για τις παραπάνω επιχειρήσεις και ένα θετικό κρούσμα αποτελεί δυσφήμιση και μπορεί να προκαλέσουν αναβολή χειρουργείων.

Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΟΔΥ:

Για τους εργαζόμενους: Ο μοριακός έλεγχος δεν θεωρείται απαραίτητος. Τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν υποχρεώνουν τους εργοδότες του Κλάδου να ελέγχουν με τεστ τους εργαζόμενους. Ακόμα και για εργαζόμενο που έρθει σε πολύωρη επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα (π.χ. συνάδελφο που μολύνθηκε) η χρήση μάσκας θεωρείται αρκετή και συστήνεται παραμονή στην εργασία με αυτό-παρακολούθηση.

ΠΡΩΤΟ: Για ασθενείς και επισκέπτες: Μόνο όσοι ασθενείς πρόκειται να χειρουργηθούν με γενική αναισθησία είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στις μονάδες με αρνητικό τεστ. Για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά, πολλά από τα οποία είναι επεμβατικά, θεωρείται αρκετή για την προστασία η χρήση μάσκας.

Με τα πρωτόκολλα που ισχύουν καταργείται στην πράξη η αξία του μοριακού ελέγχου ως προληπτικό μέτρο. Αποκλείεται εξ ορισμού η περίπτωση να εντοπιστεί έγκαιρα θετικό κρούσμα εργαζόμενου ή ασθενή.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Συγχρωτισμός. Η εικόνα επισκεπτών που παραμένουν σε χώρους αναμονής κατά δεκάδες είναι συνηθισμένη. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για τήρηση αποστάσεων, ενώ ακόμα κι όταν αυτές υπάρχουν στα χαρτιά, καταργούνται στην πράξη.

ΤΡΙΤΟ: Απόκρυψη των κρουσμάτων. Μόνιμη ταχτική των Διευθύνσεων των μονάδων είναι η προσπάθεια να κρυφτούν επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα, κυρίως από τους εργαζόμενους. Πολλοί συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η προστασία των χώρων εργασίας βρίσκεται αποκλειστικά στην ευχέρεια των Διευθύνσεων των μονάδων, με παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών από το κράτος.

Το αποτέλεσμα της κατάστασης:

Οι χώροι εργασίας παραμένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι. Στις Ιδιωτικές Κλινικές μετακινούνται δεκάδες άνθρωποι καθημερινά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και για αυτό το λόγο οι χώροι αυτοί θα έπρεπε να είναι διπλά προστατευμένοι.

Πίσω από τις διαπιστώσεις υπάρχει αιτία:

Στην Ιδιωτική Υγεία η προστασία των χώρων υποτάσσεται στην αποφυγή του κόστους.

1) Το τεστ είναι κόστος. Εταιρείες που διεξάγουν εκατοντάδες καθημερινά τεστ σε συμπολίτες μας- πελάτες, δεν διεξάγουν τεστ στους ίδιους εργαζόμενους.

2) Η ενημέρωση είναι κόστος. Η ενημέρωση για περίπτωση παρουσίας θετικού κρούσματος (για τις διευθύνσεις η ενημέρωση θεωρείται δυσφήμιση), μπορεί να προκαλέσει αναβολή κάποιων εισαγωγών ή χειρουργικών πράξεων. Καμία εταιρεία δεν θυσιάζει το κέρδος για την προστασία των χώρων εργασίας.

Η έλλειψη προσωπικού. Όταν στις περισσότερες κλινικές ο αριθμός του προσωπικού βρίσκεται στα όρια του προσωπικού ασφαλείας, τότε δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε να νοσήσει κάποιος.

Δεν υπάρχουν περιθώρια να βγουν εργαζόμενοι σε προληπτική καραντίνα.

Για να μην γίνουν οι Ιδιωτικές Κλινικές εστίες υπέρ-μετάδοσης, απαιτούμε:

– Υποχρεωτικοί, επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι, σε τακτικά διαστήματα σε όλους τους εργαζόμενους.

– Αυστηρός καθορισμός του μέγιστου αριθμού επισκεπτών στις αίθουσες αναμονής.

– Τακτικοί έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter