Κυβερνητική… κρουαζιέρα σε θολά τουριστικά νερά

Κυβερνητική… κρουαζιέρα σε θολά τουριστικά νερά

Στον ρυθμό της… κρουαζιέρας βρίσκεται το Μαξίμου. Στο κυβερνητικό μικροσκόπιο τίθενται τα λιμάνια της χώρας, ενόψει της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Η ανησυχία της κυβέρνησης της ΝΔ καλά κρατεί, μια και συνδέεται τόσο με το ενδεχόμενο αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού μετά το άνοιγμα του τουρισμού, όσο και τον κίνδυνο η οικονομική κρίση να ρίξει σε “ύφαλο” τις προσδοκίες για τον θαλάσσιο τουρισμό. Κι αυτό την ίδια ώρα που οι κρουαζιέρες αποτελούν ένα ακόμα «γαλάζιο» πολιτικό και οικονομικό στοίχημα για τη χρονιά που διανύουμε.

Ήδη έχει σημάνει συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες, που επιταχύνουν το σχεδιασμό ώστε να θωρακιστούν οι πύλες εισόδου, ειδικά οι λιμένες της χώρας, και όλος ο κρατικός μηχανισμός προετοιμάζεται τάχιστα για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων κορονοϊού (COVID-19) σε επιβάτες οι οποίοι προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

Παράλληλα επικαιροποιούνται οι οδηγίες που είχαν δοθεί το περασμένο καλοκαίρι με τις υγειονομικές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση του στελέχους κορονοϊού SARS-CoV-2 ενώ ενισχύονται τα μέτρα ελέγχου ταξιδιωτών και ορίζονται πρόσθετες υγειονομικές προβλέψεις για τα λιμάνια με πλοία διεθνών πλόων που πρέπει να διαθέτουν Σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού. Στις οδηγίες περιλαμβάνονται προτυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες (SOPs) για τη διαχείριση των ατόμων, τα οποία είτε έχουν εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 κατά το ταξίδι, είτε έχουν εκτεθεί και ενδεχομένως θα εκδηλώσουν συμπτώματα κατά την παραμονή τους στη χώρα.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας (10.5.2021) οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες των λιμένων (υγειονομεία) κλήθηκαν από το υπουργείο Υγείας να είναι σε ετοιμότητα και να ενεργοποιήσουν όλα τα πρωτόκολλα. Οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών είναι σε εγρήγορση. Σε έγγραφο που υπογράφει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας (Αρ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.28690 -10.5.2021) τίθενται επιπρόσθετα μέτρα στους λιμένες -πύλες εισόδου . Μεταξύ άλλων, τα λιμάνια με κρουαζιερόπλοια διεθνών πλόων πρέπει να ορίσουν τον μέγιστο αριθμό κρουαζιερόπλοιων και επιβατών που είναι δυνατόν να επισκεφτεί, τόσο ημερησίως όσο και συνολικά για την τουριστική σεζόν, το λιμάνι είτε ως λιμάνι βάσης «home port» ( το λιμάνι στο οποίο οι επιβάτες επιβιβάζονται κατά την έναρξη της κρουαζιέρας και αποβιβάζονται κατά το τέλος της κρουαζιέρας ), είτε ως λιμάνι έκτακτης ανάγκης «contingency port», είτε ως λιμάνι ενδιάμεσων προορισμών «transit port» ( το λιμάνι το οποίο αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στο δρομολόγιο του πλοίου, στο οποίο οι επιβάτες θα αποβιβαστούν για εκδρομή ).

Τα κριτήρια για τον καθορισμό του μεγίστου αριθμού πλοίων και επιβατών είναι τα εξής:

– δυνατότητα για επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών και πληρωμάτων, ώστε να μην έρχονται σε επαφή ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα άτομα τα οποία ταξιδεύουν με διαφορετικά πλοία ή άτομα του ίδιου πλοίου που τα οποία συμμετέχουν σε διαφορετικές κρουαζιέρες (συνιστάται καθαρισμός και αερισμός του χώρου για 30 λεπτά, εάν θα ακολουθήσει επιβίβαση από τον ίδιο χώρο ατόμων σε διαφορετικό πλοίο),

– δυναμικότητα σε κλίνες νοσηλείας, εγκαταστάσεις καραντίνας και εγκαταστάσεις απομόνωσης ανάλογου αριθμού με τη δυναμικότητα των πλοίων με τα οποία έχει συμφωνηθεί το λιμάνι βάσης ή το λιμάνι έκτακτης ανάγκης,

– αποφυγή συγχρωτισμού και διασφάλιση της τήρησης των αποστάσεων στις εγκαταστάσεις στη στεριά τις οποίες επισκέπτονται οι επιβάτες (τουριστικοί, αρχαιολογκοί χώροι κτλ.).

Τα όρια με τον αριθμό πλοίων και επιβατών θα οριστούν από το φορέα διαχείρισης του αντίστοιχου λιμένα και θα γνωστοποιούνται στην Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στις αρμόδιες τοπικές υγειονομικές και λιμενικές αρχές, τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, θα όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική Φόρμα/Έντυπο PLF (Passenger Locator Form) (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα – «τα πρόσωπα που εισέρχονται στη Χώρα με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν έντυπο ή ηλεκτρονικό αντίγραφο της φόρμας στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter