Κύπρος-εκλογές: Το χειρότερο ποσοστό της 40ετίας για το ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη – LIVE αποτελέσματα

Κύπρος-εκλογές: Το χειρότερο ποσοστό της 40ετίας για το ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη – LIVE αποτελέσματα

Tο κεντροδεξιό ΔΗΣΥ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη καταγράφει τα χειρότερα αποτελέσματά του στις κοινοβουλευτικές εκλογές στα τελευταία  40 χρόνια, όπως μεταδίδει το Bloomberg, καθώς οι ψηφοφόροι εξέφρασαν μαζικά στην κάλπη την απογοήτευσή τους για το χειρισμό του προγράμματος «χρυσού διαβατηρίου» της χώρας.

Με τις προεδρικές εκλογές να αναμένονται το 2023, η υποστήριξη στο ΔΗΣΥ μειώθηκε μεταξύ 24% και 28% σε σύγκριση με 30,7% στην τελευταία ψηφοφορία το 2016, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του ΡΙΚ.

Το κομμουνιστικό κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ, κέρδισε μεταξύ 23% και 27% των ψήφων, ενώ το κεντρώο ΔΗΚΟ αναμένεται να έρθει στην τρίτη θέση, το ακροδεξιό ΕΛΑΜ (η Χρυσή Αυγή το θεωρούσε “αδελφό κόμμα”) τέταρτο λαμβάνοντας πάνω από 7% και καταγράφοντας μεγάλη άνοδο, ενώ έπονται η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ πέμπτη και οι Πράσινοι έκτοι.

Ενώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κυβέρνηση, δεδομένου του προεδρικού συστήματος της Κύπρου, θα είναι τώρα ακόμη πιο δύσκολο για τον Αναστασιάδη να εγκρίνει νομοσχέδια χωρίς την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.

Δείτε LIVE τα αποτελέσματα

Τι έδειξαν τα exit poll

Απώλειες φαίνεται να καταγράφουν σύμφωνα με τα exit polls τα τέσσερα μεγάλα κόμματα της Κύπρου στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα. ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ φαίνεται να χάνουν ποσοστά και έδρες.

Τα ποσοστά που έδωσαν τα exit pools είναι τα ακόλουθα:

ΔΗΣΥ 23- 27%

ΑΚΕΛ 22,5 – 27%

ΔΗΚΟ 9,5 – 13,5%

ΕΛΑΜ 5- 9,5%

ΕΔΕΚ4,5 – 8%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,7 – 6,75%

ΔΗΠΑ 3-5,75%

ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ 2-4%

ΚΥΝΗΓΟΙ 2-4,5ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 1 – 4%

Συμμετοχή κοντά στο 64%

Όπως ανακοίνωσε, ψήφισε το 63,9% του συνόλου του εγγεγραμμένων εκλογέων, δηλαδή προσήλθαν στις κάλπες 356.682 ψηφοφόροι. Κατά τις προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές του 2016, το τελικό ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων ήταν 66,7%.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι θεωρεί έκπληξη ότι είχαν αυτό το μεγάλο ποσοστό.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας, αν με αυτά τα δεδομένα το ποσοστό προσέλευσης είναι μειωμένο κατά νομίζω 3%, τουλάχιστον προσωπικά έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μου. Θα ήμουν πολύ πιο ευτυχής να ήταν ακόμα μεγαλύτερο, αλλά η προσέλευση, νομίζω λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες ήταν αρκετά ικανοποιητική», ανέφερε.

Στις προεδρικές του 2018 ψήφισε το 71,9% και στις Ευρωεκλογές του 2019 το 42,8%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter