Κώστας Καταραχιάς: Μου το φυλάγανε

Κώστας Καταραχιάς: Μου το φυλάγανε

Ο γιατρός και συνδικαλιστής μιλάει για την απόλυσή του όταν το ΕΣΥ αναζητεί γιατρούς.

Ο πρώτος απολυμένος συνδικαλιστής γιατρός εν μέσω πανδημίας Κώστας Καταραχιάς εξηγεί στο Documento πώς και γιατί η κυβέρνηση τον περίμενε στη γωνία. «Μου το φυλάγανε…» τονίζει και αποκαλύπτει τον τρόπο που προσπαθούν να τον κρατήσουν εκτός ΕΣΥ.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Παραμονή Χριστουγέννων μετακινούμαι με «εντέλλεσθε» από τον «Αγιο Σάββα» όπου εργαζόμουν ως ακτινολόγος-επικουρικός γιατρός με απόφαση της 1ης ΥΠΕ στην πολυδύναμη ΜΕΘ Covid-19 του «Σωτηρία». Η μετακίνησή μου ήταν εκδικητική επειδή είχε προηγηθεί η δράση του σωματείου εργαζομένων ενάντια στις ΕΔΕ που ξεκίνησε η διοίκηση του νοσοκομείου ενάντια σε υγειονομικούς που νοσήσαμε από κορονοϊό το φθινόπωρο.

Με τις ΕΔΕ κατηγορούσαν τους υγειονομικούς για διασπορά του ιού σε εργαζόμενους και ασθενείς. Η κινητοποίησή μας είχε πάρει πανελλαδικά μεγάλες διαστάσεις. Υπήρξε κατακραυγή για την κίνηση της διοίκησης. Εμείς ήδη από το φθινόπωρο είχαμε αναδείξει ότι ο τρόπος λειτουργίας του νοσοκομείου δεν διασφάλιζε την υγεία εργαζομένων και ασθενών.

Έλειπαν είδη ατομικής προστασίας;

Ηταν διάτρητα τα μέτρα προστασίας. Μάσκες, γάντια και στολές δίνονταν με το σταγονόμετρο και κατά το δοκούν. Εξαρχής διεκδικούσαμε τεστ σε εβδομαδιαία βάση, θερμομέτρηση στην είσοδο και ενίσχυση με προσωπικό. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και φτάσαμε σε ανεξέλεγκτη διασπορά. Τέλη Νοεμβρίου το μισό νοσοκομείο δεν λειτουργούσε λόγω καραντίνας. Ετσι, το σωματείο βγήκε μπροστά καταγγέλλοντας αυτή την κατάσταση.

Ετσι φτάσαμε στη μετακίνησή σας στο «Σωτηρία»;

Ακριβώς. Λίγες μέρες μετά ακολούθησε η μετακίνηση, ενώ είχαν προηγηθεί απειλές από τον διοικητή της ΥΠΕ κ. Στάθη, ο οποίος με είχε καλέσει στο γραφείο του για να μου πει ότι η διοίκηση έχει πρόβλημα με τη συνδικαλιστική μου δράση. Εγινα ο μοναδικός ακτινολόγος που μετακινήθηκε εκδικητικά εν μέσω πανδημίας με «εντέλλεσθε» σε πολυδύναμη ΜΕΘ Covid-19 για τρεις μήνες, γεγονός που δεν έχει καμία λογική με βάση την ιατρική μου ιδιότητα. Παρ’ όλα αυτά, προσπάθησα να βοηθήσω όπως μπορούσα.

Ευσταθούσαν οι δηλώσεις του Νικήτα Κακλαμάνη περί υπολειτουργίας της συγκεκριμένης ΜΕΘ λόγω υποστελέχωσης;

Προφανέστατα. Και τότε ήταν και τώρα είναι υποστελεχωμένη. Και μόνο ότι αυτήν τη στιγμή οι συνάδελφοι κάνουν μέχρι και δώδεκα εφημερίες τον μήνα αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Πότε ενημερωθήκατε για την απόλυση;

Επειτα από πέντε χρόνια συνεχών ανανεώσεων της σύμβασής μου, στις 7 Ιανουαρίου ενημερώθηκα ότι αυτό δεν θα γίνει παρά τη σχετική νομοθέτηση της κυβέρνησης για παράταση της σύμβασης όλων των επικουρικών.

Άρα είστε ο μόνος επικουρικός που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του;

Ναι, είμαι ο μόνος που δεν ανανεώθηκε η σύμβασή του για συνδικαλιστικούς λόγους, επειδή την περασμένη Δευτέρα προέκυψε και δεύτερη γιατρός στα Ιωάννινα, η οποία είναι μητέρα ανήλικου τέκνου σε μονογονεϊκή οικογένεια και διεκδίκησε άδεια ειδικού σκοπού.

Ο βουλευτής της ΝΔ και συνάδελφός σας Κωνσταντίνος Μαραβέγιας σας κατηγορεί για διασπορά κορονοϊού και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για fake news. Τι απαντάτε;

Τελικά κάτι διασπείρω για την κυβέρνηση Μητσοτάκη! Τη μία εβδομάδα κορονοϊό, την άλλη fake news. Και μόνο το γεγονός ότι ο Κ. Μαραβέγιας είπε ότι διέσπειρα τον κορονοϊό απαντά στον Β. Κοντοζαμάνη για τα περί ψευδών ειδήσεων. Πρόκειται για γελοίες και άθλιες τοποθετήσεις, που θυμίζουν –κατά κάποιον τρόπο– πολιτικό υπόκοσμο. Αυτή η προσπάθεια χυδαίας λάσπης από τον Κ. Μαραβέγια συνεχίστηκε με ξεδιάντροπο τρόπο από τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος επί της ουσίας παραδέχτηκε τη στοχοποίησή μου και ότι η απόλυσή μου συνδέεται με τη συνδικαλιστική μου δράση.

Μου το φυλάγανε… Επιπρόσθετα, το μεγαλύτερο ψέμα του κ. Κοντοζαμάνη είναι ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τα συνδικάτα. Δεν έχουν δεχτεί ποτέ κάποια συνάντηση. Σκεφτείτε ότι παρά το αίτημα όλων των συνδικάτων στην τελευταία κινητοποίηση, η απάντηση του Βασίλη Κικίλια ήταν να στείλει έναν αστυνομικό για να διαμηνύσει ότι θα απολυθώ.

Αυτή είναι η καλή τους σχέση με τους συνδικαλιστές, η οποία αποτυπώνεται και στη στοχοποίηση των Θανάση Σιούλη, Αφροδίτης Ρέντζιου, Μιχάλη Γιαννάκου και Δάφνης Κατσίμπα. Το λέω ανοιχτά: αυτό που διεκδικώ είναι να διασπείρω τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε όλη την κοινωνία, καθώς απέναντί μας έχουμε μια δολοφονική πολιτική στην υγεία εν μέσω πανδημίας.

Η σχέση του σωματείου με τη διοικήτρια ποια είναι;

Με το πού ανέλαβε η κ. Μπαλαούρα μας είπε ξεκάθαρα: «Ξέρω ότι είστε το χειρότερο σωματείο». Κάθε φορά η αντιμετώπισή της ήταν εχθρική. Στις συναντήσεις μάς έλεγε ότι τα αιτήματά μας δεν είναι ρεαλιστικά και πως η επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου τα κάνει όλα τέλεια. Την ενοχλούσαν όσα καταγγέλλαμε και όχι όσα συνέβαιναν. Γενικά η διοίκηση καλλιεργούσε ένα κλίμα τρομοκρατίας.

Πλέον έχετε κινηθεί νομικά…

Διεκδικώ με ξεκάθαρους όρους την επαναπρόσληψή μου. Να ξέρετε ότι προκειμένου να μπλοκάρουν την πρόσληψή μου στο «Σωτηρία», που έχω υποβάλει αίτηση για να προσληφθώ, μετακίνησαν αυτή την εβδομάδα μια 60χρονη ακτινολόγο από κέντρο υγείας χωρίς να το γνωρίζουν η ίδια και ο διευθυντής. Είναι προφανές ότι με θέλουν εκτός ΕΣΥ, αλλά εγώ δεν θα τους κάνω τη χάρη. Παραμένω πρόεδρος του σωματείου και μπροστά μας έχουμε την πανυγειονομική απεργία στις 22 Απριλίου, η οποία θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για να μπει τέλος στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης η οποία μετέτρεψε το ΕΣΥ σε σύστημα αντιμετώπισης μίας νόσου. Εχει χαθεί ο έλεγχος. Η Αθήνα έγινε Μπέργκαμο. Συνάνθρωποί μας διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, γεγονός που κοστίζει καθημερινά ζωές.

Τι πρέπει να γίνει;

Πρέπει να επιταχθούν οι 250 κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα χωρίς κόστος για το δημόσιο. Μια χαρά έχουν κερδοσκοπήσει οι κλινικάρχες μέχρι στιγμής. Είναι ντροπή ασθενείς να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Επίσης, τα νοσοκομεία είναι στεγνά και διψάνε για προσλήψεις τη στιγμή που προσέλαβαν 4.500 αστυνομικούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter