Κώστας Ορφανός: Στον ΠΑΟΚ ο πήχης έχει πλέον ανέβει

Κώστας Ορφανός: Στον ΠΑΟΚ ο πήχης έχει πλέον ανέβει

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού μιλάει στο Documento για τον τελικό αλλά και την επόμενη μέρα του «δικεφάλου».

Ο ΠΑΟΚ την τελευταία διετία έπρεπε να περάσει δύο… κάβους: τη φερόμενη υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη και την τήρηση των κανόνων του Financial Fair Play.

Στα δικαστήρια δικαιώθηκε και η καταγγελία του Ολυμπιακού απορρίφθηκε, ενώ ο «δικέφαλος» υποχρεώθηκε να αδειάσει το ρόστερ του από αρκετά βαριά συμβόλαια προκειμένου να μην τιμωρηθεί από την UEFA (τα έξοδα της ΠΑΕ ήταν πολύ περισσότερα από τα έσοδα). Στο πρωτάθλημα δεν κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή, ωστόσο κατέκτησε δίκαια το Κύπελλο με αντίπαλο στον τελικό τον πρωταθλητή (2-1).

«Ο τελικός του Κυπέλλου είχε φαβορί και αουτσάιντερ, αλλά αυτά αποδεικνύονται μες στο γήπεδο. Παίκτες-κλειδιά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού δεν βρέθηκαν στην καλύτερή τους μέρα και δεν εμφανίστηκε τόσο δυνατός όσο τον περιμέναμε.

Μπορεί να ευθύνεται και ο ΠΑΟΚ γι’ αυτό, που προέβαλε αντίσταση και ήταν και πολύ καλός τακτικά. Τον βοήθησε ψυχολογικά και το γεγονός ότι πέτυχε πρώτος γκολ και είναι άξιος κυπελλούχος» δηλώνει στο Documento ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού Κώστας Ορφανός, ο οποίος στάθηκε και στην ποιότητα του τελικού:

«Οι δυο ομάδες είχαν απώλειες, ωστόσο είδαμε έναν τελικό-διαφήμιση για το ποδόσφαιρό μας. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι στον Ολυμπιακό κόστισαν οι απουσίες στην άμυνα. Επιπλέον, δεν θυμάμαι τον Σεμέδο να έχει τόσο κακή απόδοση στη διάρκεια της σεζόν. Οι απουσίες του ΠΑΟΚ δεν του κόστισαν, έχει βάθος στο ρόστερ του και όσοι αγωνίστηκαν ήταν μαχητές και έβγαλαν με απόλυτη επιτυχία το πλάνο του προπονητή τους. Αντεξαν στην πίεση του αντιπάλου τους στο διάστημα 45΄-65΄ και έφεραν στη Θεσσαλονίκη άλλο ένα τρόπαιο».

Ο ΠΑΟΚ είχε να αντιμετωπίσει την καταγγελία για την πολυϊδιοκτησία με την Ξάνθη και το FFP της UEFA, αλλά αγωνιστικά έμεινε σε υψηλό επίπεδο. Ανησυχήσατε μήπως υπάρξει πισωγύρισμα;

Ο ΠΑΟΚ με την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2019 και των τριών Κυπέλλων το 2017, το 2018 και το 2019 είναι πρωταγωνιστής στις εγχώριες διοργανώσεις. Συνέβη όμως μια οπισθοχώρηση την τελευταία διετία κι αυτό ανησύχησε τον κόσμο της ομάδας. Η παρουσία όμως του κ. Σαββίδη και η ασφάλεια που υπάρχει στο οικονομικό σκέλος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επιστροφής σε πέτρινα χρόνια.

Είχε όμως να αντιμετωπίσει και το FFP…

Το FFP δημιούργησε θέματα στην ομάδα και κάποιοι παίκτες έφυγαν. Ήταν αναγκαστικές κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, παρά τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν. Οι πωλήσεις του Πέλκα ή του Ακπομ παραμονή του ματς με την Κράσνονταρ δημιούργησαν προβλήματα, ωστόσο ήταν αναγκαίο κακό.

Στην εποχή Σαββίδη ο «δικέφαλος» έχει παίξει σε πέντε τελικούς Κυπέλλου και μετράει τέσσερα τρόπαια.

Το βασικό είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλώσει. Μαζί με τον Ολυμπιακό είναι οι διεκδικητές του τίτλου. Και ο Άρης ήταν φέτος ανεβασμένος, όμως το πρωτάθλημα δεν μπορεί να το χτυπήσει. Επειδή λοιπόν ο ΠΑΟΚ μεγάλωσε θεωρείται από πολλούς αποτυχημένη η χρονιά, λόγω της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα. Γι’ αυτό θέλω να επισημάνω το εξής: και στο παρελθόν ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλη ομάδα, τίτλους δεν μπορούσε να πάρει. Τώρα μπορεί.

Υπήρχαν σκέψεις ότι με ενδεχόμενη απώλεια και του Κυπέλλου θα ξενέρωνε ο Σαββίδης;

Ο Σαββίδης έχει δείξει με πράξεις ότι ήρθε για να μείνει. Κοντά στον ΠΑΟΚ είναι όλη η οικογένεια Σαββίδη. Εχουν αποδεδειγμένα πάθος με την ομάδα. Στη χώρα μας εκτός από το ποδόσφαιρο έχει αναλάβει και μεγάλα επιχειρηματικά πρότζεκτ κι αυτό είναι συμβατό. Εχει όφελος ο ίδιος αλλά και η βόρεια Ελλάδα.

Σε όλες τις ελληνικές ομάδες υπάρχει έντονη μουρμούρα όταν δεν υλοποιούνται οι στόχοι…

Η μουρμούρα φεύγει από την ώρα που ο κόσμος νιώσει ότι η ομάδα είναι καλά αγωνιστικά και οικονομικά. Στον ΠΑΟΚ έχει ανέβει ο πήχης κι αυτή η μουρμούρα είναι κατάλοιπο άλλων εποχών.

Ο Βιεϊρίνια όχι μόνο έμεινε στο ρόστερ αλλά ήταν από τις βασικές κολόνες του ΠΑΟΚ…

Κυκλοφορούσε ένα σενάριο για αποδόμηση της ομάδας που κατέκτησε το νταμπλ. Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να γίνει μια σταδιακή ανανέωση του ρόστερ, όπως συμβαίνει στα κορυφαία κλαμπ. Γενικά υπάρχει ένα θέμα με τις ηλικίες των παικτών σε όλες τις ομάδες. Δεν μπορεί ένας παίκτης που πλησιάζει τα 34-35 να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο για 40 ματς.

Μπορεί όμως να είναι ηγέτης σε 20 ματς. Είναι θέμα διαχείρισης και φυσικά πρέπει να υπάρχουν ποιοτικές εναλλακτικές λύσεις. Το συγκεκριμένο θέμα δεν αντιμετωπίστηκε με τον σωστό τρόπο. Ο Βιεϊρίνια δεν βοήθησε μόνο στα αποδυτήρια, αλλά ήταν και μεγάλος πρωταγωνιστής στον τελικό.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις ακραίες αντιδράσεις του Πάμπλο Γκαρσία στους πανηγυρισμούς…

Δεν είναι επιτρεπτό σε κανέναν προπονητή να εκφράζεται με αυτό τον τρόπο. Δεν ξέρω αν και ο ίδιος το πει αυτό στον εαυτό του. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ στέλνει μηνύματα παντού. Κανείς δεν επικροτεί τέτοιες συμπεριφορές.

Σας προκάλεσε έκπληξη το διαζύγιο με Γκαρσία και η επιστροφή Λουτσέσκου;

Με κάλυψε η δήλωση Σαββίδη με την οποία αιτιολόγησε την απόφασή του. Δηλαδή ο Πάμπλο Γκαρσία έφυγε και θα συνεχίσει την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και της αυτοβελτίωσής του, ενώ ο Λουτσέσκου είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου και γύρισε για να γίνει ο ΠΑΟΚ κομμάτι της ευρωπαϊκής ελίτ.

Την προηγούμενη πενταετία δεν τα καταφέραμε. Πλέον δεν αρκεί η πρόκριση στους ομίλους μιας διοργάνωσης της UEFA. Η ομάδα πρέπει να είναι ανταγωνιστική και να προχωρήσει στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter