Λίβυος πρωθυπουργός: Έγκυρο το τουρκολυβικό μνημόνιο

Λίβυος πρωθυπουργός: Έγκυρο το τουρκολυβικό μνημόνιο
H υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Αλ-Μανκούς, δίπλα στον Σαρλ Μισέλ και τον Χαμίντ Ντμπεϊμπά / AP Images

Μνημειώδες είναι πλέον το άδειασμα του μεταβατικού Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις κοινές τους δηλώσεις στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης από την Άγκυρα όπου βρέθηκε σήμερα, μαζί με το μισό του υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε επί λέξει: «Αναφορικά με τα σύμφωνα που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας, ιδίως το σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας».

Βέβαια ο Ντμπεϊμπά είχε προϊδεάσει τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντάς μόλις την περασμένη Τρίτη ότι η χώρα του εξυπηρετεί απλά τα συμφέροντά της. Από την πλευρά ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία και η Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019.

Την ίδια ώρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ βρισκόταν στη Βεγγάζη προσπαθώντας όπως σημειώνει το documentonews.gr να αποτρέψει μια ακόμη αρνητική εξέλιξη, την έγκριση του τουρκολυβικού μνημονίου και από το κοινοβούλιο της χώρας.

Είναι προφανές ότι Κυβέρνηση, ΥΠΕΞ και Ελληνική διπλωματία αδυνατούν να παρέμβουν στις εξελίξεις με τον μοναδικό ίσως τρόπο που θα μπορούσαν να το πράξουν μέσω της Ε.Ε. η οποία ετοιμάζεται να προσφέρει κάποια δις στη Λιβύη για την ανοικοδόμησή της ενώ την ίδια ώρα Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία έχουν επιδοθεί σε κούρσα για να λάβουν ένα κομμάτι από την πίτα. Αλλά η χώρα μας δεν επιχείρησε καν να προσεγγίσει για το θέμα τις Βρυξέλλες ακόμη και να απαιτήσει μια αλλαγή στάσης αφού όταν μιλάμε για Ελληνική ΑΟΖ μιλάμε ταυτόχρονα και για Ευρωπαϊκή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter