Λευτέρης Αυγενάκης: Ο Μίδας… της αποτυχίας

Λευτέρης Αυγενάκης: Ο Μίδας… της αποτυχίας

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ο Λευτέρης Αυγενάκης αποδεικνύει πως ό,τι πιάνει στα χέρια του γίνεται… στάχτη.

Με άριστα από την… ανάποδη, δηλαδή κάτω από τη βάση, βαθμολογείται ο Λευτέρης Αυγενάκης στους 21 μήνες που είναι στο τιμόνι του αθλητισμού! Ο,τι πιάνει καταλήγει σε βατερλό κι αυτό δυστυχώς έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον ελληνικό αθλητισμό. Κορυφαίο παράδειγμα η επανεκκίνηση των αθλημάτων που ήταν στον πάγο λόγω της πανδημίας.

Η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού είχε πέντε έξι μήνες για να σχεδιάσει ένα ασφαλές πλάνο για τη διεξαγωγή όλων των πρωταθλημάτων στα ομαδικά αθλήματα, χωρίς τελικά να το πράξει – κι αυτό σε μια ολυμπιακή χρονιά. Οταν φούντωσαν οι αντιδράσεις από το σύνολο της αθλητικής οικογένειας ο Λ. Αυγενάκης έριξε τις ευθύνες στους λοιμωξιολόγους. Αυτός είναι ο «άριστος» υφυπουργός Αθλητισμού που ενδιαφέρεται μόνο για τη λεζάντα και όταν δει ζόρια μοιράζει τις ευθύνες δεξιά και αριστερά, αρκεί να μην τσαλακωθεί το πολιτικό του προφίλ. Είναι με διαφορά ο χειρότερος πολιτικός προϊστάμενος του αθλητισμού τα τελευταία 30 χρόνια.

Εκλογές ΕΠΟ

Το παιχνίδι στις εκλογές της ΕΠΟ διαχρονικά είναι «μιλημένο» και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης πάλεψε αρκετούς μήνες για να αλλάξει τα δεδομένα και πέτυχε μια τρύπα στο νερό. Κι αυτό κυρίως για έναν λόγο: ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που ελέγχουν το εκλογικό σώμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας τον χρεώνουν στον Ολυμπιακό.

Και ο πλέον αδαής φίλαθλος αντιλαμβάνεται ότι στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ πρέπει να συμμετέχουν όλες οι φωνές και στόχος του πρέπει να είναι η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη χώρα μας και όχι η προάσπιση των συμφερόντων των μεγάλων ΠΑΕ. Στο μακρινό παρελθόν κουμάντο στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία έκανε ο Παναθηναϊκός, από το 1996 και για 20 χρόνια ο Ολυμπιακός και από το 2016 ο ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Αυτή η κατάσταση προκαλεί μόνο προβλήματα και γι’ αυτό οι αξιωματούχοι της FIFA και της UEFA μίλησαν με τους Big 4 για μια διοίκηση κοινής αποδοχής.

Εγιναν αρκετές συζητήσεις με μεσολαβητή τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος μιλάει και με τα δύο μπλοκ, δηλαδή και με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και με τους Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη. Υπήρχαν ελπίδες να βγει κάτι θετικό απ’ αυτές τις συζητήσεις, αλλά μόλις ασχολήθηκε ο Λ. Αυγενάκης με την «επόμενη μέρα» της ΕΠΟ οι όποιες συμφωνίες πήγαν να κλείσουν τινάχτηκαν στον αέρα. Οι «δικέφαλοι» έστειλαν μήνυμα ότι δεν συνεργάζονται γιατί ο υφυπουργός Αθλητισμού είναι στο πλευρό του Ολυμπιακού. Ειδικά στον ΠΑΟΚ τον έχουν στη μαύρη λίστα από την υπόθεση της φερό

Η μεγαλύτερη αποτυχία του υφυπουργού Αθλητισμού είναι το λουκέτο στον αθλητισμό, για το οποίο έριξε την ευθύνη τους λοιμωξιολόγους μενης πολυϊδιοκτησίας την οποία κατήγγειλε ο Ολυμπιακός στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο ΠΑΟΚ δικαιώθηκε στα αθλητικά δικαστήρια και σε μία από τις πάμπολλες ανακοινώσεις που εξέδωσε για την υπόθεση ανέφερε ότι «ο κ. Αυγενάκης αποδείχθηκε εντολοδόχος του γραφείου τύπου του Ολυμπιακού στήνοντας μια υπόθεση που ως μόνο στόχο είχε την κηλίδωση της ιστορίας του ΠΑΟΚ…».

Η ΑΕΚ ήταν σταθερά στην ίδια γραμμή και έπαιζε κι αυτή φουλ επίθεση κατά του Αυγενάκη. «Για μία ακόμα φορά ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεν διστάζει να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο και να επιβεβαιώσει τα συμφέροντα, τα οποία εξυπηρετεί σε όλη τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας του» ανέφερε μια ανακοίνωση της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ σχολιάζοντας μία από τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Αυγενάκης ενόψει των εκλογών στις ομοσπονδίες.

Και επειδή προκαλούσε μόνο διχόνοιες, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να του πάρει από τα χέρια τον φάκελο του ποδοσφαίρου και για αρκετούς μήνες τις επαφές με τους Big 4 και τις διεθνείς ομοσπονδίες τις έκανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι αρχαιρεσίες στην ΕΠΟ διενεργήθηκαν στις 27 Μαρτίου – έπειτα από οκτώ αναβολές (!)– με νικητές την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Την ύστατη ώρα ο υφυπουργός επιχείρησε να «φυτέψει» τέσσερις πρώην διεθνείς της εθνικής του 2004 στο διοικητικό συμβούλιο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (Χαριστέας, Σεϊταρίδης, Παπαδόπουλος, Καφές) κι αυτή η κίνησή του προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και των προέδρων της ΕΠΣ που είναι μέλη της ΝΔ.

«Παραγοντικά με το ποδόσφαιρο ασχολούμαι 35 χρόνια, πρώτη φορά βλέπω τέτοια ωμή παρέμβαση στις εκλογές της ΕΠΟ από έναν υφυπουργό Αθλητισμού» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου και υποψήφιος με τη ΝΔ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές Νίκος Τζώρτζογλου.

Οικουμενικός πρόεδρος στην ΕΠΟ εκλέχτηκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος δέχτηκε να γίνει… πρωθυπουργός του ποδοσφαίρου μόνο και μόνο για να επιστρέψει στην αγκαλιά της ΝΔ από την οποία τον είχε διαγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν είχε αντιδράσει για το πόρισμα της ΕΕΑ κατά του ΠΑΟΚ στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας.

Η έδρα της εθνικής και το συλλαλητήριο

Μια άλλη πονεμένη ιστορία στον χώρο του ποδοσφαίρου είναι η έδρα της εθνικής ομάδας. Η ΕΠΟ πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να μετακομίσει η «γαλανόλευκη» στο Παγκρήτιο Στάδιο. Επρεπε να γίνει όμως ένα «λίφτινγκ» και όλοι πόνταραν στον Λ. Αυγενάκη, ο οποίος εκλέγεται και στο Ηράκλειο. Τελικά… τα έχασαν τα λεφτά, στο στάδιο δεν τοποθετήθηκε ούτε ένα τούβλο και η ομοσπονδία ψάχνεται ακόμη να βρει μόνιμη έδρα για την εθνική.

Εκτός όλων αυτών, ο υφυπουργός επιμένει να παρουσιάζει ως δήθεν έργα του έργα που είχαν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία έτρεχε και ολοκλήρωνε ή παρουσίαζε ο πρώην γγΑ Ιούλιος Συναδινός. Εργα που εγκαινιάζει ξανά ο Λ. Αυγενάκης για τη λεζάντα…

Η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με αίτημα την επανέναρξη των πρωταθλημάτων!

«Ο αθλητισμός είναι ζωή, στηρίξτε τον τώρα» ήταν το κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου, όμως ο Λ. Αυγενάκης έκανε ότι δεν άκουγε.

Ο μπασκετμπολίστας Γιάννης Γκαγκαλούδης, ο οποίος πρωτοστάτησε στο κίνημα για το άνοιγμα του αθλητισμού, υποστήριξε ότι οι αθλητές βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. «Δεν αντέχουμε άλλο να είμαστε το μπαλάκι» είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει κόσμος που δεν έχει να φάει. Γκρεμίζονται οικογένειες και σπίτια. Ενδιαφέρεται κανείς;».

Και μία και δύο και τρεις επιτροπές για τη βία

Τον Ιούλιο του 2019 ο Λ. Αυγενάκης προανήγγειλε πόλεμο κατά της διαφθοράς και της οπαδικής βίας. Αλλά κι εκεί απέτυχε, καθώς σε τρεις μήνες συμπληρώνει δύο χρόνια στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού και από δηλώσεις άλλο τίποτε. Ουσία μηδέν. Για να αντιμετωπίσει τη βία και τη διαφθορά δημιούργησε… τρεις επιτροπές.

Αντικατέστησε μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Καταπολέμησης Αθλητικής Βίας (ΔΕΚΑΒ) δήθεν για να την ενεργοποιήσει, δημιούργησε μια δεύτερη επιτροπή, τη Steering Committee (Επιτροπή Καθοδήγησης), για να πείσει ότι κάνει έργο ενάντια σε βία και διαφθορά, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος τους, αφού αφενός τα επεισόδια ακόμη και σε περίοδο καραντίνας δίνουν και παίρνουν σε όλη τη χώρα σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο, αφετέρου η διαφθορά ανθίζει.

Σαν να μην έφταναν οι δύο προηγούμενες επιτροπές, τον περασμένο Νοέμβριο ο υφυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση μιας τρίτης επιτροπής, την οποία πρότειναν οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές για την καταπολέμηση των στημένων αγώνων, χωρίς να αναφέρει πάντως τι απέγιναν οι δύο προηγούμενες.

Τα χειραγωγημένα (κοινώς, στημένα) ματς στα ελληνικά πρωταθλήματα έχουν ξεπεράσει τα 200, με βάση τα στοιχεία της UEFA, αλλά το παράνομο στοίχημα ζει και βασιλεύει. Να θυμίσουμε πως πριν από ενάμιση χρόνο, τον Νοέμβριο του 2019, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος της Ενωσης SL2FL Λεωνίδας Λεουτσάκος είχε κυνικά ομολογήσει ότι τα στημένα ματς «ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ένα θέμα που οι ομάδες μέσα από αυτό το κομμάτι προσπαθούν να βρουν μια βιωσιμότητα και το οποίο καταστρέφει το ποδόσφαιρο»!

Τέλος, να επισημάνουμε τη σχέση του Λ. Αυγενάκη με την καταπολέμηση της βίας και της διαφθοράς:

• Το 2014, όταν χούλιγκαν του Ηροδότου σκότωσαν στο ξύλο τον άτυχο φίλαθλο του Εθνικού Κώστα Κατσούλη, ως βουλευτής της ΝΔ τότε στο Ηράκλειο της Κρήτης έτρεξε να σώσει τον Ηρόδοτο από βαριές τιμωρίες και φωτογραφιζόταν με τους παράγοντες της ομάδας της εκλογικής του περιφέρειας έξω από τα γραφεία της ΕΠΟ όπου είχε πάει να συμπαρασταθεί στους διοικούντες που πήγαν να απολογηθούν. Κι ενώ υπήρχε άνθρωπος νεκρός. Μέχρι ερώτηση στη Βουλή έκανε για να σωθεί ο Ηρόδοτος. Κι ας θρηνούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο ακόμη ένα θύμα δολοφονικής οπαδικής βίας…

• Τον Μάρτιο του 2019 η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ έκρινε ένοχο τον ΟΦΗ για χειραγώγηση του αγώνα με τον Αιγινιακό τον Νοέμβριο του 2017, που είχε αναδείξει νικητές τους Κρητικούς 6-0! Οι δύο ομάδες τιμωρήθηκαν πρωτόδικα με υποβιβασμό για στημένο παιχνίδι. Τότε ανέλαβε πάλι δράση ο Λ. Αυγενάκης, τα έδωσε όλα με δηλώσεις και ανακοινώσεις για να αλλάξει η απόφαση, η οποία άλλαξε τελικά και ο ΟΦΗ γλίτωσε.

Οι ομοσπονδίες, το μεγάλο βατερλό

Οταν ο Λ. Αυγενάκης σάλπισε την προσωπική του εκστρατεία για την άλωση των αθλητικών ομοσπονδιών από ημετέρους βρήκε πιασάρικο σλόγκαν για να κάνει το στίγμα του λιγότερο θολό. «Πρώτα οι αθλητές» διατυμπάνισε. «Να νικήσουμε το παλιό». Μερικούς μήνες αργότερα το… παλιό φρεσκαρίστηκε και αντεπιτίθεται, οι αθλητές που χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα παραμένουν εκτός νυμφώνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και ο Αυγενάκης μετράει τις πληγές του από ένα απίθανο βατερλό.

Η ήττα της παράταξης Διαθεσόπουλου (με επικεφαλής τον Σπύρο Γιαννιώτη) στην ομοσπονδία του υγρού στίβου είναι η μοναδική πηγή παρηγοριάς για τον ταλαίπωρο υφυπουργό. Οσοι γνωρίζουν πράγματα και πρόσωπα, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο ισχυρός ανήρ της πισίνας νικήθηκε μάλλον από τη δική του αλαζονεία παρά από κάποιο αντίπαλο δέος.

Αλλωστε ο νέος πρόεδρος Κυριάκος Γιαννόπουλος είναι άνθρωπος ισορροπιών και δεν μπορεί να θεωρηθεί κομματικός εγκάθετος. Η όποια κυβερνητική στήριξη στο πρόσωπό του ήταν αδιόρατη και διακριτική, αν και ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς έσπευσε να συγχαρεί αυτόν και μόνο αυτόν από όλους τους νικητές των ομοσπονδιών – ίσως επειδή πρόκειται για στενό φίλο και επί σειρά ετών συμπαίκτη του. Ο Διαθεσόπουλος, στο μεταξύ, πρόλαβε να κάνει τον εαυτό του επίτιμο πρόεδρο της ΚΟΕ με αδιευκρίνιστες αρμοδιότητες.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό στην ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, όπου ο Αυγενάκης περιμένει να δει ποιος από τους Λιόλιο, Φασούλα θα κερδίσει για να φωτογραφηθεί δίπλα του ως… ανανεωτής. Αλλά το παραδοσιακά δημοκρατικό μπάσκετ δεν προσφέρεται για δεξιόστροφες πιρουέτες και άλλωστε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος παραμένει στρογγυλοκαθισμένος στη μεγάλη καρέκλα, βέβαιος πρόεδρος και περιστοιχισμένος από δικούς του ανθρώπους στην προσωρινή διοίκηση.

Εικάζεται ότι η καθυστέρηση στις εκλογές της ΕΟΚ (που θα γίνουν στα τέλη Μαΐου) μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για δικαστική εκστρατεία ενάντια στη συνταγματικότητα του αθλητικού νόμου. Ο 82άχρονος Βασιλακόπουλος λέει ότι δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά μέσα του βράζει για τη φωτογραφική μεθόδευση.

Ο Αυγενάκης έριξε όλο του το βάρος στον ΣΕΓΑΣ, για την άλωση του οποίου επιστρατεύτηκαν κυβερνητικοί βουλευτές (Β. Οικονόμου) και μεγαλοπαράγοντες (Γ. Βούρος), «πετσωμένα» μέσα ενημέρωσης, άφθονη λάσπη, καθώς και μια σειρά από παλαίμαχους αθλητές, με μπροστάρισσα την ολυμπιονίκη Τασούλα Κελεσίδου.

Μολαταύτα η παράταξη Σεβαστή άντεξε, με τον ίδιο να διατηρεί το πόστο του εκπροσώπου στην ΕΟΕ και τη Σοφία Σακοράφα να κερδίζει την προεδρία, πλαισιωμένη από τον Κώστα Κεντέρη. Το αποτέλεσμα χαιρετίστηκε ως νίκη ενάντια στην κομματικοποίηση. Η πλειοψηφία στο νέο συμβούλιο μοιάζει ισχνή (11-10), αλλά ο κύβος ερρίφθη. Ο Αυγενάκης ήταν έτοιμος να βγει στις στέγες για να πανηγυρίσει.

Σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες ομοσπονδίες επικράτησαν –συνήθως εύκολα– οι «καθεστωτικοί» και οι «δεινόσαυροι», που θα συνεχίσουν να διοικούν σκιωδώς. Τα χέρια του πολύφερνου υφυπουργού έμειναν άδεια ακόμη και εκεί όπου επιστρατεύτηκαν ολυμπιονίκες (γυμναστική, τάε κβον ντο, άρση βαρών κ.ά.).

Στην ΕΟΕ, όπου η τελευταία καταμέτρηση έβγαζε τον Σπύρο Καπράλο νικητή με εύθραυστη πλειοψηφία έναντι του Ισίδωρου Κούβελου (που παραμένει «δι’ αντιπροσώπου» στο τιμόνι της ιππασίας), όχι μόνο δεν διαφαίνεται ανατροπή, αλλά η ψαλίδα ανοίγει. Την κυβέρνηση πόνεσαν πολύ οι ήττες σε ομοσπονδίες τις οποίες λιμπίζονται ιδιωτικά συμφέροντα: ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, τένις.

Ειδικά στην πολύπλαγκτη ιστιοπλοΐα η απερχόμενη διοίκηση έμεινε αλώβητη όχι μόνο από τη λυσσαλέα κυβερνητική επίθεση, αλλά και από το πολύκροτο σκάνδαλο Μπεκατώρου. Ο φερόμενος ως δράστης αποσύρθηκε από το προσκήνιο, αλλά οι συνοδοιπόροι του κέρδισαν την ψήφο των σωματείων. Η «εξυγίανση» αναβλήθηκε, παρά την ολομέτωπη επίθεση κορυφαίων αθλητών. Και ο Αυγενάκης ύψωσε τα μαύρα πανιά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter