Λιανεμπόριο: Επανεκκίνηση με χαμηλούς τζίρους

Λιανεμπόριο: Επανεκκίνηση με χαμηλούς τζίρους

Ανοίγουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, έστω και με τις εναλλακτικές μεθόδους του click in shop και click away, όχι όμως και στην Κοζάνη, όπου με την επίκληση του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, αποφασίστηκε τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά.

Ανοίγει Πάτρα, Θεσσαλονίκη, κλειστή η Κοζάνη

Κατά συνέπεια ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας εμφανίζεται καταρχήν ικανοποιημένος, παρά την εφαρμογή των click in shop click away, έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει όμως από την πλευρά των εκπροσώπων του λιανεμπορίου και των αυτοδιοικητικών αρχών της Περιφέρειας Κοζάνης που απόμεινε ως η μοναδική περιφέρεια με κλειστά εμπορικά καταστήματα πανελλαδικά.

Σήμερα Δευτέρα 12 Μαρτίου ώρα 11 το πρωί, οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι, σε συνεργασία με το ΕΒΕ Κοζάνης, θα οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα δημαρχεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Σερβίων και Σιάτιστας με ταυτόχρονη κατάθεση ψηφισμάτων στον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές, όπου θα ζητούν από τον πρωθυπουργό το άνοιγμα των καταστημάτων τους.

Χαλάρωση περιοριστικών μέτρων στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σε ότι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, συνεχίζεται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο, με κατάργηση του ορίου των 20 ατόμων που μπορούν να είναι ταυτόχρονα σε ένα κατάστημα και με την υιοθέτηση μιας νέας αναλογίας πληθυσμού/εμβαδού, με βάση την οποία για επιφάνειες έως 500 τ.μ. θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ και για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ., για κάθε 100 τ.μ. πλέον των 500 τ.μ., θα επιτρέπεται ένας πελάτης επιπρόσθετα. Η λογική του μέτρου είναι να επιτρέψει την τόνωση της κίνησης σε μεγάλους εμπορικούς χώρους.

Παραμένει ωστόσο σε ισχύ η υποχρέωση των καταναλωτών για αποστολή sms τρίωρης διάρκειας και για τηλεφωνικό ραντεβού στο λιανεμπόριο, παρά το αίτημα του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεδοσίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για την κατάργηση του, με το επιχείρημα ότι το πολύπλοκο και δύσκολο της διαδικασίας αποτρέπει τους καταναλωτές από τις αγορές.

Χατζηθεοδοσίου: τα μισά μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας δεν άνοιξαν

Κατά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Αθήνας, μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισά περίπου μαγαζιά στο κέντρο της πρωτεύουσας δεν άνοιξαν, ενώ η κίνηση υπήρξε υποτονική τόσο στα καταστήματα του κέντρου όπου παρατηρήθηκε κάποια μεγαλύτερη κίνηση όσο και στις γειτονιές, με αποτέλεσμα η πρώτη εβδομάδα επανεκκίνησης του λιανεμπορίου να κλείσει με πολύ χαμηλές εισπράξεις.

Η ελπίδα των εμπόρων είναι να αυξηθεί σταδιακά η ζήτηση όσο οι καταναλωτές θα εξοικειώνονται με τις πολύπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται για να κάνουν αγορές (αποστολή sms, 3ωρη διάρκεια) και, κυρίως, όσο θα πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter