Μαγνήσιο και δρομείς: Το μέταλλο που καθορίζει την αθλητική απόδοση

Μαγνήσιο και δρομείς: Το μέταλλο που καθορίζει την αθλητική απόδοση

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στις βιοχημικές αντιδράσεις που συντελούνται στο ανθρώπινο σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να προκαλέσουν μυϊκές κράμπεςαϋπνία και σπασμούς στους μύες του προσώπου.

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα μέταλλα που παίζουν άμεσο ρόλο στην αθλητική απόδοση, καθώς η έλλειψή του αυξάνει τις απαιτήσεις σε οξυγόνο σε αθλητές που προπονούνται σε υψηλή ένταση.

Μαγνήσιο και στρες

Παράλληλα, τα ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση κράμπας κατά τη διάρκεια αερόβιας άσκησης. Σε όλες αυτές τις ανάγκες μαγνησίου έρχεται να προστεθεί ένας ακόμα παράγοντας που αυξάνει την αποβολή μαγνησίου από τον οργανισμό και γι’ αυτό αυξάνονται οι απαιτήσεις σας ακόμα περισσότερο.

Φαίνεται λοιπόν ότι άνθρωποι με έντονη πνευματική εργασία και στρες αποβάλλουν περισσότερο μαγνήσιο και είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση έλλειψης μαγνησίου. Αν ανήκετε σε αυτούς που συνδυάζουν ένα έντονο προπονητικό πρόγραμμα με αυξημένες απαιτήσεις στην καθημερινότητά τους, τότε είναι σημαντικό να εξασφαλίζετε επαρκείς ποσότητες μαγνησίου από τη διατροφή σας.

Υπό πίεση

Εχουμε την τάση να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες μαγνησίου όταν βρισκόμαστε κάτω υπό πίεση. Αν έχετε προβλήματα με το στρες θα πρέπει να προσθέσετε συμπληρώματα μαγνησίου στην διατροφή σας ή να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο.

Τέτοιες τροφές είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, η κινόα, το μπρόκολο, οι μπανάνες, το ψάρι και τα φασόλια.Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μορφές μαγνησίου.

Το κιτρικό κάλας, το οξείδιο του μαγνησίου, το χλωριούχο μαγνήσιο και το γαλακτικό μαγνήσιο.

Τα άτομα που έχουν έλλειμμα μαγνησίου κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη, άσθμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, οστεοπόρωση, και καρδιολογικά θέματα.

Αν έχετε κάποιο από τα άνω συμπτώματα καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας και να κάνετε το κατάλληλο τεστ που δείχνει τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό σας.

Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη του μαγνησίου για τον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα: Το μαγνήσιο συνδέεται με την μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Σύμφωνα με μελέτες το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.
  • Καταπολεμά την κατάθλιψη: Σύμφωνα με έρευνες τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Το μαγνήσιο χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και βελτιώνει την διάθεση.
  • Βοηθά στην βελτίωση της απόδοσής σας: Το μαγνήσιο αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας στο σώμα μέσω της ενεργοποίησης της τριφωσφορικής αδενοσίνης. Με τον τρόπο αυτό επιτελείτε πιο αποτελεσματικά τις ασκήσεις σας.
  • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο: Μελέτες έχουν δείξει πως το μαγνήσιο ανακουφίζει από συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου όπως η αϋπνία, το φούσκωμα και η αύξηση του βάρους.
  • Καταπολεμά την αϋπνία: Τα άτομα με έλλειμμα μαγνησίου έχουν πρόβλημα με τον ύπνο λόγω ανεπάρκειας της ορμόνης μελατονίνης. Το μαγνήσιο συμβάλει στην μείωση του στρες και κατά συνέπεια βοηθά σε έναν καλύτερο ύπνο.
  • Καταπολεμά την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2: Το μαγνήσιο στην ουσία βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σακχάρου στο σώμα μας. Άτομα με έλλειμμα σε μαγνήσιο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 .
  • Καταπολεμά τις ημικρανίες: Το μαγνήσιο βοηθά στην καλύτερη ροή του αίματος  και αυξάνει την λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Σύμφωνα με τον Δρ. Axe το μαγνήσιο συμβάλει στην ανακούφιση από της ημικρανίες μέσω της απελευθέρωσης των ορμονών που μειώνουν τον πόνο  και την συστολή των αιμοφόρων αγγείων που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες, αλλά όχι μόνο αυτούς που ενδυναμώνετε στο γυμναστήριο αλλά και εκείνους που συνδέονται με το πεπτικό σύστημα.  Αυτό συμβάλει στην μείωση προβλημάτων δυσκοιλιότητας μέσω των συχνότερων κενώσεων.
  • Χαλαρώνει τους σφιχτούς μύες: Χαμηλέ επίπεδα μαγνησίου οδηγούν σε ενοχλήσεις και σφίξιμο των μυών του σώματος.
  • Υγιή οστά: To μαγνήσιο βοηθά στην αφομοίωση του ασβεστίου από τα οστά. Είναι απαραίτητο για την σωστή δομή και πυκνότητα των οστών.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter