Μείγμα εκρηκτικόν

Μείγμα εκρηκτικόν

Την περίφημη παραδοχή ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται κατά το πλείστον στους μικρομεσαίους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά τείνει να εξαφανίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της. Ολα τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν την ουσιαστική κατάρρευση της μεσαίας, μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας.

Το νέο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ είναι καταπέλτης. Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει στο ένα τρίτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου: 20,1 μονάδες ο ελληνικός, 59,8 μονάδες ο ευρωπαϊκός.

Το 2021 βρήκε οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, ποσοστό που ξεπερνάει το 90% σε όσες τέθηκαν σε αναστολή. Υστερα από τόσους μήνες ανερμάτιστης πολιτικής οι «σοφοί» της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατάφεραν το 45,2% των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή να μην μπορεί να πληρώσει το τραπεζικό του δάνειο, το 50% των μικρών επιχειρήσεων να έχει είτε μηδενικά ταμειακά υπόλοιπα είτε να φτάνουν για έναν μήνα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο πρώην ΤΕΒΕ να έχουν εκτοξευτεί.

Και ο ανέμελος πρωθυπουργός προαναγγέλλει παύση της κρατικής στήριξης των επιχειρήσεων. Οπως γίνεται φανερό και ενώ η πανδημία δείχνει τα δόντια της και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα υποχωρήσει, το φθινόπωρο θα βρει την ελληνική μεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα στη χειρότερη κατάστασή της μεταπολεμικά.

Τα λουκέτα θα είναι δεκάδες χιλιάδες, οι άνεργοι θα ξεπεράσουν σε αριθμό τα πρώτα μνημονιακά χρόνια, η απλήρωτη εργασία θα αποτελεί κανονικότητα.

Η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας έχει αρχίσει να δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο πολλοί εκτιμούν ότι θα πάρει σύντομα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Και για ακόμη μια φορά η ιστορία θα γράψει ως υπαίτιο το όνομα Μητσοτάκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter