Με μηνύσεις και αγωγές απαντούν οι επενδυτές στο νέο σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς

Με μηνύσεις και αγωγές απαντούν οι επενδυτές στο νέο σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς

Νομικές ενέργειες σε βάρος της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για τις μεθοδεύσεις γύρω από την ανακοινωθείσα αύξηση κεφαλαίου, αλλά και παρεμβάσεις στους εποπτικούς φορείς της κεφαλαιαγοράς, που έχουν επιδείξει ολιγωρία στην προστασία του επενδυτικού κοινού, δρομολογεί η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών.

Η μεθόδευση της Διοίκησης της Πειραιώς και της κυβέρνησης για αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος για τους παλαιούς μετόχους, με την διαδικασία του book building και αφού πρώτα προηγηθεί reverse split, οδηγεί σε «όλεθρο» τους υφιστάμενους μετόχους της Πειραιώς, ιδιώτες και ΤΧΣ, χωρίς να υπάρχει κανένας τεκμηριωμένος λόγος για τον οποίο η τράπεζα ουσιαστικά θα «χαριστεί» στους νέους μετόχους που θα επιλεγούν (!) με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.

Μάλιστα, η προτεινόμενη παραίτηση του ΤΧΣ και των μετόχων της μειοψηφίας από τα δικαιώματα τους και η δημιουργία ειδικού αποθεματικού ύψους 4,93 δισ. ευρώ, μέσα από τη σχεδιαζόμενη διαδικασία του reverse split, αποτελεί έμμεση κρατική ενίσχυση υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, κάτι που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών Γιάννη Κυριακόπουλο, η ένωση θα προχωρήσει στην άσκηση ενδίκων βοηθημάτων, ήτοι ασφαλιστικών μέτρων και μηνυτήριας αναφοράς, αλλά και σε καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά των χειρισμών της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς που οδηγούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των επενδυτών, αλλά και στην παραβίαση της κανονιστικής συμμόρφωσης.

Κατά τον κ. Κυριακόπουλο, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Επενδυτών (https://betterfinance.eu/) για την υποβολή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), ενώ θα ενημερώσει και την International Shareholder Services (https://issgovernance.com), τον διεθνή φορέα για την εταιρική διακυβέρνηση, για τα κακώς κείμενα.

Παράλληλα, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών θα απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν θεσμικούς επενδυτές, νυν μετόχους της τράπεζας , για ενδεχόμενη κατάθεση ομαδικής αγωγής (class action).

Κατά τον κ. Κυριακόπουλο, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών θα απευθύνει εντός των επόμενων 48 ωρών πρόσκληση σε μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να την εξουσιοδοτήσουν να τους εκπροσωπήσει στην προγραμματισμένη για τις 7 Απριλίου Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Κυριακόπουλος, εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός για το έλλειμμα ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού εκ μέρους της τράπεζας και εστίασε στο γεγονός ότι παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις της μετοχής μεταξύ Τρίτης και Παρασκευής δεν υπήρξε καμία αναλυτική ενημέρωση από την τράπεζα, είτε στο site της , είτε στο σύστημα Ερμής του χρηματιστηρίου.

«Η αποσιώπηση, μη παροχή διευκρινήσεων ήδη από την Τρίτη, οπότε η μετοχή απογειώθηκε, έως και το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, που η μετοχή καταβαραθρώθηκε, κλειδώνοντας σχεδόν στο απόλυτο limit down , έδωσε το περιθώριο για ένα από τα μεγαλύτερα παίγνια χειραγώγησης της μετοχής για εκείνους που είχαν εσωτερική πληροφόρηση», ανέφερε σχετικά, φωτογραφίζοντας και τις ευθύνες της ηγεσίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter