Μισογυνικός και ταξικός ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου Τσιάρα για το Οικογενειακό Δίκαιο

Μισογυνικός και ταξικός ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου Τσιάρα για το Οικογενειακό Δίκαιο

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι ισχυρά καθοδηγούμενο από μια μικρή – αλλά ισχυρή – κάστα ανθρώπων, που κατάφερε να παραγκωνίσει ακόμη και τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του ίδιου του Υπουργού» τόνισε με δήλωσή της η αναπλ. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ειρήνη Αγαθοπούλου, για το ν/σ του κ. Τσιάρα. Για να προσθέσει ότι “ο μισογυνικός και ταξικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου ήταν ολοφάνερος από την πρώτη μέρα”.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της κ. Αγαθοπούλου

Δεν πρόλαβε να ανοίξει η Βουλή, μετά την παύση εργασιών λόγω Πάσχα, και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε ήδη το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο. Μεγάλη η πρεμούρα.. γιατί άραγε;

Πάντως είναι εμφανής η αναδίπλωση της Κυβέρνησης σε βασικά θέματα, μετά την κατακραυγή από γυναικείες οργανώσεις, κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώσεις δικαστών και δικηγόρων και επιστημονικούς φορείς. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης πήρε πίσω μέρος των απαράδεκτων διατάξεων για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία και έλαβε υπόψη του τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αφαίρεσε την ντροπιαστική διάταξη για την χειραγώγηση των τέκνων, άλλαξε τις διατυπώσεις για το συμφέρον του τέκνου και πώς αυτό εξυπηρετείται, και διάφορες άλλες μικρο-αλλαγές, που όμως αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία είχε αρχικά συνταχθεί το νομοσχέδιο και την αντίθεσή του με Διεθνείς Συμβάσεις.

Όλα τα παραπάνω τα είχαμε επισημάνει από πολύ νωρίς. Είχαμε επισημάνει όμως και άλλα, για τα οποία συνεχίζουμε να ζητάμε απαντήσεις και θα ζητήσουμε και στη συζήτηση στη Bουλή:

– Η Υφυπουργός Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας θα λάβει μέρος στη συζήτηση αυτή; Αλλιώς τι σόι Υφυπουργός Οικογενειακής Πολιτικής είναι;

– Θα αποφασίσει το Υπ. Δικαιοσύνης την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων ή υποστηρικτικών επιστημονικών επιτροπών προς τους δικαστές, κοινό αίτημα ΟΛΩΝ των ενδιαφερόμενων μερών για το νομοσχέδιο; (σ.σ. τα επενδυτικά δικαστήρια κατάφερε να τα ιδρύσει μέσα σε ένα καλοκαίρι, τα οικογενειακά γιατί δεν μπορεί άραγε;)

– Θεωρεί πραγματικά ο Υπουργός ότι το νομοσχέδιο αυτό διαπαιδαγωγεί προς μια κατεύθυνση κοινής επιμέλειας των τέκνων; Και εάν ναι, πώς; Διχάζοντας;

– Θεωρεί πραγματικά ο Υπουργός ότι το νομοσχέδιο αυτό λύνει τα υπάρχοντα προβλήματα του Οικογενειακού Δικαίου;

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Το νομοσχέδιο αυτό είναι ισχυρά καθοδηγούμενο από μια μικρή – αλλά ισχυρή – κάστα ανθρώπων, που κατάφερε να παραγκωνίσει ακόμη και τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του ίδιου του Υπουργού.

Ο μισογυνικός και ταξικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου ήταν ολοφάνερος από την πρώτη μέρα και δεν μπορεί να αλλάξει με κάποιες “λειάνσεις στις γωνίες”. Όμως δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε και κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ, για την οποία η ισότητα των φύλων είναι “επικοινωνία και όχι ουσία”, και η οποία συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αυτό το νομοσχέδιο, παρά τις “προγραφές” δικαστικών λειτουργών από “αγανακτισμένους” μπαμπάδες, παρά τις καθημερινές απειλές προς μαμάδες και παιδιά.

Είναι απόλυτα και αποκλειστικά υπεύθυνος για όλα τα παραπάνω ο κ. Τσιάρας. Και σίγουρα θα μείνει στην ιστορία. Όχι όμως για καλό. Θα μείνει στην ιστορία γιατί επέτρεψε επί των ημερών του να απειλούνται ονομαστικά δικαστές, γιατί επέτρεψε την έξαρση του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών με αφορμή τις αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο (ποιός να το περίμενε), γιατί επέτρεψε την αμφισβήτηση της ύπαρξης έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας – η Τουρκία και εμείς – με το εκτρωματικό του νομοσχέδιο και γιατί σε καμία περίπτωση δεν προωθεί την κουλτούρα την κοινής επιμέλειας, αντίθετα τη δυναμιτίζει όσο μπορεί. Δεν θα το αφήσουμε όμως να περάσει έτσι! Θα μας βρει απέναντι!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter