Μπρος τα «βοσκοτόπια» και πίσω οι Χούρι για τη ΝΔ

Μπρος τα «βοσκοτόπια» και πίσω οι Χούρι για τη ΝΔ

Σε χρόνο-ρεκόρ άρχισε το ξήλωμα της «Καλογριτσιάδας». Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας βλέπουν τις αιτιάσεις τους να αποδομούνται μόλις από την τρίτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής. Παράλληλα καλούνται να διαχειριστούν τις απαιτήσεις του άλλοτε αφερέγγυου εργολάβου, ο οποίος πρώτα εξυπηρετήθηκε πολιτικά και ύστερα τους απέστειλε εξώδικο. Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ.

Ο πρώτος μάρτυρας, Κυριάκος Τόμπρας διέψευσε κατηγορηματικά το αφήγημα περί διαμεσολάβησης του Νίκου Παππά ανάμεσα στις πλευρές Καλογρίτσα – Χούρι, αναγκάζοντας τη ΝΔ να καταφύγει στο επινόημα του ανύπαρκτου Syriza Channel. Ωστόσο η κατάθεση του πραγματικού διαμεσολαβητή δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Κατά τα λεγόμενα του Κυρ. Τόμπρα, ο Χρήστος Καλογρίτσας παζάρευε την τηλεοπτική άδεια που είχε εξασφαλίσει με τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Δημήτρη Κοντομηνά και Ιβάν Σαββίδη.

Ολα αυτά μοιάζουν διαχειρίσιμα μπροστά στο βασικό δίλημμα που αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα από τότε που άρχισε να κυλιέται στα «βοσκοτόπια». Διότι αν η εξαίρεση του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα από τη λίστα μαρτύρων αποδείχτηκε εύκολη υπόθεση, δεν ισχύει το ίδιο και για την οικογένεια Χούρι. Πόσο μάλλον όταν ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Χρ. Καλογρίτσας απειλεί με τελεσίγραφα στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί.

Παρά την εξαίρεση του υιού Καλογρίτσα και την προτεραιοποίηση της κατάθεσης του Κυρ. Τόμπρα, ο Χρ. Καλογρίτσας αιφνιδίασε τη ΝΔ αποστέλλοντας εξώδικο με το οποίο υποδεικνύει αφενός τους μάρτυρες που πρέπει να καλέσει η επιτροπή και αφετέρου ποια γραμμή πρέπει να ακολουθήσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης από κοινού με το ΚΙΝΑΛ. Με το τελεσίγραφο αυτό ο ιδιοκτήτης της Τοξότης απαιτεί όχι μόνο να κληθούν «κατά προτεραιότητα» οι Σάμερ και Φουάντ Χούρι, αλλά υποδεικνύει και πώς θα πραγματοποιηθούν οι καταθέσεις τους.

Ειδικότερα, ζητά την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Σάμερ Χούρι, ενώ αιτείται και την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του Φουάντ Χούρι με τον Κυρ. Τόμπρα. «Αλλως είναι ηλίου φαεινότερον και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η άνω κοινοβουλευτική διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο – παρωδία» προειδοποιεί με νόημα.

Αποκαλυπτική στιχομυθία

Το εξώδικο σε συνδυασμό με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα αναγκάζει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να αποσαφηνίσουν γιατί δεν έχουν εντάξει στη λίστα μαρτύρων τούς ιδιοκτήτες του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού CCC. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Documento, μία στιχομυθία ανάμεσα σε Θάνο Πλεύρη και Κυρ. Τόμπρα ίσως να δίνει την εξήγηση.

Γι’ αυτό και την παραθέτουμε όπως ακριβώς μας την αφηγήθηκαν:

Τόμπρας: Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερε τη CCC στην Ελλάδα.

Πλεύρης: Το ξέρουμε ποιος την έφερε. Τόμπρας: Και τότε government friendly ήταν και επί Σαμαρά government friendly ήταν. Πλεύρης: Πάντα είναι government friendly.

Τόμπρας: Και επί Μητσοτάκη government friendly είναι. Δεν εκπλήσσεστε…

Πλεύρης: Οχι, δεν εκπλήσσομαι. Αν ληφθεί υπόψη και η επισήμανση του μάρτυρα ότι η CCC θεωρείται «γεωπολιτικός και γεωοικονομικός φορέας παγκόσμιου βεληνεκούς που είναι μέτοχος του μισού ταμπλό στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και έχει συνιδιοκτησία σε τράπεζες στη Μέση Ανατολή, τη Γερμανία και την Ελβετία», τότε αποσαφηνίζεται πλήρως η απροθυμία των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να κληθούν οι εγκαλούμενοι από τον

Χρ. Καλογρίτσα. Με βάση, όμως, αυτό το σενάριο, ποιος θα ξεκαθαρίσει τους χαρακτηρισμούς «White Porscha» και «White House»;

Ταυτόχρονα, η κατάθεση του μάρτυρα ξαναέβαλε στο κάδρο τον γιο του εργολάβου. Ο Κυρ. Τόμπρας επισήμανε στην επιτροπή ότι η εταιρεία που διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια είχε συσταθεί προτού ο ίδιος συστήσει τον Χρ. Καλογρίτσα στους Λιβανέζους μεγαλοεπιχειρηματίες. «Γιατί ο Καλογρίτσας μην ξεχνάμε ότι έκανε την εταιρεία πριν προκύψουν οι Χούρι με 8,5 εκατ. ευρώ κεφάλαιο» φέρεται να δήλωσε.

Εν προκειμένω, το πρόβλημα για τον Χρ. Καλογρίτσα και τη ΝΔ είναι ότι ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης εταιρείας δεν είναι άλλος από τον Ι.-Βλ. Καλογρίτσα, ο οποίος με υπεύθυνη δήλωσή του είχε διαβεβαιώσει για την ύπαρξη του προαναφερθέντος ποσού. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο υιός Καλογρίτσας κληθεί στην επιτροπή και διαψεύσει την υπογραφή του, τότε –σύμφωνα με νομικές πηγές– θα βρεθεί αντιμέτωπος με το αδίκημα της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης. «Και μάλιστα στην κακουργηματική της μορφή» τονίζουν οι πηγές και συμπληρώνουν πως εάν οι ανακρίβειες προέρχονται από τον πατέρα του, τότε αυτό σημαίνει αυτομάτως διάπραξη ψευδορκίας.

Τι θα κάνει η ΝΔ;

Τούτων δοθέντων, η ΝΔ σχοινοβατεί ανάμεσα στους Λιβανέζους επιχειρηματικούς παράγοντες και τον απρόβλεπτο εργολάβο. Θα απορρίψει η κυβερνητική πλειοψηφία το αίτημα του Χρ. Καλογρίτσα ρισκάροντας να μετατρέψει σε εχθρό τον όψιμο πολιτικό της σύμμαχο ή θα συγκρουστεί με την οικογένεια που είναι «γεωπολιτικός και γεωοικονομικός φορέας παγκόσμιου βεληνεκούς»; Επίσης, αν τελικά οι Χούρι καταθέσουν στην επιτροπή, πώς θα εξηγηθεί η άρνηση κλήσης του Ι.Βλ. Καλογρίτσα, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια και πρώτος εκδότης του Documento;

Οποια απάντηση κι αν δώσει η πλειοψηφία, το σίγουρο είναι πως δεν θα βγει πολιτικά αλώβητη. Σε κάθε περίπτωση, η προανακριτική μετατρέπεται σε έναν ακόμη πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου και δη την περίοδο που η πανδημία βρίσκεται σε φάση πρωτοφανούς έξαρσης.

«Ημουν ο διαμεσολαβητής»

Με τις πρώτες λέξεις ο Τόμπρας σμπαράλιασε το μύθευμα περί διαμεσολάβησης του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου να έρθουν σε επαφή ο Χρ. Καλογρίτσας και οι Χούρι. «Σε αυτή την ιστορία είχα την ιδιότητα του διαμεσολαβητή μεταξύ της πλευράς Χούρι και Καλογρίτσα» φέρεται να τόνισε εξαρχής, προσθέτοντας πως η πρώτη χειραψία των δύο πλευρών έγινε με δική του πρωτοβουλία.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς της πλευράς Χούρι ότι ήταν συνεργάτης του εργολάβου, καθιστώντας τον εαυτό του «χωροφύλακα της CCC στον Καλογρίτσα». Χαρακτήρισε «εικονική» τη σύμβαση που υπέγραψαν τα δύο μέρη για τα 3 εκατ. ευρώ και επικαλέστηκε τη νομολογία του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία η συμφωνία δεν συνιστά αδίκημα όταν η πράξη δεν συνοδεύεται από παράνομες δραστηριότητες.

«Τα @ρχίδι@ του Καράμπελα»

Ο Κυρ. Τόμπρας πέρασε γενεές δεκατέσσερις τον Χρ. Καλογρίτσα, αποκαλώντας τον εργολάβο πότε «κόκκινο», πότε «πράσινο» ή «μπλε». «Ανάλογα με τη συγκυρία κι αυτός…» φέρεται να σχολίασε δηκτικά, ενώ όταν ο πρόεδρος της επιτροπής ανέγνωσε απόσπασμα της μήνυσης σύμφωνα με το οποίο ο Χρ. Καλογρίτσας δηλώνει ότι ήταν σε ανοικτή γραμμή σε «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» επί ΣΥΡΙΖΑ, ο μάρτυρας παραλλήλισε τις συναναστροφές του εργολάβου με «τα @ ρχίδι@ του Καράμπελα».

Μάλιστα φέρεται να αφηγήθηκε ότι ο Σάμερ Χούρι του είχε εκμυστηρευτεί συνομιλία του με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος φέρεται να είπε: «Να πάει να γ@μηθεί ο Καλογρίτσας. Να βάλει και λεφτά από την τσέπη του».

Αποκάλυψε δε ότι προτού προσεγγίσει τον Χρ. Καλογρίτσα εξ ονόματος των Χούρι είχε έρθει σε επαφή τόσο με τον Γιώργο Κουρή όσο και με τον Φίλιππο Βρυώνη στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνεργασίας. Κατά τον μάρτυρα, οι συζητήσεις δεν καρποφόρησαν και γι’ αυτό οδηγήθηκε στη λύση Καλογρίτσα, ο οποίος το μόνο ατού που είχε ήταν πως παρουσιαζόταν φίλα προσκείμενος στην τότε κυβέρνηση.

Τα παζάρια Καλογρίτσα μετά τον διαγωνισμό

Η αποδόμηση των ισχυρισμών περί διαμεσολάβησης του Ν. Παππά οδήγησε τη ΝΔ στο αφήγημα του Syriza Channel. Πάρα ταύτα, ο Κυρ. Τόμπρας υπογράμμισε ότι μετά τον διαγωνισμό ο Χρ. Καλογρίτσας του ζήτησε να πει στους Χούρι «να πάνε να γ@μηθούν» γιατί τον παρακαλούσαν άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες για την άδεια που είχε κερδίσει στον διαγωνισμό.

Κατά τις πληροφορίες, ο μάρτυρας ανέφερε τα εξής κατά την εξέτασή του: «Κι εκεί αρχίζει ο Καλογρίτσας να μου σκάει το ποίημα. “Ολοι με παρακαλάνε”. “Ποιος σε παρακαλάει, Καλογρίτσα;”. “Με παρακαλάει ο Μαρινάκης, με παρακαλάει ο Σαββίδης, με παρακαλάει ο Κοντομηνάς”. “Τι σε παρακαλάνε, Καλογρίτσα;”. “Να μου πάρουν την άδεια”. “Δηλαδή τι εννοείς“. “Αφού έμειναν απέξω, θέλουν τώρα να μου πάρουν την άδεια, να μου την αγοράσουν. Οχι, εγώ δεν πουλάω”. “Και τι κάνεις;” του λέω. “Θα τους βάλω μέσα, αλλά εγώ το 51”. “Κάτσε, ρε μεγάλε…” του λέω: “…θα πας εσύ στον Κοντομηνά…”. Τον Σαββίδη δεν τον ξέρω, αλλά απ’ αυτό που βλέπω καταλαβαίνω τι είναι ο Σαββίδης.

Δεν είναι παιδάκι ο Σαββίδης να πας να παίξεις. Θα πας όμως στον Κοντομηνά που ξέρω τι έχει κάνει πενήντα χρόνια στις ασφάλειες και θα πας εσύ στον Κοντομηνά να του πεις ότι αυτός θα βάλει λεφτά και εσύ θα είσαι ο νταβατζής του με το 51%; Και θα σε ακούσει ο Κοντομηνάς; Θα σε πετάξει από πάνω κάτω”. Μου λέει: “Όχι, έχω κανονίσει. Εχω συνεννοηθεί”». Ως εκ τούτου εγείρονται τα ερωτήματα: πώς ο «κόκκινος εργολάβος» θα έστηνε το Syriza Channel αφού παζάρευε –σύμφωνα πάντα με τον Κυρ. Τόμπρα– με μεγαλοεπιχειρηματίες την άδεια που είχε εξασφαλίσει; Α

ν ήταν «μπροστινός» της τότε κυβέρνησης, γιατί να πουλήσει την άδεια που εξασφάλισε; Μήπως ήταν κι αυτό μέρος της συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν ο Χρ. Καλογρίτσας λειτουργούσε βάσει συνεννόησης με την Κουμουνδούρου, ποιο θα ήταν το όφελος του ΣΥΡΙΖΑ;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter