Γάζα: Νέα άρνηση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για κοινή δήλωση – Εφιάλτης δίχως τέλος στην περιοχή

Γάζα: Νέα άρνηση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για κοινή δήλωση – Εφιάλτης δίχως τέλος στην περιοχή

Το Ισραήλ συνεχίζει το «σφυροκόπημα» της Γάζας, με τις αεροπορικές επιδρομές να οδηγούν στον θάνατο σχεδόν 200 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.300. Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες για εύρεση λύσης σε διπλωματικό επίπεδο πέφτουν στο «κενό», καθώς οι ΗΠΑ είπαν «όχι» για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες στην προοπτική έκδοσης ψηφίσματος για το παλαιστινιακό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο προσχέδιο του κειμένου του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο συνέταξε η Κίνα, η Τυνησία και η Νορβηγία, είχαν καταγραφεί καλέσματα για «τερματισμό της βίας στην περιοχή και προστασία των αμάχων», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, στο κείμενο τονιζόταν η ανάγκη να αποφευχθούν «πιθανές εκδιώξεις οικογενειών Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ» αλλά και «μονομερείς ενέργειες» που θα μπορούσαν να «δυναμιτίσουν κι άλλο το κλίμα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι αδυνατούν να στηρίξουν το εν λόγω προσχέδιο, ενώ η ισραηλινή Haaretz τονίζει ότι στο εν λόγω έγγραφο είχαν διαπιστωθεί ελλείψεις όπως οι επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών.

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Γάζα

Έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον περιοχών σε όλο το θύλακο της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως μαχητές στη Γάζα εκτόξευσαν στη διάρκεια της νύκτας περίπου 60 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων, λιγότερες από τις 120 και τις 200 που είχαν εκτοξεύσει τις δύο προηγούμενες νύκτες.

Μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον των ισραηλινών πόλεων Μπεερσεμπά και Ασκελόν, ισραηλινά αεριωθούμενα βομβάρδισαν αυτό που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως ήταν 15 χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς. Έπληξαν επίσης εννέα κατοικίες που ανήκουν σε υψηλόβαθμούς διοικητές της Χαμάς, πρόσθεσαν.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα ανεβάζουν σε 198 τον αριθμό των νεκρών μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, στους οποίους περιλαμβάνονται 58 παιδιά και 34 γυναίκες. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Deal ΗΠΑ – Ισραήλ για αγορά όπλων;

Οι συνεχείς προσπάθειες για εύρεση λύσης και το «τριπλό» αμερικανικό «εμπάργκο» έρχονται στον απόηχο της αποκάλυψης της Washington Post.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει η πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 735 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ.

Το Κογκρέσο γνώριζε για τη σχεδιαζόμενη πώληση από τον Απρίλιο και ενημερώθηκε επισήμως στις 5 Μαΐου. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, μετά την επίσημη ενημέρωση ξεκινά μια περίοδος 15 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η πώληση των βομβών JDAM της εταιρείας Boeing Co είχε θεωρηθεί υπόθεση ρουτίνας εκείνη την περίοδο, πριν ξεκινήσουν, την περασμένη εβδομάδα, οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, οι οποίες εξετάζουν τέτοιου είδους συμφωνίες, δεν έφεραν αντιρρήσεις.

Ωστόσο, στο εσωτερικό των Δημοκρατικών επικρατεί «αναβρασμός» από την επικείμενη συμφωνία πώλησης όπλων στο Ισραήλ, με την Washington Post να φιλοξενεί δηλώσεις μελών του κόμματος οι οποίοι επισημαίνουν ότι τέτοιες κινήσεις μόνο υπέρ δεν λειτουργούν στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός και μείωση της έντασης στην περιοχή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter