Ντράγκι για Ερντογάν: Είναι δικτάτορας – Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του απέναντι στη Φον ντερ Λάιεν

Ντράγκι για Ερντογάν: Είναι δικτάτορας – Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του απέναντι στη Φον ντερ Λάιεν

«Πυρά» κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπύλσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, σχολιάζοντας το περίφημο «sofagate». Στη συνάντηση των δύο πολιτικών στην Άγκυρα δεν είχε προβλεφθεί θέση ισότιμη για την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία έμεινε όρθια και αναγκάστηκε να καθίσει απέναντι στον καναπέ, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Ερντογάν ως «δικτάτορα», απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου, εκδηλώνοντας φανερά την αντίθεσή του όσον αφορά τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου. Στη συνέχεια, ο Ντράγκι επιχείρησε ένα… μάζεμα των δηλώσεών του, κάνοντας λόγο για τις προσπάθειες συνεργασίας που πρέπει να καταβάλλουν οι δύο πλευρές, ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αντίδραση της Άγκυρας αναμένεται λίαν συντόμως.

«Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: «Σνόμπαρε» ή υποβάθμισε ο Ερντογάν την Πρόεδρο της Κομισιόν;

Τη δυσαρέσκειά του για το περιστατικό στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε με πιο… διπλωματικό τρόπο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι «η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υπογραμμίσει ότι «οι υπηρεσίες των δύο πλευρών για το πρωτόκολλο είχαν συναντηθεί πριν από τη σύνοδο και τα αιτήματα της Ε.Ε έγιναν σεβαστά», «πετώντας» το «μπαλάκι» στην πλευρά των Βρυξελλών, καθώς υποστήριξε ότι «η διάταξη των καθισμάτων έγινε με αίτημα της Φον ντερ Λάιεν».

Anadolu: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Ιταλίας στην Τουρκία

Η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά το σχόλιο που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία «καταδικάζει έντονα τα άσχημα σχόλια» του Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε επίσης: Η αντίδραση της Τουρκίας στο σχόλιο Ντράγκι για Ερντογάν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter