Ξανθόπουλος: Θεσμική απαξίωση των δικαστικών ενώσεων από την κυβέρνηση

Ξανθόπουλος: Θεσμική απαξίωση των δικαστικών ενώσεων από την κυβέρνηση

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για την συνεχή θεσμική υποτίμηση των δικαστικών ενώσεων από την κυβέρνηση , πρακτική που πλήττει τη λειτουργία του κράτους δικαίου και εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Ο κ. Ξανθόπουλος επισημαίνει τον προκλητικό αποκλεισμό της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και του συνόλου των δικαστικών ενώσεων της χώρας από την νομοπαρασκευαστική διαδικασία σχετικά με τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), που αφορά την υπηρεσιακή τους κατάσταση (προαγωγές, επιθεώρηση, πειθαρχικό έλεγχο κλπ). Είναι χαρακτηριστικό ότι υπουργός Δικαιοσύνης απαξίωσε να απαντήσει σε επιστολή των ενώσεων και έκανε γνωστό μέσω διαρροών ότι δεν πρόκειται να συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης Δικαστών, στην οποία απευθύνθηκε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με επιστολή του προς τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα, εξέφρασε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να αποκλείσει τις δικαστικές ενώσεις από την προαναφερόμενη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, κάνοντας ευθέως λόγο για κίνδυνο παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της αρχής του κράτους δικαίου αλλά και για απειλή κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας,

Ενδεικτικό της θεσμικής απαξίωσης των δικαστικών ενώσεων από την κυβέρνηση είναι το ότι στην απάντησή του προς την Ευρωπαική Ενωση Δικαστών, ο ¨Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης, αποκάλεσε ανακριβείς τις σχετικές πληροφορίες και τις απέκρουσε αναφερόμενος στο ήδη υπάρχον ν/σ του ΚΟΔΚΔΛ που έχει συνταχθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018 από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όπου κατά πλειοψηφία συμμετείχαν οι δικαστικές ενώσεις! Πρόσθεσε ωστόσο ότι σχεδιάζει αλλαγές, οι οποίες θα τεθούν υπόψη των δικαστικών ενώσεων, εκ των υστέρων, αφού ολοκληρωθούν από τους άγνωστους συντάκτες τους!

Το πρόβλημα είναι ακόμη βαθύτερο, καθώς οι δικαστικές ενώσεις έχουν αποκλεισθεί από την σύνταξη και άλλων σημαντικών νομοσχεδίων για την Εθνική Σχολή Δικαστών και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ δεν καλούνται ούτε στις συσκέψεις που αφορούν την επαναλειτουργία των δικαστηρίων!

Κατόπιν τούτων, ο κ. Ξανθόπουλος ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να προλάβει οποιαδήποτε έκθεση της Ελλάδας διεθνώς για παραβίαση των αρχών της δικαστικής ανεξαρτησίας και προκειμένου να δείξει ότι σέβεται έμπρακτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καλώντας έγκαιρα τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων στις νομοπαρασκευαστικές εργασίες που τις αφορούν. Ερωτά επίσης ποιες αλλαγές απεργάζεται η κυβέρνηση σε σχέση με την υπηρεσιακή κατάσταση, την εξέλιξη και το πειθαρχικό δίκαιο των δικαστικών λειτουργών και αν εμπνέεται από τις προτάσεις της λεγόμενης «Έκθεσης Πισσαρίδη»;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter