Οκτώ συμβουλές για όσους θέλουν να γίνουν πρωινοί δρομείς

Οκτώ συμβουλές για όσους θέλουν να γίνουν πρωινοί δρομείς

Υπάρχει λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι αγαπούν να τρέχουν νωρίς το πρωί. Πρόκειται άλλωστε για μια συνήθεια με σημαντικά οφέλη: όχι μόνο ξεκινάτε την ημέρα σας πιο χαλαροί και αναζωογονημένοι (καθώς και λίγο πιο ευδιάθετοι), αλλά έχετε ήδη αλλά πολλές φορές έχετε ήδη οργανώσει στο μυαλό σας και όλη την υπόλοιπη ημέρα.

Μια πρωινή προπόνηση σας δίνει περιθώριο για περισυλλογή, να σκεφτείτε πως θα υλοποιήσετε τα άμεσα σχέδιά σας, γεγονός που σας κάνει πολύ πιο αποτελεσματικό στην επίτευξη των στόχων σας.

Όπως και να έχει πάντως, η αλλαγή μιας τόσο χαρακτηριστικής πτυχής της ρουτίνας σας όπως το πώς ξεκινήσετε να ξυπνάτε τόσο πρωί δεν είναι κάτι πολύ εύκολο. Άλλωστε, ανεξάρτητα από το πόσο νωρίς έχετε κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ, η επιθυμία να κλείσετε το ξυπνητήρι και να κοιμηθείτε ξανά θα μοιάζει ακαταμάχητη το επόμενο πρωί.

Αν παρ’ όλα αυτά το έχετε αποφασίσει να γίνετε πρωινοί τύποι και επωφεληθείτε από της πρωινής προπόνησης, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να ξεκινήσετε, καθώς και κάποιες προτάσεις από τους επαγγελματίες, που το έχουν δουλέψει πολύ για να καταφέρουν να ξυπνάνε:

Κοιμηθείτε όσο πιο καλά γίνεται

Να είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε το ξυπνητήρι να χτυπάει πολύ νωρίς οπότε φροντίστε να έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον 7-8 ώρες πριν ξυπνήσετε. Θα είστε σίγουρα μέσα στη γκρίνια στα πρώτα λεπτά αλλά σιγά-σιγά θα «στρώσετε».

Ετοιμάστε τα ρούχα σας από το προηγούμενο βράδυ

Ελέγξτε τον καιρό καθώς και τη θερμοκρασία του πρωινού από το προηγούμενο βράδυ και στη συνέχεια, διαλέξτε τα ρούχα και τον εξοπλισμό σας, ώστε να μπορείτε εύκολα να βρείτε τα πάντα και να τα φορέσετε όταν ξυπνήσετε. Δεν θέλετε ψάχνετε για τα κατάλληλα ρούχα με την τσίμπλα στο μάτι, πιστέψτε μας.

Κάντε μια καλή προθέρμανση

Το πιθανότερο είναι πως οι μύες σας θα είναι δύσκαμπτοι, αφού δεν θα έχουν κουνηθεί για ώρα. Προκειμένου να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμού, βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε με μια δυναμική προθέρμανση.

Βρείτε έναν παρτενέρ

Η εύρεση ενός ατόμου που θα τρέχει μαζί σας θα σας κάνει να δεσμευτείτε και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεφύγετε από το τρέξιμο.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή είναι μια διαδικασία, από την οποία δεν μπορείτε να αναμένετε να το κάνετε απόλυτη επιτυχία άμεσα. Να θυμάστε να μην τα παρατήσετε ακόμα και αν η επίδοσή σας είναι κακή.

«Μόλις κατακτήσετε τον κατάλληλο ρυθμό θα σας φαίνεται πολύ φυσικό το ότι αυτός είναι ο τρόπος που ξεκινάτε την ημέρα σας», λέει η ΣέριΠιερς, νικήτρια του Μαραθώνιου της Βοστώνης το 2012 και μητέρα δυο παιδιών. Όταν η Πιερς εκπαιδευόταν για τις Ολυμπιακές δοκιμές, πέρα από την φροντίδα των παιδιών της, έπρεπε να ξυπνάει στις 4 το πρωί, έξι μέρες την εβδομάδα, μερικές φορές με μόλις τέσσερις ώρες ύπνου για να συναντηθεί με τον σύντροφό της.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

«Δεν είχα αποφασίσει κάποια μέρα ότι από αύριο θα είναι ξυπνάω στις 4:30 κάθε πρωί”, λέει η Κιμ Ναντό, Αμερικανίδα δρομέας ανώμαλων αποστάσεων και μητέρα δύο παιδιών. Όταν γεννήθηκε το δεύτερο παιδί της, η Ναντό συνειδητοποίησε ότι το να σηκώνεται νωρίς για να τρέξει ήταν η μόνη επιλογή της. «Εξετάζοντας αυτά που έκανα το πρωί πριν τα παιδιά μου σηκωθούν, συνειδητοποίησα ότι ήταν η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας μου. Έφτιαχνα το πρωινό τους πριν ξυπνήσουν και σκούπιζα», λέει.

Η Ναντό ξεκίνησε να προπονείται από τις 5 έως τις 7 το πρωί κάθε μέρα. «Τα μακαρόνια βγαίνουν τώρα από την κατάψυξη αντί από το φούρνο αλλά η ανταμοιβή ήταν τεράστια και τα παιδιά μου θα με συγχωρήσουν», τονίζει η Ναντό και καταλήγει: «Πρέπει να δώσετε το περιθώριο στο σώμα σας να προσαρμοστεί στη συνθήκη αλλά, μόλις το πετύχετε, θα τα πηγαίνετε όλο και καλύτερα», λέει.

Αγκαλιάστε τον ρυθμό

«Τα πρώτα λίγα βήματα θα είναι σκληρά το πρωί. Πάντα είναι», λέει ο Δρ. Τζόρνταν Μελτζ και συνεχίζει: «Αλλά από τη στιγμή που θα αρχίσετε να κινείστε, θα παρατηρήσετε ότι γίνεται όλο και πιο εύκολο». Έχοντας μελετήσει επιδόσεις πάνω από 20.000 ανθρώπων, ο Δρ. Μελτζ τονίζει πως πρώτα θα εδραιώσετε ως συνήθειά σας το πρωινό τρέξιμο και μετά θα αποκτήσετε κίνητρο και στόχους αναφορικά με αυτό. «Κάθε πρωί που θα ολοκληρώνετε την προπόνηση και θα γυρνάτε σπίτι θα νιώθετε δικαιωμένοι για την επιλογή σας», διαβεβαιώνει.

Διατηρείστε ζεστό το σώμα σας κατά τη διάρκεια του ύπνου

«Όταν πρέπει να σηκωθώ νωρίς το πρωί, το χειρότερο κομμάτι είναι όταν η ζεστή θερμοκρασία γίνεται αυτόματα κρύα. Ειδικά τον χειμώνα αυτό είναι το χειρότερο», λέει η Τίνα Μουίρ, Αμερικανίδα δρομέας. «Πολλές φορές κοιμάμαι με το αθλητικό μου σουτιέν και με το σορτσάκι που θα τρέξω έτσι ώστε όταν ξυπνήσω απλά να φορέσω κάτι επιπλέον στα γρήγορα και να φύγω», τονίζει.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter